Ясни са петимата ни депутати

* Разпределението в нашия 11-ти МИР е: ГЕРБ – двама, ПП, БСП и ДПС – по един * Николай Нанков с пореден седми мандат, троянецът Иван Миховски трябваше да е депутат за четвърти път, но се отказа в полза на Георг Георгиев, повторни мандати за Искрен Арабаджиев, Вяра Емилова и Станислав Анастасов
ПИ2022 Резултати Актуализиран
Двамата наши пак трябваше да са вътре – Николай Нанков и Иван Миховски (ГЕРБ)
ДНЕС, 6 октомври, ЦИК официално обяви разпределението на мандатите в 48-ото Народно събрание, което ще се конституира на база на резултатите от парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. Седемте партии, минали 4-процентната бариера и влизащи в новия парламент, ще имат следното парламентарно представителство: ГЕРБ (67 мандата), „Продължаваме промяната“ (53), ДПС (36), „Възраждане“ (27), БСП (25), „Демократична България“ (20) и „Български възход“ (12).

ЯСНО е разпределението и на 5-те мандата в нашия 11-ти многомандатен избирателен район област Ловеч: ГЕРБ има два мандата, а ПП, БСП и ДПС – по един. Новината тук е, че трябваше да имаме депутат от Троян – Иван Миховски от ГЕРБ, който бе трети в изборната партийна листа, но излезе на второ място с втори по тежест преференциален вот (след този на водача Николай Нанков, също земляк – от съседно Априлци) и му се полагаше второто депутатско място; първото е за г-н Нанков. 
 
Така трябваше да бъде, но около обед днес бе тиражирана извънредната новина (пръв я съобщи сайтът offnews.bg с потвърждение от ЦИК), че в нашия 11-ти МИР област Ловеч е разчистен пътят към депутството на Георг Георгиев, бивш зам.-външен министър, депутат и доскорошен шеф на Младежи ГЕРБ, на когото наскоро Бойко Борисов кумува на сватбата, и той, а не троянецът получава втория герберски мандат. ВИП столичанинът бе втори в ловешката листа, но взе незначителните 295 гласа от преференциалния вот и бе изместен както от Иван Миховски (с 1457 преференциални гласа), така и от петия в листата, луковитския кмет Иван Грънчаров (с 1223 преференциални гласа), който също се отказа; а дали отказът на двамата нашенци е бил доброволен или по-нареждане от големия шеф, остава само да гадаем. Имало е възможност Георг Георгиев да влезе и от другата си листа – в 23-ти МИР София, където бил на 4-то място, но там ГЕРБ вкарва само трима и работата не станала, та затова се наложила ловешката врътка. 
 
Да припомним – в предишния 47-и парламент, сформиран след изборите на 14 ноември 2021 г., нямахме депутат троянец, в 46-ия, сформиран след изборите на 11 юли 2021 г., наш представител бе Свилен Андреев („Демократична България“), а в 45-ия (след изборите на 4 април 2021 г.) вътре бяха Николай Нанков и Иван Миховски (ГЕРБ); в 44-ия пък имахме цели трима наши – герберите Николай Нанков и Иван Миховски и д-р Валя Александрова (БСП)

ДРУГИТЕ трима депутати от нашия 11-ти МИР, които заедно с Николай Нанков и Георг Георгиев (ГЕРБ) ще ни представляват в новото 48-мо Народно събрание, са: Искрен Арабаджиев (ПП), Вяра Емилова (БСП) и Станислав Анастасов (ДПС), и тримата депутати от нашия район и в предишния парламент.

НАКРАТКО за петимата ни нови народни представители:

Николай Нанков
Николай Нанков (р. 1983 г., Априлци). Той направи сериозна политическа и управленска кариера и е едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, а сегашният му депутатски мандат е седми поред. На 26 години г-н Нанков стана областен управител на Ловеч (2009 г.), след това оглави областната партийна структура на ГЕРБ в Ловеч, през 2011 г. бе назначен за зам.-министър на регионалното развитие, бе зам.-министър и във втория кабинет Борисов, а в третия кабинет Борисов зае министерския пост в регионалното министерство, който сдаде заради катастрофата край Своге, но се върна като зам.-министър. Приближен е на лидера на партията и е сред водещите партийни експерти в регионалната политика и пътното строителство. Завършил е Софийския университет с магистратура по регионално развитие и управление.

Георг Георгиев
Георг Георгиев (р. 1991 г., София). Най-младият от петимата – 30-годишен. Депутат от ГЕРБ в 43-то и 45-то Народно събрание. Зам.-министър на външните работи във втория кабинет Борисов – 2014-2017 г. За кратко е председател на Младежи ГЕРБ. Завършил е Софийския университет с магистратура по политическо консултиране „С над 14% пред втория, в област Ловеч ГЕРБ показахме по безапелационен начин, че доверието е привилегия, която не всекиму се полага, а само на доказалите се и потвърдили стойността си. Признателен съм на нашия лидер г-н Бойко Борисов за възможността и привилегията да стана част от отбора на г-н Николай Нанков! Благодаря на всички жители на Априлци, Ловеч, Троян, Тетевен, Угърчин, Луковит, Летница и Ябланица за гостоприемството и доверието!“, написа в обръщението си след изборите новият депутат.

Искрен Арабаджиев
Искрен Арабаджиев (р. 1991 г., Ловеч). 31-годишен, само с три месеца по-възрастен от колегата си Георг Георгиев. Водач на листата на „Продължаваме промяната“ в нашия 11-ти МИР област Ловеч на втори поредни парламентарни избори. Още като студент е изкушен от политиката, известно време е и зам.-кмет на столичния район „Студентски“, издигнат от „Демократична България“. „Промяната започна миналото лято (2020 г.) на площадите, когато казахме, че си искаме държавата обратно, а мафията вън от управлението“, бе негов предизборен коментар миналата година. „Стига вече цинизъм и арогантност! Време е да променим държавата си, за да останем в нея“, заяви преди настоящите избори. Младият депутат има троянски корени по майчина линия – от с. Черни Осъм. Завършил е Софийския университет и е магистър по счетоводство и одит.

Вяра Емилова
Вяра Емилова (р. 1978 г., Силистра). Водач на листата на БСП в 11-ти МИР област Ловеч на втори поредни парламентарни избори.  Била е зам.-областен управител на Силистра и председател на Общинския и на Областния съвет на БСП в Силистра. Секретар е на Националния съвет и член на Изпълнителното бюро на БСП. Управител е на фондация „Дума“, а доскоро е била управител и на партийната телевизия БСТВ. „Намерението на БСП е да надградим постигнатото, за да увеличим адекватно доходите на хората и да направим България стабилна и социална държава. Държава, която се грижи за гражданите си, а не само за отделни групи от тях“, са думи от скорошното й предизборно интервю. Има магистратура по психология от Великотърновския университет.

Станислав Атанасов
Станислав Анастасов (р. 1983 г., София). Водач на листата на ДПС в 11-ти МИР област Ловеч на втори поредни парламентарни избори. Зам.-председател на парламентарната група на ДПС в 43-то НС. Министър на околната среда и водите в кабинета Орешарски. В момента е зам.-председател на ДПС с ресори Зелен пакт, Европарламент и Либерални политики. „Ще дам най-доброто от себе си и от нас, като екип на ДПС, така че гласът Ви за ДПС да е инвестиция, която ще направи живота Ви по-добър и населените Ви места по-развити и модерни“, четем в обръщението му към избирателите след сегашните избори. Завършил е Нов български университет с магистратура по политически мениджмънт и семестриално информатика в Техническия университет в Мюнхен.

Т21

1 Коментара:

Questions каза...

В дир-а пише , че Миховски се отказва. Вярно ли е?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |