Нашата Александра Босева спечели турнир в Унгария

* 9-годишното троянско момиче, възпитаничка на „Ски-тенис клуб Троян“, постигна четири убедителни победи и грабна купата в състезанието от веригата „Киндер“ в град Егер * Малката шампионка е на корта от 2-годишна, а от 3-годишна тренира редовно
Тенис
Александра – победител в турнира от сериите „Киндер“, гр. Егер, Унгария, м. август 2023 г.
ЕДНО троянско момиче – 9 годишната Александра Босева, като на шега спечели първото си тенис състезание в чужбина. Нашето момиче се разправило със съперничките си в своята възрастова група на турнира от сериите „Киндер“ в гр. Егер, Унгария. Участничките били 11, разделени в три групи, като Александра печели своята с две убедителни победи и с още две победи в следващия етап триумфира с титлата и се казва най-отгоре на почетната стълбичка. Троянчето е приветствано за красивата си игра от унгарската публика – основно родители и близки на участничките, и получава най-сърдечни поздравления.

КАЗАХМЕ
„като на шега“ неслучайно – семейството е на гости при приятели в Егер, там научават за турнира, а на бъдещата шампионка не й трябва много убеждаване, за да се запише за участие. Това пък си има своята предистория, научихме я от майката на тенис надеждата ни Иваничка Боджакова, преподавателка по история в троянското СУ „Св. Климент Охридски“. Александра е на корта от 2-годишна, първо като придружител на по-голямата си сестра Ния. От 3-годишна вече редовно тренира на кортовете на „Ски-тенис клуб Троян“, оттогава е и член на клуба и са първите й участия в състезания. 

А УСПЕХИТЕ
дотук не са никак малко. През 2022 г. печели регионален детски турнир до 8 години във Варна, втора е на турнир в Троян и трета на регионален турнир в София. През м. май 2023 г. печели регионален турнир до 10 години в Русе и има две втори места на турнири в Плевен и Троян. Три години подред, 2021-2023 г., се класира за Мастерс турнира в нейната възрастова група, в който участват най-добрите 16 момичета и момчета от цялата страна. Треньори са й ловчалията Ангел Ангелов и Ивайло Николов.

ОТ Г-ЖА БОДЖАКОВА научих още интересни подробности. И двете сестри тренират, но по-голямата, Ния – само за удоволствие, защото повече й се рисува и чете и „не е толкова спортна“, но въпреки това неотлъчно е до сестра си, търпеливо я чака на някоя пейка да завърши поредното състезание. Александра, наобратното, приема тренировките много сериозно, през топлото време всеки ден е на корта, през зимата е проблем е, че Троян няма закрита зала, но и тогава използва за тренировки всеки по-топъл ден. Големият й любимец в тениса е Григор Димитров, а спортната й мечта на този етап е да победи Пламена Кукенска – една от най-близките й приятелки и шампионка в по-горната възрастова група.

Иваничка Боджакова
СПОРТНАТА „жичка“ в семейството идва от таткото Владимир Босев, който дълги години е тренирал ориентиране, сега е в състава на мъжкия баскетболен „Дрийм тийм“, втория отбор на „Чавдар“ (Троян), кара и ски и запалва и трите си момичета – Иваничка, Ния и Александра. А г-жа Боджакова е доволна от спортните занимания на дъщерите си не само по спортни причини: „Повечето деца на корта са от семейства на активно спортуващи хора и много пъти съм казвала, че кортът в Орешак дава възможност на момичетата ми да растат малко встрани от масовите днешни забавления, свързани с телефони, компютри, енергийни напитки и социални мрежи. Обикновено след тренировка децата остават и играят на воля около корта, тъй като там е стадионът и е волно и спокойно“. И високо оценява работата на „Ски-тенис клуб Троян“ и на председателя на клуба Йордан (Дачко) Стефанов, който „много се старае кортовете да бъдат винаги в идеално състояние и много облагороди мястото“.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |