ЛУКС-ът да гледаме европейско кино

* Номинирани за наградата „LUX на публиката“ за 2023 г. са филмите „Алкарас“, „Изпепеляващи дни“, „Близо“, „Идиотският триъгълник“, „Блуждаещ огън“
Седмото изкуство
Номинираните филми за 2023 г. са „Алкарас“, „Изпепеляващи дни“, „Близо“, „Идиотският триъгълник“, „Блуждаещ огън“
ПРЕЗ М. АПРИЛ любителите на европейско кино от цялата страна ще могат да гледат онлайн петте филма, номинирани за наградата „LUX на публиката“ за 2023 г., и да изберат победител. Предвидени са по 150 безплатни билета за достъп онлайн до четири от номинираните филми: „Алкарас“, „Близо“, „Блуждаещ огън“ и „Идиотският триъгълник“. Заглавията ще са налични до 18:00 ч на 24.04.2023 г. в платформата Neterra.TV+ само за територията на България до изчерпване на билетите за всеки филм в рамките на периода. За да могат да гледат филмите онлайн, зрителите трябва да влязат в акаунта си, а ако нямат такъв да се регистрират в платформата на Neterra.TV+. Достъп до филмите имате на www.neterra.tv/plus – зрителите трябва да изберат филма, който биха искали да гледат и да го стартират с бутона „Гледай“.

„LUX/ЛУКС“(от латинското „светлина“, по аналогия с името на създателите на киното братя Люмиер) е отличие с кратка история – Европейският парламент и Европейската филмова академия го учредяват през 2007 г. Първият лауреат е „На прага на рая“ на германско-турския режисьор Фатих Акин. Първоначалното значение на наградата е символично, но тя има и практично измерение - популяризиране на европейското кино чрез субтитриране на филмите на всичките 24 езика на ЕС, както и безплатен показ, на кино и онлайн, в 27-те страни членки. Това получават всички номинирани (по-рано три, а сега пет), не само печелившият. LUX не е просто приз за кинематографично майсторство, въпреки че филмите обикновено са с признати качества – един от кандидатите тази година е носител на „Златна мечка“ от Берлинале, друг - на „Златна палма“ от Кан и три номинации „Оскар“, а трети – на Гран при от Кан и отново номинация „Оскар“ за чуждоезичен филм“, припомнят от в-к „Сега“. Сегашната награда „LUX на публиката“ е продължение на наградата „„LUX“.  

ГЛАСЪТ НА ПУБЛИКАТА

ПУБЛИКАТА може да гласува за фаворита си до 12 юни 2022 г. (на платформата https://.rating.luxaward.eu/bg/)с оценка от пет звезди („отличен“) до една звезда („слаб“). С гласуването си зрителите могат да спечелят 130 награди, включващи 100 торбички с рекламни материали, 20 филмови плаката и 10 покани за присъствие на церемонията по връчване на Наградата „LUX на публиката“, която ще се проведе в Страсбург на 14 юни 2023 г.

НОМИНИРАНИТЕ ФИЛМИ

ПЕТТЕ номинирани филма „Алкарас“ (Alcarràs), „Изпепеляващи дни“ (Burning Days), „Близо“ (Close), „Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness) и „Блуждаещ огън“ (Will-o'-the-Wisp) бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Рейкявик през декември 2022 г.

„АЛКАРАС“ (Alcarràs), копродукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле, което всяко лято събира праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанския регион Каталуния. Но тази година реколтата може да е последната. Новите планове за земята, които включват изкореняване на прасковените насаждения и инсталиране на слънчеви панели, предизвикват разрив в това голямо семейство.

„ИЗПЕПЕЛЯВАЩИ ДНИ“ (Burning Days), копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град, борещ се с водна криза и раздиран от политически скандали. След добър старт той изживява все по-напрегнати ситуации и е неохотно въвлечен в местната политика. Когато Емре развива близки контакти със собственика на местния вестник, натискът върху него ескалира след разпространението на горещи слухове.

„БЛИЗО“ (Close), копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми, което внезапно е прекъснато. Опитвайки се да разбере какво се е случило, Лео се обръща към Софи, майката на Реми. „Близо“ е филм за приятелството и отговорността.

„ИДИОТСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК“ (Triangle of Sadness), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Великобритания, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота. Филмът започва с представянето на двойката модели Карл и Йая, които са поканени на луксозен круиз с група от свръхбогати пътници, които се приемат за неуязвими заради парите и властта си, включително руски олигарх, британски оръжейни дилъри и ексцентричен капитан, който е марксист и алкохолик. На пръв поглед всичко изглежда перфектно, като за снимка...

„БЛУЖДАЕЩ ОГЪН“ (Will-o'-the-Wisp) е копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар. Срещата с инструктора от пожарната Афонсо, отваря нова глава в живота на двамата млади мъже, потопени в любов и желание, и мотивирани да променят статуквото.

ГЛЕДАЙТЕ, ОЦЕНЕТЕ И СПЕЧЕЛЕТЕ

ПРИКАНВАМЕ Ви да оцените филмите, които сте гледали, с оценка от пет звезди („отличен“) до една звезда („слаб“). До 12 юни 2023 г. можете да дадете своята оценка на https://rating.luxaward.eu/bg/ С гласуването си може да спечелите една от общо 130 награди, включващи 100 торбички с рекламни материали, 20 филмови плаката и 10 покани за присъствие на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе в Страсбург на 14 юни 2023 г.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

ПЕТТЕ номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и популяризирани във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн. Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка. Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката на 14 юни 2023 г. в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

КОНТЕКСТ

НАГРАДАТА „LUX на публиката“ беше учредена през 2020 г., наследник на предишната филмова награда „LUX“ на Европейския парламент, учредена през 2007 г., и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas. Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „LUX", хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати. Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

По информация на Бюрото на ЕС в София
Бел. ред. Заглавието е на в-к „Сега“

1 Коментара:

Z@Q каза...

Удари дъното!!!
Дъщеря ти с такива филми ли отрасна, та си взел да ги прокламираш?!
...
Не знам имаш ли внуци или не, но ако се случи им подготвяш и работиш за среда, в която ти ще белееш и ще си скубиш косите!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |