Мечки шетат из Троянско

* Единадесетокласникът Денис разказа и засне „мега добра“ мечка, разхождаща се из с. Драшкова поляна; мецана броди, стига и до мегданя, и в съседното с. Велчево и близкото с. Скандало * Британецът Джон Бризби съобщи за „доста голяма мечка“ в мах. Баба Стана
Дивото зове
Мечката от с. Драшкова поляна, заснета от Денис Йорданов
ТРОЯНСКИ тийнейджър, 11-класникът от „Климента“ (СУ „Св. Климент Охридски“) Денис Йорданов, ни разказа и доказа със снимки за една мецана, която дни наред си се разтъпква из с. Драшкова поляна и по-скоро радва, отколкото плаши местни и преминаващи. „Снимана е поне 20 пъти, мега добра е и не напада хора, но не бива да я провокираме“, коментира Денис. И добави със загриженост: „Не е много голяма и е мега дружелюбна към хората, дано само не се намери някой да я нарани“.

ОТ СЕДМИЦИ пък ни съобщават за мечка, която си джитка из съседното с. Велчево, и същата или нейна посестрима редовно навестява близкото с. Скандало. Велчовската Баба Меца също била дружелюбна, не се плашела от хората и стигала до мегданя. А велчовци не са особено притеснени, споделят го по-скоро като атракция, припомнят и други подобни мечешки и изобщо дивечови (елени, глигани) гостувания през годините.

НЕОЧАКВАНО предупреждение за мечка получихме и от близката (до Драшкова поляна) мах. Баба Стана в с. Орешак, известна и като „английска махала“. Сигнализира в профила си във фейсбук не кой да е, а лондонският топ адвокат, кралски юридически съветник, голям дарител за троянската просвета и бабастанчанин по майчина линия Джон Бризби. 
Празникът на първолаците в мах. Баба Стана, сн. Джон Бризби
Във възстановеното от него и съпругата му Клеър отколешно бабастанско школо, което преди век и половина било дарено на бабастанчани от прапрадядото на Джон – тежкия търговец и родолюбец хаджи Калчо Дренски, на 3 юни, в присъствието на много родители, приятели и гости, се провело „абитуриентското“ тържество по връчване на първите дипломи на първокласниците от троянското СУ „Васил Левски“. Г-н Бризби сподели за прекрасното първолашко събитие, илюстрира го и със снимки, но съвсем насериозно предупреди: „Една доста голяма мечка, която беше забелязана да обикаля цял ден из селото (мах. Баба Стана) вчера, беше решила да продължи разходката си, така че ни се спестиха още вълнения“.

***

МЕЧКИ из Троянско. Лошо ли, напротив, хубаво е, природно, и оптимистично някак. Лошото е друго, то е в нас (хората). Мечките, както твърдят очевидците, са добри…

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |