Троянските мечки съсипаха Гешев

* Смеем да твърдим, с което не се гордеем особено, че Т21 пръв натисна мечия спусък с материала си „Мечки шетат из Троянско * Кметът Михайлова: „Кметовете само с мечки не се бяхме занимавали, сега и това“ * МОСВ дължи обезщетение на хората, претърпели имуществени вреди от мечки
Тема с продължение
По телевизора: Троянските мечки срещу Гешев, м. юни 2023 г.
СЛЕД КАТО главата на главния прокурор Гешев падна неочаквано бързо и въпросната новина №1 рязко избледня, на преден план в националните ни медии изскочиха… троянските мечки. Същинско мечешко медийно нашествие, съсипало прокурорския рейтинг. И смеем да твърдим, с което не се гордеем особено, че нашият Т21 пръв натисна мечия спусък с материала си „Мечки шетат из Троянско“  – един по-скоро шеговит разказ за едно по-скоро шеговито видео на мечка по пътя в с. Драшкова поляна, направено от троянския тийнейджър Денис Йорданов, в добавка с цитат от фейсбук профила на британеца Джон Бризби от мах. Баба Стана в с. Орешак, предупреждаващ за разтъпкваща се из махалата мечка и подобен сигнал от съседното с. Велчево.

ОЧАКВАНИЯТ ефект във фейсбук – с лайкове, възторзи, охкания, ахкания, страхувания, дълбокомислени и други коментари, мъдри съвети и т. н., въпреки че мрежите, въпросната и други, открай време са бъкани с подобни мечи клипчета от по света и у нас – се случи и отзвукът бе подобаващ. Но че мечката на Денис и останалите ще изместят Гешев, това надмина очакванията – то не бяха репортажи, включвания на терен, интервюта по темата, че и с кмета на Троян, бТВ дори на два пъти командирова свой екип в Троян и Априлци (понеже се разбра, че априлчани редовно са навестявани от една мецана беладжийка, разселена в района от Габровско, която си имала хората за свои и редовно се разтъпквала край дворовете им, разбира се, не на колело – бел. ред.), Нова телевизия пък пусна автентично видео от Баба Стана и т. н., дни наред. Троянско-априлските мечки станаха медийни звезди, а покрай тях и ние, троянци и априлчани. Смях в залата, както се казва.

Един „политически некоректен“ щанд в троянския „Лайф“
А СЕГА ПО-СЕРИОЗНО, доколкото е възможно. На редовната си месечна пресконференция, 15 юни, преди това и в личния си фейсбук профил кметът на Троян Донка Михайлова информира за проведена по нейна инициатива среща по мечешкия проблем с представители на всички отговорни институции – колегата й от Априлци инж. Тихомир Кукенски, ръководителите на четирите Държавни горски стопанства (ДГС) в района (Троян, Черни Осъм, Борима и Априлци), представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), Национален парк „Централен Балкан“ и Института по биоразнообразие към БАН. Дискусията, както призна г-жа Михайлова, била изключително разгорещена, а целта й – „да се постигне единна обща информация по проблема“ и „да се обединят усилията на институциите, ако това е възможно, за опазване от мечките на имуществото на гражданите“. „Тема, която вълнува хората и в особено висока степен вълнува националните медии“, с едва прикрита усмивка доуточни градоначалникът.

КАКВО станало ясно на „мечешката среща“ в Община Троян? Най-напред – че никой не знае колко точно са мечките на територията на България, разминаванията в числата на различните експерти били със стотици; от ДГС твърдели, че има бум на популацията на мечките, докато от БАН цитирали официална статистика, според която мечата популация намалявала. „Община Троян, разбирате, не може да бъде страна в този спор. Кметовете само с мечки не се бяхме занимавали, сега и това“, пак (полу)усмихнато обобщи кметът Михайлова.

Въпроси
Питаме: „Ефектът Алонсо“ и за мечките ли?!

* Кметът Михайлова: „Не е обсъждано такова нещо на срещата, която аз организирах!“ * Инж. Добромир Нейков: „Последният вариант е най-нежелан от всички“ * Кметът Кукенски: „Надявам се на срещата да поговорим сериозно по темата“

Донка Михайлова
НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА на кмета Донка Михайлова на 15 юни от Т21 попитахме, съвсем насериозно, за нещо, което ни притеснява като вероятен вариант за решаване на мечешкия проблем. Въпросът ни бе следният, цитираме: „Нали не е обсъждан или може би е обсъждан „ефектът Алонсо“? Помним какво стана преди време в Ловеч, когато избяга един леопард, Алонсо, от зоологическата градина – щяха да го упойват, щяха да го местят, но накрая брутално го разстреляха и този, който го разстреля, се снима с него трофейно. Да не би някой сега да си прави такива планове за мечките?“. Отговорът на г-жа Михайлова бе категоричен: „Не е обсъждано такова нещо на срещата, която аз организирах!“.

инж. Добромир Нейков
НО ПЪК в интервю по бТВ директорът на ДЛС „Русалка“ в Априлци инж. Добромир Нейков, безспорен професионалист и авторитетно име в бранша, не изключи крайната мярка: „Свикана беше комисия, която трябваше да даде насоки как да се справим с проблема. Има входирана преписка в Министерство на земеделието и оттам чакане разпореждане. Вариантите са няколко: мечката (инж. Нейков говори за конкретната габровска мечка, но същото се отнася и за другите – бел. ред.) да бъде прогонена, да се направят такива опити, в момента сме в контакт и с директора на Зоопарка в София и търсим общо решение; друг вариант е мечката да бъде хваната, отново упоена и преместена на друго място, но видяхме, че това не работи; последният вариант е най-нежелан от всички – най-крайната мярка (т. е. отстрел – бел. ред.)“.

инж. Тихомир Кукенски
СЪЩО в интервю по бТВ по мечешкия казус се изказа и кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски, който леко насмешливо обобщи напътствията на природозащитниците и сякаш намекна, поне ние така го схванахме, за по-твърд вариант, сетихме се и за Алонсо. Ето думите на инж. Кукенски: „Единствените напътствия, които са ни дали досега, са от зелените организации – да ползваме спрейове, да пеем песни и да рецитираме стихове, за да се пазим от мечките. И се надявам на срещата (в Община Троян) наистина да поговорим сериозно по темата и да намерим някакво решение“.
 
НО НА СРЕЩАТА имало и единодушни констатации на специалистите – че мечките сменят местообитанието си и от по-високото слизат в по-ниските планински части (вероятно свързано с климатични фактори) и че „скъсяват дистанцията с хората“ и респектът им към човешкото и човеците намалява. Още – че по този казус отговорните институции са Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на земеделието (МЗ) и всички управленски и нормативни дейности са в техните правомощия. Ангажиментите на Община Троян и съответно на Община Априлци пък са да информират и предупредят населението и да го призоват към превантивни действия – обезопасяване на пчелините (които са най-чест обект на мечите набези), да не се оставя храна на открито, охрана на имотите с технически средства, кучета, животните на паша да са с пастири  и др.; общинската администрация в Троян изготвила скоростно и вече разпространява информационно-предупредителни листовки.

НА ВАЖНАТА среща по мечешките въпроси в Община Троян се взело още едно важно решение, Всички участници се обединили около становището, че трябва да се поиска среща с новия редовен министър на околната среда Юлиан Попов, който да бъде помолен да съдейства в две посоки. Първо – според сегашната регламентация, ако една мечка прави бели, трябва да се разсели в друг район (какъвто е случаят с габровската мечка в Априлци), което е меко казано неразбираемо; „Общината ни е пряко засегната от това административно недоразумение, такива мечки са разселени в землището на с. Черни Осъм (7 броя по информация на кмета на селото Марин Сираков – бел. ред.), което не е решение“, опонира Донка Михайлова. И второ – при нанасяне на щети да се ускори процедурата по обезщетяване на потърпевшите граждани.

„МАЛЦИНА знаят, че МОСВ дължи обезщетение на хората, които са претърпели някакви имуществени вреди от мечки, пострадалото имущество трябва да се остойности и да се изплатят компенсации“, поясни г-жа Михайлова. И се обърна към медиите да огласим как трябва да се действа в подобен случай: подаване своевременно сигнал до съответното ДГС и/или на тел. 112, запазване доколкото е възможно следите, оставени от животното, по възможност снимки и на базата на всичко това се сформира комисия с представители на Общината, РИОСВ и други институции, която прави оглед на място и задвижва процедурата по обезщетяването.

Юлиан Попов и с прекрасната си съпруга Таня Бризби (вечна й памет), мах. Баба Стана, 2011 г.
В ЦЯЛАТА работа имаше и един нюанс, на който нямаше как да не се засмеем. Министър Юлиан Попов, когото ще молим да се пребори с троянско-априлските мечки, има къща в орешашката мах. Баба Стана, една от тукашните мечешки дестинации. Нещо повече – министърът е зет (съпруг на сестра му) на ВИП махленеца – лондонския топ адвокат с нашенски корени Джон Бризби, който, както вече стана дума, лично съобщи за мечката на Баба Стана. И се надяваме „бабастанчанинът“ г-н Попов да вземе присърце молбата ни…

Генадий Маринов   

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |