Нов успех на „космическия тийнейджър“ Преслав Колев

* 15-годишният троянец спечели Турнира по информатика „ИТ Свят“ на Шуменския университет, категория „Самостоятелни компютърни приложения“ (група 8.-12. клас)
 
Преслав с грамотата от „ИТ Свят“, 2023 г.
Отличници
 
ПОМНИТЕ ли троянския „космически тийнейджър“ Преслав Колев. Който през 2020 г. – тогава само 12-годишен, петокласник в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ – спечели частична стипендия за участие в Космическия тренировъчен лагер за деца (по модел на NASA) в Измир, Турция; но се оказа, че 937 долара и 50 цента го делят от мечтата му и тази сума бе събрана буквално за часове от щедри дарители, най-щедрият от тях – инж. Марин Радевски (вечна му памет), собственикът на „Калинел“. „Моята мечта е да опозная Космоса. Когато бях на 8 години обикнах звездите! Днес, почти 5 години по-късно, следя с интерес звездното небе, всички ракети и сателити, изстрелвани от планетата ни, успешните и неуспешни обратни приземявания на модулите, влагането на нови технологии в конструирането им, изпитанията им... Жаден съм за знания в областта на техниката и Космоса“, написа тогава в емоционално отворено писмо (публикувано в Т21) малчуганът мечтател (виж „937 долара и 50 цента разделят Преслав от космическата му мечта“ – бел. ред.).

ПОСЛЕ дойде пандемията, лагерът бе отложен, но година по-късно, м. юли 2021 г., се състоя и Преслав се върна от Измир с индивидуално отличие и отборна награда за проекта „Колония на Марс“ – подробно разработен план за марсианска мисия (виж „Преслав се завърна от космическия лагер в Измир с награда“ – бел. ред.).

СЕГА има нов „космически“ повод да поздравим Преслав, който вече е на 15, ученик в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, 8. клас. На Турнира по информатика „ИТ Свят“, организиран от филиала на Шуменския университет „Св. Константин Преславски“ в Добрич, нашето момче печели първо място индивидуално в категорията „Самостоятелни компютърни приложения“ (възрастова група 8.-12. клас). Печелившият му проект, наименуван App Designer Studio, представлява софтуер за създаване на приложения в помощ за млади програмисти и кодът му е написан на езика за програмиране C# (C Sharp) на Microsoft, а приложенията – на Python.

ПРЕЗ 2020-та пожелахме на Преслав да го видим в някой от следващите рейсове в космоса с кораб на Илон Мъск. „Защо не!“, шеговито (или пък не съвсем) ни отговори тогава майка му Павлина Петрова, която е неизменно до своя син и го подкрепя безрезервно. Преповтаряме пожеланието си. И добавяме едно поредно голямо браво!

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |