В Ловеч: „Руският фактор в българските кризи“

* Представени бяха 16 доклада, проследяващи зловредното руско/съветско влияние в България от Руско-турската война до днес, участваха учени, политици, журналисти * Провокация от депутат на „Възраждане“

Антон Тодоров и Иван Сотиров
Конференция
 
„РУСКИЯТ фактор в българските кризи“ бе темата на двудневната научна конференция в Ловеч (10-11 юни), организирана от политолога Антон Тодоров в партньорство с Община Ловеч и личната подкрепа на кмета Корнелия Маринова. И със сериозно участие – 16 доклада, проследяващи зловредното руско/съветско влияние в България за дългия период от Руско-турската война (1877/78 г.) до наши дни. Сред участниците пък личаха имената на политици, учени, журналисти. 

В СЛОВОТО си при откриването г-жа Маринова подчерта, че това е вторият подобен форум, който се организира в Ловеч в последните години и провеждането им „е въпрос на дълг, на чест, на задължение“. „За нас е много важно да проследим нещата в дълбочина, така както всъщност днешните докладчици са си поставили за цел - не просто документите и архивите, а да влезем в съвремието, да стигнем до войната в Украйна и нейното влияние върху нашия социално-икономически и политически живот. Да проследим влиянието на руския фактор върху икономическата обстановка, върху военните проявления у нас, но и върху културата и пропагандата“, каза още градоначалникът.

ЕТО и някои от докладите: „Газовите войни между България и Русия през 90-те години на 20. век“ (Иван Сотиров), „Съветските модели на репресивни практики в България след 9 септември 1944 г.“ (проф. Веселин Вучков), „Руската хибридна война срещу България и позицията на Европейския парламент“ (Александър Йорданов), „Вероятно ли е използването на ядрено оръжие във войната на Русия с Украйна?“ (проф. Румен Кънчев), „Войната на Русия срещу Украйна на българска територия“ (Димитър Стоянов), „Руският неоимперски дискурс в българските медии – символи, образи, митологии и носители“ (Иво Маев), „Ролята на Съветския съюз в свръхмилитаризацията на българската отбрана по време на Варшавския договор“ (ген.-лейтенант Атанас Запрянов), „Русофилството като пропаганден фактор“ (доц. д-р Светослав Живков), „Цикли на руския експанзионизъм към България“ (проф. Милко Палангурски), „Как съветското кино влияеше чрез идеологията си върху българското кино,1950-1989 г.“ (Цветан С. Тодоров), „Ролята на Съветския съюз в периодичните финансово-икономически кризи на комунистическа България“ (Антон Тодоров) и др. Достатъчно красноречиви и като теми, и в дълбочина, а някои плод на многогодишна изследователска работа, докладите наесен ще бъдат издадени в книга, както подчерта модераторът г-н Тодоров.

Момент от конференцията, няа преден план "въазражденецът" Николай Дренчев
КАТО провокация, каквато най-вероятно бе, се прие появата към края на конференцията на депутата от проруската и пропутинска партия „Възраждане“ Николай Дренчев, който взе думата и заяви, че на този форум са се  събрали „русофоби“. Антон Тодоров му опонира с думите: „Фобия означава страх, но ние страх от Русия нямаме. Ние имаме страх от българите, които не разбират зловредното руско влияние. Това е целта на конференцията. А вие уж сте български националисти, а защитавате интересите на Русия“. Допълни го Александър Йорданов, който посъветва „Възраждане“  да четат повече и да се образоват, дори предложи да им организира образователни курсове.

По информация на Община Ловеч 

1 Коментара:

Илиян Пеевски каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |