Поредната изложба на Цеци

* Озаглавена е „60 момента памет – за музея, хората, света“ и е посветена на 60-годишнината на уникалния за България троянски Музей на занаятите; откриването – 6 октомври, четвъртък, 18:00
Предстоящо Галерия „Серякова къща“
Цветан Тончев, 2018 г.,
сн. проф. Цочо Бояджиев
ПРЕДСТОИ поредната авторска изложба на известния троянски фотограф Цветан Тончев, фотографът вече над 43 години (от 1978 г.) на Музея на занаятите в Троян. Изложбата е озаглавена „60 момента памет – за музея, хората, света“ и е посветена на значим юбилей – 60-годишнината (честването ще е в края на месеца) на уникалния за България троянски музей, културната институция с име и престиж, превърнала се в емблема на града ни, бранд на троянското.

ПРЕЗ ДЕСЕТИЛЕТИЯТА камерата на Цеци – както го наричат колегите и приятелите, което чудесно приляга на особената кротост и финес на този отдаден на работата и изкуството си музеен работник – е запечатала всичко в музея и града, създала е визуалната летопис на нашето (троянско) време. Което пък подсказва, че материалът за настоящата изложба е бил изключително богат и едновременно – че подборът от хилядите кадри не е било лесна работа (първоначалната идея е изложените фотоси да са 60, но този лимит се оказва непостижим и бройката нараснала над 100). 
 
Фотографът в акция, м. август 2022 г., сн. Т21
„КОЛЕБАЕХ се какво да влезе в изложбата, исках да представя музейния живот през годините, музейните хора, значимите събития, да се усети и спецификата на музейния дух, особената музейна атмосфера, оказа се нелека задача. Може би изложбата стана повече документална, отколкото арт, но се надявам да съм намерил баланса“, коментира за Т21 броени дни преди откриването г-н Тончев. Ето и оценката на организаторите от Музея на занаятите: „Настоящата изложбата е още един възможен поглед към историята на троянската музейна институция и към личността на един фотограф, отдал се безусловно на професията си и с огромен принос за съхраняване на общата ни градска памет“.

ДОМАКИН на събитието е галерия „Серякова къща“, която е в структурата на Музея на занаятите, а изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян. Откриването е на 6 октомври, четвъртък, от 18:00 ч. Заповядайте, заслужава си!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |