Троянка в изложба за демокрацията в Европейския парламент

* Василена Ганковска от 2001 г. живее във Виена и работи като визуален артист, член е на УС на Асоциацията на австрийските художници * Участието й в изложбата „Изкуството и демокрацията“ в Страсбург е с картина от поредицата „Следобеди в Бургартен“

Василена Ганковска
По света и у нас
 
ВАСИЛЕНА ГАНКОВСКА е родена в Троян (1978 г.) и е от известно арт семейство, майка й е дългогодишната музейна фотографка  Величка Ганковска, а баща й – именитият троянски керамик Енчо Ганковски. Живее във Виена от 2001 г. и работи като визуален артист. Завършила е изящни изкуства в Академията за изящни изкуства във Виена и керамика в Художествената академия в София. Има многобройни изложби и награди – във Виена, Берлин, София, Лос Анджелис и др. Нейните художествени творби се занимават с различните аспекти на градския живот, свободното време и работата и техните пространства. Използва различни техники като живопис, рисунка, керамика, инсталация. Художествените й изследвания включват разходки из града и кратки текстове, които придружават така наречените й „визуални бележки“. От 2012 г. е член на Управителния съвет на Асоциацията на австрийските художници, а от 2022 г. редактор на многоезичните публикации в рамките на фестивала Wienwoche във Виена. Член е на Съюза на българските художници и на Дружеството на троянските художници. Т21
ЕДНА троянка участва със своя творба и бе на откриването преди дни на изложбата „Изкуството и демокрацията“ в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Художничката Василена Ганковска, която от две десетилетия живее и работи в австрийската столица Виена и е познато име и там, и в България. Тя се представя в „Изкуството и демокрацията“ с творбата си „Един следобед в Бургартен №2“ (част от поредицата „Следобеди в Бургартен“, 2007 г.), която е притежание на ЕП и е откупена през 2011 г. (виж „Картина на троянка краси Европейския парламент“  – бел. ред.). В изложбата, показваща картини на автори от различни страни, основно членки на ЕС, присъстват общо петима българи, другите са Андрей Даниел, Надежда Ляхова, Борис Мисирков и Георги Богданов.

Василена пред картината си „Един следобед в Бургартен №2“ в изложбата „Изкуството и демокрацията“ в Европейския парламент, Страсбург, 2024 г.
КАРТИНИТЕ в „Изкуството и демокрацията“, общо 90, са подредени в няколко тематични групи: Европеският съюз – проектът за изграждане на Европа и демокрацията и нейните правила; Гражданска и политическа ангажираност; Отношения на гражданите с публичната администрация и правосъдието; Рискове и опасности за демокрацията; Средствата за масово осведомяване и демокрацията; Демокрацията и промените в градската среда; Демократизация на изкуството. Картината на Василена е в раздела „Демокрацията и промените в градската среда“, а в анотацията за изложбата е представена така: „Светла визия на чиста радост в градските пространства блика от живописта на Василена Ганковска, в която млади хора се събират безгрижно на тревните площи в парка Бургартен във Виена“.

И ОЩЕ за изложбата в ЕП от подготвената специална брошура, озаглавена „Защо именно „Изкуство и демокрация“?“:

„КАКВО представлява демокрацията? Защо Европейският съюз защитава демократичните ценности? Колекцията на Европейския парламент от произведения на съвременното изкуство включва значителен брой творби, които могат да подскажат отговорите на тези въпроси и да представят начина, по който демокрацията се интерпретира от творците на визуални изкуства от различните държави на континента. Избраните произведения на изкуството могат да бъдат определени като критични и лични визии на всеки от посочените творци, изразяващи чрез своето творчество ясна позиция в защита на демокрацията. Те допринасят за повишаване на осведомеността относно необходимостта да отстояваме демократичните свободи и задължението да останем бдителни и да участваме в процесите в качеството си на решаващ фактор, например по време на избори. В този контекст творбите напомнят, че европейските граждани имат своята решаваща роля в защита  на демокрацията, като гласуват на предстоящите европейски избори през юни 2024 г.

Във фоайето на Европейския парламент с брошурата на изложбата
В допълнение изложбата има за цел да покаже ценни гледни точки по ключовите аспекти, от които се нуждае всяка здрава демокрация за функционирането си, например спазването на нейните правила и необходимостта от политическа ангажираност от страна на обществото… Това е изкуство, което си поставя за цел да предупреждава и съветва, да коментира открито и да служи като предизвикателство. То е мощен инструмент за комуникация и повишаване на осведомеността относно различни проблеми, тъй като дава възможност за изразяване по начини, различни от писменото или говоримото слово. Изкуството има способността да разтърсва и да свързва. То умее да подбужда мисли и идеи и да служи като отправна точка за граждански диалог, за задълбочени разговори относно най-значимите теми за общността и за преодоляване на поляризацията по някои въпроси.

Не бива да се забравя, че произведенията на изкуството, които съставляват тази изложба, както и много други творби, представени в колекции и изложби в цяла Европа, са породени до голяма степен от възможността, която едно демократично общество предлага на хората, а именно да изразяват свободно своето мнение и своите идеи чрез разнообразни средства. Един от тези комуникационни канали е изобразителното изкуство, свързано с развитието на интелигентността и критичното мислене, както признава Европейският парламент.“

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |