Троянка ръководи австрийските художници

* Василена Ганковска е завършила троянската Художествена гимназия, после художествените академии в София и Виена, от 2001 г. живее и твори в австрийската столица
По света и у нас
Василена Ганковска
ТРОЯНКАТА Василена Ганковска – щерката на председателя на Дружеството на троянските художници, известния керамик Енчо Ганковски и на фотографката Величка Ганковска, е избрана за председател на Асоциацията на художниците в Австрия, научихме от галеристката Мариела Шошкова. Василена е родена в Троян, завършва троянската Художествена гимназия (НГПИ „Проф. Венко Колев”), а през 2001 г. – Националната художествена академия в София, специалност керамика, след което продължава художественото си образование в Академията за изобразителни изкуства във Виена и оттогава живее и твори в австрийската столица. В момента е хоноруван преподавател във виенската академия, но през последните години реализира и редица свои арт проекти в България, включително участия в изложби на Дружеството на троянските художници (чийто редовен член е) в тукашната галерия „Серяковата къща”.

АСОЦИАЦИЯТА
на художниците в Австрия е основана през 1956 г. Сега в нея членуват около 1000 автори от цялата страна. Асоциацията освен че е творческо обединение, се ангажира и със социални задачи – бори се за подобряване на условия на работа на своите членове, за социалното им и здравно осигуряване, представлява гилдията пред държавните институции, организира консултации по социални въпроси. Асоциацията има собствени изложбени зали и организира изложби както на свои членове, така и на други автори. Като председател на австрийските художници Василена Ганковска ще ги представлява в Световната асоциация на художниците, която има своя европейска секция.

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво на талантливата, засмяна и слънчева Василена. Да е жива и здрава, още по-успешна и просперираща!

Анонимен каза...

гордеем се с Василена!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |