Баба Меца издебна троянски сливар

* 10-15 дръвчета в сливовия масив в Белиш на селскостопанския производител Иван Чернокожев са окършени и съсипани от мечи набези, комисия установи щетите и определи обезщетение * Потърпевшият: „Това не е изход от ситуацията“
 
Иван Чернокожев в градините си в с. Белиш, архив Т21
Тема с продължение
 
ПОМНИТЕ сигнала на известния троянски сливопроизводител Иван Чернокожев, че набезите на мечка в сливовия му масив в землището на с. Белиш са заплаха за хората и реколтата (виж „Баба Меца дебне троянски сливар“ – бел. ред.). Това бе в края на м. юли, г-н Чернокожев изпрати и писмо до директора на Държавно горско стопанство (ДГС) Троян инж. Милко Станчев, имаше и втори сигнал за същата заплаха до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Резултатът бе разбиране и отзивчивост от страна на горските и писмо от РИОСВ с предписание за превантивни мерки, едната от които е ограждане на масива, в случая 67 дка, с електропастир, което на практика е невъзможно.

А ПРЕДИ десетина дни, на 2 септември, малко преди началото на беритбената кампания, белишката Баба Меца отново издебна сливаря; последствията – 10-15 сливови дръвчета с окършени клони, десетки килограми съсипана продукция и „серия“ от мечи акита на местопрестъплението. Г-н Чернокожев веднага подава сигнал в ДГС Троян и отново среща разбиране, отзивчивост и готовност за съдействие. Ден по-късно на място идва тричленна комисия с представители на РИОСВ, Община Троян и ДГС Троян. Щетите са установени, протоколирани, следите от мечата атака – начупените дървета и акитата, са заснети и на потърпевшия стопанин е определено парично обезщетение от 100 лв., което предстои да бъде изплатено и което, разбира се, е по-скоро символично.

Част от нанесените мечи щети в сливовия масив
„НЯМАМ претенции към комисията и към служителите – те направиха каквото могат и искам да им благодаря за бързината и разбирането, с които реагираха на сигнала ми. Но това не е изход от ситуацията, проблемът си съществува и подобни „мерки“ не го решават. Проблемът идва оттам, че държавата нехае – осигурява едни пари за мечките на неправителствени организации, а пък те не си вършат работата, подценяват заплахата и не търсят истинско решение. Тези сливови дръвчета на мен са ми като деца, посадил съм ги, 6-7 години ги отглеждам и сега ги виждам с изпочупени ръце и крака, образно казано“, коментира пред Т21 г-н Чернокожев. Като напомни, че мечите набези, дори да погледнем само в района на Белиш, засягат и други селскостопански производители – пострадал е животновъд, житна нива и др.; и според местните в района бродят четири мечки и заплахата е и за хората.

ПОПИТАХМЕ пострадалия фермер как вижда решението. Отговорът му – да се престане с неглижирането на проблема и по-сериозна/реална ангажираност на държавата.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |