„Троянските музиканти“ в „Нюанси“

* Авторката Диана Маркова прочете откъси от книгата си, а на сцената забива един чудесен троянски кръчмарски „оркестър без име“,
 воден от Емо Ненковски
Арт
Диана Маркова чете откъси от книгата си „Троянските музиканти“
ТЕАТЪР „Нюанси“ бе домакин (4 октомври) на представянето на книгата на Диана Маркова „Троянските музиканти“ (издателство „Лексикон“) – един разказ, по действителни събития, за митарствата по света и у нас на троянските „кръчмарски музиканти“, започнат в памет на един от тях, напусналия ни не толкова отдавна Дарин Марковски. И допълван направо от извора – с чутото от други троянски музиканти. А авторката – тя е казанлъченка, живее в София и вече има име с няколкото си романа (единия в съавторство с Калин Терзийски), троянската й тема се появила покрай троянски приятели. „Тук (в Троян) има дух, в родния ми Казанлък не е така, не знам на какво се дължи, но го има“, сподели ни г-жа Маркова, и дано да е права.

Афишът за събитието
ПРЕДСТАВЯНЕТО, в пълния салон, започна с прочитане от авторката на откъси от „Троянските музиканти“. И след това продължи по най-добрия начин – с концерт на един троянски „оркестър без име“, както се пошегува фронтменът му Емо Ненковски. Останалите бяха Веско Ангелов, Веско Стрялката, Дидо Дишев и Емил Давидов, всички те с богат стаж като кръчмарски музиканти, свирили, заедно и в други банди, в Кипър, Норвегия, Германия, Швейцария, по корабите, разбира се, по българското Черноморие, добре познати и от троянската сцена. Някъде в публиката бе и Росен Марковски – братът на Дарин, известен столичен художник, но и музикант (тук ще вметнем, че преди година, през лятото на 2021 г., на троянския площад Росен с троянския „оркестър без име“ и други музиканти направи страхотен концерт в памет на брат си, изцяло със своя авторска музика, нещо, което ще се помни, нечувано и невиждано тук – бел. ред.). А репертоарът – евъргрийни от всякакви жанрове, поп, джаз, кънтри, етно, беге естрада, Том Джоунс, Влатко Стефановски, Георги Минчев, „Малкият град“ и т. н., и т. н., дори виенски валс и немски йодлер, за всекиго по нещо и по много за душата.

На сцената са Веско, Стрялката, Дидо, Емо и Емил – един троянски „оркестър без име“
ЛИТЕРАТУРНО-музикалната вечер си имаше и водещ – столичният актьор Срацимир Савов, бивш възпитаник на троянското СХУПИ и също с опит на троянската кръчмарска сцена. „Кръчмарски музиканти“ не звучи обидно, звучи гордо, а кръчмарската сцена е много сериозна школа“, сподели на микрофона Емо Ненковски. Беше хубава вечер! Напитките на бара – всъщност театър „Нюанси“ е бар-вариете, в което няма нищо лошо, напротив, дава допълнителни нюанси – също прибавяха своето; и още повече барманките – две чаровни момичета от трупата на „Нюанси“, едното (Христиана Спасова) дори излезе на сцената и заедно с Теодор Лука, създателя на „Нюанси“, той с бас, тя с укулеле, изпя няколко парчета, сред които и „Пия за Мария“ на Миленита, кръстихме Христиана „троянската Миленита“, не без основание.  
 
Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |