Мая Люцканова: „Истината не се обяснява. Тя е“

* „Единствената причина да напиша този сигнал до вестника беше да спестя подобен ужас на други хора, да ги предупредя да внимават“ * „Никога и никъде повече не изразявайте „искрените си съжаления за пострадалото момче“. Дори цинизмът трябва да има граници“
 
Мая Люцканова
Отговор на отговора
Отговорът на собствениците на вендинг автомата в центъра на Троян, от който пострада 12-годишно момче (виж „Какво каза собственикът на вендинг автомата с бръснарските ножчета“ – бел. ред.), предизвика „отговор на отговора“ на Мая Люцканова – придружителка на пострадалото дете и автор на статията, сигнализирала за неприятната/недопустимата случка, разбунила общественото мнение и довела до запечатване на автомата от страна на Община Троян и полицейско разследване(виж „За кървавата цена на кутийка сок в центъра на Троян“ – бел. ред.). Даваме за втори път думата на г-жа Люцканова, защото смятаме, че трябва да се изясни дали нарязаното дете и приятелчето му са се опитали да крадат от автомата и „въпреки видеокамерите и въпреки надписите за видеонаблюдение за бруталните вандали, макар и на 12 години, няма пречки, задръжки  и прегради“,  дали кървавата случка е станала на точно този вендинг автомат, а не на някой друг и дали заради „деянието“ децата не са „покрити“ бързо-бързо в София, според твърдението на собствениците. Както и че става дума не за истински сигнал, а за „гадни и долнопробни импровизации с цел облагодетелстване“, пак по твърдението на собствениците. Т21
УВАЖАЕМИ СОБСТВЕНИЦИ на вендинг машина „Балкан БФ“, на абсолютната истина отговаря всяка дума и сричка в сигнала ми до редакцията на „Троян 21“ (виж „За кървавата цена на кутийка сок в центъра на Троян“ – бел. ред.). Точно това се случи на 8 август 2023 г. вечерта, в центъра на Троян, на Вашата машина.

НЕВОЛИТЕ на машината не мисля, че интересуват някого. Факт е, че продуктите са засядали, факт е, че сте добавили „защитни прегради“. Да бяхте избрали „бодлива тел, режещи елементи, ножици, кинжали, сърпове или други“ – вероятно по-разпознаваеми като опасни. Никога не съм казвала, че монтираните от вас бръснарски ножчета са невидими, което ясно е отразено и на снимките в публикацията. Още веднъж повтарям – този „артикул“ е съвършено непознат на деца на тази възраст. Благодаря от сърце за определението Ви за „бруталните вандали, макар и на 12 години, няма пречки, задръжки и прегради“. И прочее „характеристики“, които сте направили. Забележително… На машината има залепени два напълно нечетими и издраскани стикера, видимо е само предупреждението за видеонаблюдение. То не може ли да Ви даде отговор на въпросите, които така силно Ви вълнуват? Като например, че хлапето пострада точно на вашия автомат!

МИСЛИТЕ ЛИ, че цитираното от Вас „непълнолетно момче от София“, разкрито като „извършител“, се казва по същия начин като пострадалото дете, чието име вписаха късно вечерта в „Спешната помощ“ на болницата в Троян, където зашиха двете му рани с пет шева? Що за инсинуация сте си позволили?

„ДЕЯНИЕТО“
не е на моето внуче, нито на приятелското дете, което пострада по този тежък и нелеп начин. Просто няма „деяние“. Уви, не успях „бързо-бързо да го „покрия“ в София“. Все още в електронната ми поща са автобусните резервации за 16:00 ч. на 9 август, направени дни преди това. За какво „опипване на почвата и общественото мнение“ говорите, за какво „посъветване“? За какво „надъхване“? Ако шуртящата кръв от детската ръка, срязана на машината късно вечерта, „надъхва“, да – надъхва… Абсолютно недоумявам как бих могла да се „облагодетелствам“. Може би бихте ми подсказали? Чий „хляб, авторитет и бизнес“ съм отнела? Под нивото ми е да коментирам тези чудовищни „констатации“.  

ВЪРХУ родния ми град никога не бих „изляла вълна от помия“ и като цяло към никого и нищо не бих го сторила. С погнуса цитирам Вашите квалификации. На 8 август имаше една-единствена вълна – на ужас от това, което се случи вечерта в центъра на Троян, на вашата машина. Няколко пъти правите опит да разделите нас хората на „софиянци“ и „троянци“ – неприятно, меко казано. И не знам какво значи според Вас „правилна посока“ на „развихрилите се дебати“. Няма правилна и неправилна посока. Има истина.

ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА да напиша този сигнал до вестника беше да спестя подобен ужас на други хора, да ги предупредя да внимават. Очевидно управата на Троян съвсем ясно разбра това и направи необходимото. На дежурния екип на 9 август в „Спешна помощ“ в троянската болница – отново огромно благодаря за професионализма и най-вече за милото им отношение към малкия нарязан пациент на кушетката. Вниманието също лекува.

И ПОСЛЕДНО – за „минутката слава“. Нито минутка слава, нито секунда слава дори не ми е била необходима – нито тогава, нито после. Бих могла да се аргументирам съвсем конкретно, но не сте сред хората, с които бих коментирала това. Тези няколко реда пиша единствено по две причини. От уважение към медията, която даде гласност на този случай. И от уважение към всички познати и непознати хора, които бяха докоснати от тази история – от Троян, от Варна, от Врабево, от Куала Лумпур, от Бургас, от Виена, от София, от Плевен, от Истанбул и откъде ли не, свързани с невидимите нишки на загриженост и съпричастност – и то без значение от конкретното им местожителство. Трета причина да обяснявам всичко това – особено на „Балкан БФ“ – няма. Истината не се обяснява. Тя е.

А ВИЕ
от „Балкан БФ“ – първо, благодаря за многобройните квалификации и всевъзможните внушения по адрес на мен и на децата, които щедро изсипахте. Второ, пожелавам Ви успех с вкусните храни и охладени напитки и с „правилната посока на социалната представа“. Трето, няма как аз да реша дали точно вие е подобаващо да се наричате „троянци“. Трето, никога и никъде повече не изразявайте „искрените си съжаления за пострадалото момче“. Дори цинизмът трябва да има граници.

17 август 2023 г., София
Мая Люцканова

3 коментара:

S.Iliev каза...

След като наглеците от въпросната фирма ни делят на " троянци" и "други", затова пояснявам - кратък коментар от Варна... Та повтарям, тия наглеци от фирма " Балкан БФ " ТРЯБВА да бъдат съдени и осъдени реално за тяхното " деяние" - умишлено причиняване на съответната степен(специалистите да определят) телесна повреда... Друг е въпроса, ако пострадалите не подадат иск, дали множеството институции, които могат да го сторят, самосезирайки се - ще го направят или ще се "направят " на глухи и слепи... Каквато е обичайната практика у нас, за жалост !!!

r3d33ms каза...

Абсолютно !!!

анонимен каза...

А кой стои зад "Балкан БФ"? И защо така се крие? Или може би го е срам, или няма име този човек?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |