Единодушно приеха Бюджет 2023

* Вносителят Донка Михайлова: „Твърде закъснял и изстрадан бюджет“ * Рекордна бюджетна рамка – 48,5 млн. лв., и рекордни капиталови средства – 9 млн. лв.
Money, money…
С ПЪЛНО единодушие – 24 „за“ от 24 присъстващи общински съветници и никакви обструкции – бе приет Бюджет 2023 на Община Троян. Проектът бе внесен от кмета Донка Михайлова – с промени в „12 без 5“ заради ново постановление на МС с допълнителни изисквания към общинските бюджети, предложения от общественото обсъждане и във връзка с новата регионална програма и т. нар. „интегрирани териториални единици“ – и бе обсъден и гласуван на сесията на Общинския съвет миналия четвъртък, 17 август.

„ТВЪРДЕ закъснял и изстрадан бюджет“, бе определението на вносителя г-жа Михайлова. Което не изненадва – този общински бюджет се прие неестествено късно, по средата на годината, защото е „вързан“ за държавния бюджет, забавил се заради сложната политическа ситуация в страната; а закъснението направи подготовката му по-необичайна и трудна.

КАКВИ са особеностите му? Рекордни параметри на приходната и разходната част – 48,5 млн. лв., т. е. с 22,5 млн. лв. повече от първата година на мандата (2019 г.).и с 9,2 млн. повече от миналогодишната бюджетна рамка (2022 г.). Което се дължи най-вече на ръста на стандартите в някои от финансираните от държавата сектори (особено образованието), но и на повече собствени приходи и субсидии. Рекордна е и заделената сума за капиталови разходи – 9 млн. лв., от които 7 млн. лв. са за преходни обекти, чиято реализация е започнала в предишни периоди. Съотношението между държавни и местни приходи е 54:46, а общият ръст на приходите е 23,5% (23% на държавните и 24% на местните).

ОСНОВНИТЕ капиталови обекти за 2023 г. са известни: многофункционалната спортна зала, чието строителство влезе в график и се очаква завършване на грубия строеж (до покрив) до края на годината; Центърът за дементни в с. Добродан, който ще се разшири от 12- на 27-местен; очаква се последният транш за приключилия ремонт на крайречната ул. „Георги С. Раковски“; цялостната реконструкция на ул. „Стара планина“ (пътя към храма) в с. Орешак – тук предстои подписване на договор за втория транш от 50%; ул. „Мир“, по която ще е основният достъп до новата спортна зала; довършване на ремонта на главната ул. „Васил Левски“ – участъка от Пневмоболницата до кръговото кръстовище при АИР-а; и др. Ще бъдат направени немалки инвестиции и в комуналния сектор, здравеопазването, социалните дейности, образованието, ВиК инфраструктурата.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |