Изложбата на Цеци

* Или как артефактите се превръщат в история * „Троянската тема – най-дълбоката и значима тема в творчеството на Цветан Тончев” * Големият "недостатък" на музейния фотограф

С МАЩАБНА АВТОРСКА РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА Музеят на занаятите (МНХЗПИ) отбеляза (над) 30-годишната работа на своя доайен – музейният фотограф и оператор Цветан Тончев, който е на работа в културната институция от далечната 1978 г. до днес. Изложбата неслучайно бе открита в навечерието на Петковден – подарък от музейните работници за Празника на Троян.

ЗАЛИТЕ НА МАЛКАТА МУЗЕЙНА СГРАДА (Конака), където бяха подредени творбите, не успяха да поберат десетките приятели на Цеци (така го наричат приятели и познати) и почитатели на неговото изкуство, дошли на откриването (13 октомври). А че имаше какво да се види, е безспорно; и не само като фотографско майсторство, но и в друг не по-маловажен аспект – камерата на Цеци Тончев вече над четири десетилетия запечатва случващото се в нашия град (преди да постъпи в Музея, той работи като фотограф на няколко места – в Центъра по фотография в Ловеч, в Профсъюзния дом на културата – Троян, във в-к „Троянски глас”, води младежки фотокръжок). И колкото и да звучи клиширано, може да се каже, че фотографиите му са документи на времето, история; артефактите са се превърнали и в исторически факти.

„ТРОЯНСКАТА ТЕМА – най-дълбоката и значима тема в творчеството на Цветан Тончев. Откриването на изложбата в навечерието на Празника на Троян е търсено съвпадение”, каза в емоционалното си слово директорката на МНХЗПИ Елеонора Авджиева. Очертавайки авторовите търсения, обединени около едно, Троян, музейната шефка отбеляза и една същностна особеност на творческия му подход – метафоричните послания, откриване на дълбоки смисли зад привидното, обикновеното, ежедневното. Г-жа Авджиева сподели и за един голям „недостатък” на Цветан Тончев, „недостатък”, известен на всички: „Това е неговата скромност. Живеем във времена на тържествуваща посредственост, съчетана с агресивност и затова на скромността и етичността се гледа с насмешка”.

ВЕРНИСАЖЪТ БЕ УКРАСЕН с две музикални изпълнения - на племенника Михаил Иванов и на троянския бард Милен Петков; чудесно съчетание на фотография с музика.

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

Къде е Генчо Певеца?
Гена ако ти дам 5лева ще напишеш ли че Илиян Пеевски е пич?
А?
Хааххахахаха

Генадий Маринов каза...

Ало, Малоумника, пак ли ти? Тоз Илиян Пеевски не ти излиза от главата, замисли се, съмнително е... И, моля те, не зацапвай подобни материали като горния с неадекватни коментари. Ако познаваш Цеци Тончев - кажи две хубави думи за него, той е безспорен пич, и заслужава.

Богдана Кунева каза...

На нашият съученик и приятел мога да кажа едно голямо БРАВО!Бъди жив и здрав Граф ЦАНО!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |