И Троян каза: Не е мъжко да удряш!

* Троянският протест в подкрепа на нарязаното с макетно ножче старозагорско момиче бе организиран от 20-годишната ни съгражданка Виктория Димитрова, също познаваща домашното насилие * Сред издигнатите плакати: „Нито една повече!“, „Докога?“, „Не е мъжко да удряш!“, „Докога жени ще завършват в куфари“, „Докога жертвата ще е виновна?“, „Кога ще има ефективни закони за домашно насилие?“

Виктория, Троян, 31 юли 2023 г.
Не на насилието
 
ТРОЯН беше сред десетките (повече от 30) градове в България и чужбина, в които в понеделник, 31 юли, се организираха протести срещу насилието над жени и в подкрепа на Дебора, старозагорското момиче, жертва на бруталния насилник с макетното ножче. А градът ни не помни такава силна гражданска реакция от години. Смелото троянско момиче, което организира чрез фейсбук събитието, е 20-годишната Виктория Димитрова, която миналата година завърши тукашното СУ „Св. Климент Охридски“, а наесен започва да учи „Национална сигурност“ във Великотърновския университет.

ПРИЧИНАТА да покани троянци на „мирен протест в подкрепа на пострадалото момиче от маниака с макетно ножче“ е дълбоко лична, а за организацията са й помогнали майка й и една приятелка. Виктория беше смела не само в своята инициативност, но и с думите, които изрече пред насъбралото се множество. Тя говори за това, че познава домашното насилие от своето ранно детство и какво причинява то на едно дете; настоя за закони, които да дават сигурност на жените; изрази искрената си съпричастност към съдбата на обезобразената Дебора и напомни, че младите момичета невинаги могат да разпознаят манипулативния насилник. Виктория, която за пръв път споделя публично нещо толкова лично, каза пред Т21: „Беше трудно, но си заслужаваше. Видях сълзите в очите на хората, почувстваха моето послание.“ Тя добави също, че е много доволна от броя на хората (по неофициални данни над 300 души – бел. ред.), дошли на площада, както и от това, че са били от всякакви възрастови групи.

ПЛАКАТИТЕ, издигнати от троянци, гласяха: „Не на насилието!“, „Докога жени ще свършват в куфари, разчленени, обезобразени, обръснати и т. н. Докога жертвата ще е виновна?“, „Кога ще има ефективни закони за домашно насилие?“, „Не се карайте кой да е главен прокурор, а създайте работещи закони“, „Кога съдебната система ще се събуди?“, „Искаме едно спокойно утре за децата ни“, „Драги народни представители, спите ли? Защото много хора не могат!“, „Не е мъжко да удряш!“, „Помните ли: Виктория, Евгения, Дарина и бебе Никол, Кремена, Красимира…“, „Бягайте, момичета! Бягайте, преди да ви шият 400 пъти или да ви намерят в куфар… Няма закони, няма институции, няма закрила… Бягайте!“, „Нито една повече!“, „Докога?“.

БЪЛГАРСКАТА лятна вечер в последния ден на юли показа, че някаква граница у нас е премината, че понятията за добро и зло не са съвсем размити, че имунната система на обществото все пак реагира. И че Троян е един достоен град в трудно време.

Т21
Снимки: Kams Photography и Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |