Глоба за стопанката на хапещото куче

* Дамата с кученцето е санкционирана по Наредбата за обществения ред – написан й е акт за 50 лв.; нямаме данни има ли заведено гражданско дело от пострадалите
 
Потърпевшата Наталия Хаджийска
Тема с продължение
 
ИМА РАЗВИТИЕ по казуса с пуснатото свободно домашно куче, което пред погледа и с (без)участието на стопанката си и нейна придружителка нахапа съгражданката ни Наталия Хаджийска, а след нея още двама души, разхождащи се в парка Къпинчо над Троян, 9 февруари (виж „Анатомия на една случка“ – бел. ред.). По сигнал, подаден от единия от потърпевшите, на място е пристигнал полицейски екип, написал акт на собственичката на хапещото куче по общинската Наредба №1 за опазване на обществения ред на територията на община Троян (чл. 3, т. 3. За осигуряване на обществен ред в населените места на общината  се забранява: Пускането свободно по улиците, градините, парковете и други обществени места на кучета и други домашни и селскостопански животни) и й наложил максималната глоба от 50 лв. И едно уточнение – кучето е било от „безобидна“ дребна порода, което обаче не прави зъбите му по-малко остри.

ПОТЪРСИХМЕ за допълнителна информация началника на Районното управление на МВР Троян главен инспектор Ивайло Славков. Той добави, че е образувана полицейска преписка и обстоятелствата около инцидента се разследват, което пък навежда на мисълта, че може да се стигне и до по-тежки санкции. Нямаме данни дали има заведено гражданско съдебно дело от някой от потърпевшите, но ще продължаваме да следим случая. Поне по две причини – защото, казахме го вече, виновни в този и във всички подобни случаи са не животните (кучетата), а хората и защото решаването на проблема задължително минава през наказания (глоба, съд, обществена нетърпимост), както е по белия свят.
В София: За куче без каишка – глоба
 
СТОЛИЧНИЯТ инспекторат следи за стопани, разхождащи кучетата си без повод/каишка или за неносене на паспорта на домашния любимец, съобщава БНТ. Санкцията за такова нарушение е 100 лева. При повторно нарушение тя се увеличава.

ОТ ВЕДОМСТВОТО поясняват, че всеки собственик на четириного е длъжен да държи кучето си на каишка по време на разходка и да носи паспорта му. От Столичния инспекторат допълват, че животното трябва да има поставен микрочип и актуална ваксина против бяс и да е регистрирано в районната администрация. За доказано агресивните кучета задължителен атрибут по време на разходка е и намордникът.
News.bg
Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |