Преслав се завърна от Космическия лагер в Измир с награда

* 13-годишният троянски астронавт не забрави човека, помогнал му да осъществи космическата си мечта – инж. Марин Радевски

Преслав Колев
Тема с продължение
 
СПОМНЯТЕ ли си една красива космическа история отпреди година. Когато 12-годишният Преслав Колев, петокласник в троянското СУ „Св Климент Охридски“, участва в международния конкурс Space camp Turkey 2020 и си извоюва място в създадения по модел на NASA детски Космически тренировъчен лагер в Измир (Турция). Но 937 долара и 50 цента, които трябваше да се доплатят към осигурената частична стипендия, го деляха от космическата му мечта. И тъй като времето бе кратко, а сумата немалка, Преслав и майка му Павлина Петрова потърсиха подкрепа.

ТОГАВА в емоционално отворено писмо (публикувано в Т21) момчето обясни защо иска да отиде в Измир. „Моята мечта е да опозная Космоса. Когато бях на 8 години обикнах звездите! Днес, почти 5 години по-късно, следя с интерес звездното небе, всички ракети и сателити, изстрелвани от планетата ни, успешните и неуспешни обратни приземявания на модулите, влагането на нови технологии в конструирането им, изпитанията им... Жаден съм за знания в областта на техниката и Космоса (...) Не спирам да мисля как някъде там в красивия Космос има една съвсем здрава планета, готова да стане наш дом. Нов дом за нас – Новото човечество! Човечество, което днес вече учи своите уроци, разбира своите грешки и водено от доброта, единство, грижа, равенство и любов, ще даде начало на един Нов свят!“, написа Преслав. И мечтата се сбъдна мигновено – благодарение на съпричастността и щедростта на един голям троянец, който за жалост вече не е между нас, инж. Марин Радевски (собственикът на най-успешната троянска фирма „Калинел“), осигурил цялата сума. Ръка подават също училището на Преслав СУ „Св. Климент Охридски“ и съгражданинът ни Константин Банков, който живее и работи във Виена – дарените от тях средства са за транспортните и други разходи около пътуването и престоя в Турция.

ПРИПОМНИХМЕ всичко това, защото космическата история на Преслав имаше своето продължение. Най-напред в лоша посока – лагерът, който трябваше да се проведе през лятото на 2020 г., бе отложен заради пандемията. Но после, въпреки сериозното забавяне, нещата се подредиха и преди броени дни Преслав се завърна от Измир, (групата, в която участва, бе в Космическия тренировъчен лагер от 4-ти до 11 юли 2021 г.). А за представянето на троянския астронавт красноречиво говори полученото  индивидуално отличие и отборната награда за проекта „Колония на Марс“ – подготовка на макет на марсианската мисия, план за изграждане, разположение, технически данни,  бюджет.

Наградата и сувенири от Космическия център в Измир
Подаръкът за инж. Марин Радевски
„ТОЙ е изключително доволен от космическото си приключение, и въпреки 16-часовия изтощителен път с автобус до там, пак би отишъл още веднага. Впечатлили го най-вече от симулаторите, харесала му екипната работа, както и преподавателите и начина на представяне на информацията. Гледали са филми, поставяни са в космически ситуации, търсили са решение на космически казуси. Имали са симулация на мисия – опитвали са да управляват совалка и по време на полета са възниквали проблеми, а те е трябвало да ги отстраняват. Преслав е играл ролята на пилот, но казва, че е било много трудно и за него, и за всички, защото в кабината имало поне хиляда копчета от едната му страна и още толкова от друга. А времето за реакция било много малко. Въпреки това е силно впечатлен и е осъзнал, че има да учи много!“, сподели ни развълнувана майката г-жа Петрова.

И ОЩЕ НЕЩО – веднага след завръщането си в Троян 13-годишният тийнейджър отива в „Калинел“ и оставя свой символичен подарък в знак на благодарност към човека, помогнал му да осъществи космическата си мечта. Подаръкът е шапка с логото на Космическия тренировъчен лагер в Измир и саморъчно добавен надпис „За Марин Радевски от Преслав Колев – БЛАГОДАРЯ“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |