Донка Михайлова: „Срамувам се от станалото на 50-ия конгрес на БСП“

* „Вчера много хора ми се обадиха да питат изключена ли съм. Не съм предлагана. Засега…“, написа във фейсбук кметът на Троян
 
Донка Михайлова
Нас червеното знаме роди ни
КМЕТЪТ на Троян Донка Михайлова, завършваща третия си мандат и смятана, със сигурност с основания, за най-добрия кмет на БСП в страната, е партиен човек – по биография, действия, нагласи. И то дисциплиниран партиен човек. Въпреки щетите от „приятелския огън“ през годините (например след успешния депутатски мандат, когато вместо да бъде изкарана още по-напред, бе избутана назад заради вътрешнопартийни интриги или пък когато имаше шанс да оглави Националното сдружение на общините в Република България, но националното партийно ръководство каза „не“ и т. н.). И въпреки отчетливото й на моменти, включително и в този, несъгласие с висшето партийно началство (бе от групата на Михаил Миков, но след свалянето му и възкачването на Корнелия Нинова остана член на Националния партиен съвет, бе и в алтернативната група за натиск на Янаки Стоилов, но пак запази мястото си във висшия партиен орган). И винаги успяваше да балансира и да пази партийния си статус – което пък бе полезно за кметската й дейност, на „неприятелското“ партийно ръководство също бе изгодно да е в прилични отношения с емблематичния си кмет.

НО НА НАСТОЯЩИЯ
50-и конгрес на БСП (11 февруари), провеждащ се в навечерието на извънредните парламентарни избори, явно чашата преля и г-жа Михайлова направи непривичното си рязко партийно движение – публично от трибуната на предшестващото конгреса заседание на Националния съвет на БСП (10 февруари) се опълчи срещу висшето партийно ръководство и лично срещу партийния председател Корнелия Нинова. Знак, и то отчетлив, че нещо (ще) става в БСП. „Срамувам се от станалото вчера на 50-ия конгрес на БСП“, написа в личния си профил във фейсбук на 12 февруари г-жа Михайлова. Препечатваме поста й, защото казва много за случващото се в червената партия (която въпреки все по-намаляващата й роля продължава да има своите позиции в българската политика – бел. моя) и си заслужава да се чуе.
Генадий Маринов

МНОГО рядко пиша тук по партийни теми. Считам, че един кмет е кмет на всички. Никога не критикувам партията си публично – правя го там където му е мястото, на партийни форуми. Но мисля, че има моменти, в които човек няма право да мълчи. Срамувам се от станалото вчера на 50-я конгрес на БСП. Изключени бяха 14 млади, интелигентни, образовани и доказали себе си хора, с тях и двама професори. Заради това, че искат смяна на ръководството на партията след поредица съкрушителни загуби. Направиха го по един емоционален, а някои и по непремерен начин. Аз не бих го направила така сега, а може би, ако бях на тяхната възраст – бих. В петък, на заседание на Националния съвет на БСП, бяха предложени за изключване в подобен сценарий други над двайсет души от друго поколение, сред тях някои от най-добрите ми приятели – Коста Паскалев, Петър Мутафчиев, Дора Янкова се самопредложи. Бивш вицепремиер, бивш министър, емблематичен кмет и депутат… Тогава изказванията ни с Дора обърнаха гласуването.

ЕТО част от това, което казах: „Не съм присъствала на по-срамен епизод в живота на партията ни. Георги (Свиленски, водещ заседанието), спри това безумие. Корнелия (Нинова), един лидер не може да мълчи в моменти като този. Ако не го направите, ще взривите утрешния конгрес и ще предопределите поредна огромна загуба на партията на предстоящите избори”. Националният съвет не изключи предложените, но на другия ден това бе направено. Вчера много хора ми се обадиха да питат изключена ли съм. Не съм предлагана. Засега… А на всички, които вчера с поглед в земята мълчаха и гузно вдигаха ръка за изключването на бъдещето на партията, разчитайки на места в листи за депутати, в бордове и агенции и на тези, за които партийната лоялност е лоялност не към партията, а към лидера, ще кажа – аз мисля, че основната вина е ваша.

12 февруари 2023 г.
Донка Михайлова, във фейсбук
 
Още по темата:

3 коментара:

PUTINKAPUT каза...

Не пипайте другарката Нинова! Да им е жива и здрава.
Още веднъж на избори и са извън парламента.
Слава на Бога!

КОРЕКТЕН каза...

емблематичен кмет и депутат…-ЗА КОЙ/КОЯ СТАВА РЕЧ,като кажеш а,кажи и б

Справедлив каза...

До «Коректен»: Като сме коректни защо сме на хранилка в общината?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |