Троян и Ловеч – силно гербаджийски

* В общината ни ГЕРБ печели с 12 пункта пред ПП – 30,9% срещу 18,8%, на областно ниво е подобно – 32,77% срещу 18,55% * БСП по-силно от на национално равнище –  трети и в Троян, и в Ловеч * Ще си имаме ли отново троянски депутат?
ПИ2022 Резултати
КАКВО се случи в Троян и Ловеч (на общинско и областно ниво) на провелите се на 2 октомври 2022 г. извънредни парламентарни избори? Най-общо – 7-те партии, минали 4-процентната бариера в национален план, и тук извоюваха места във „великолепната седморка“ (да ни прощават симпатягите от култовата американска лента – бел. ред), макар и в по-друг ред.

ТРОЯН.
Основната прилика с националния избор (виж „ГЕРБ спечели, ПП втори и… идат нови избори?“ – бел. ред.) е в челото на класацията – победа за ГЕРБ и второ място за „Продължаваме промяната“, съответно 30,9% (2984 гласа) и 18,8% (1810 гласа). Но тук се набива на очи и отликата – докато в национален план гербаджиите са с 5 пункта напред, при нас са с цели 12. Което налага извода, че Троян продължава да е гербаджийска община. Обяснението може да се търси в различни посоки: основната – че в малките селища по принцип подкрепата за Бойко Борисов и хората му е по-голяма; втората – дългогодишното вече, макар и успешно, управление на кмет от БСП в Троян, което при всички случаи настройва опозиционно; и трето – общо взето силната и млада троянска гербаджийска структура.

Следват БСП и „Възраждане“, които тук са на милиметри разстояние един от друг – червените са трети с 11,4% (1098 гласа), а хората на Костадинов четвърти с 11,3% (1086 гласа). Пети е „Демократична България“ с 6,4% (616 гласа), а шести – „Български възход“ с 4,2% (410 гласа). На седмо място е ДПС с 3,8% (368 гласа), които са в челната тройка при националния вот, а тук са на опашката; но това не е изненада – Доган и компания нямат сериозна електорална база в нашата община и традиционно дават слаби резултати.

ЛОВЕЧ. Също голямо предимство за ГЕРБ пред ПП – 32,77% (12 933 гласа) срещу 18,55% (7323 гласа). Трети са БСП с 12,49% (4929 гласа), а четвърти – ДПС с 9,78% (3858 гласа). Пети са „Възраждане“ с 8,93% (3525 гласа), шести ДБ с 4,54% (1700 гласа) и на седмо място – БВ с 3,41% (1346 гласа). Отчетливо личи областната доминация на ГЕРБ, сходна, но още по-голяма от троянската и много по-голяма от националната. Обяснението вече го дадохме – в малките селища (и селските райони) одобрението към Бойко и компания е по-голямо, но със сигурност има и още фактори. Другата ловешка специфика е традиционно силното представяне на БСП и по-слабото от националното, но много по-силно от троянското представяне на ДПС.

МАНДАТИТЕ. Остава да научим разпределението на 5-те мандата в нашия 11-ти избирателен район, което ще стане ясно до няколко дни. Припомняме, че предходните парламентарни избори (на 2 октомври 2021 г.) доведоха до много „шарен“ резултат – петима представители на пет различни партии. Възможно е „шаренията“, макар и в по-други нюанси, да се повтори и сега. Но не е изключено отчетливото превъзходство на ГЕРБ да им донесе два ловешки мандата; което пък навежда на мисълта – предвид случилото на няколко пъти в по-предишни избори и проработилия тук преференциален вот – че е възможно отново да имаме депутат троянец.

Т21
 

1 Коментара:

Tsarovski каза...


Петима депутати ще представляват Ловеч в 48-ото Народно събрание. Двама ще са народните представители от ГЕРБ-СДС, а по един ще имат от "Продължаваме промяната", ДПС и БСП.

Депутати от ГЕРБ ще са водачът на листата Николай Нанков и третият Иван Миховски. Миховски има повече лични преференции от втория в кандидатската листа Георг Георгиев и така го измества. Георгиев е четвърти в листата на ГЕРБ в 24 МИР-София, но там калицията получава само три мандата.

Ето и пълен списък на всички депутати, които е възможно да влязат от 11 МИР-Ловеч:
24. ГЕРБ
Николай Нанков
Иван Миховски (трети)
9. "Продължаваме промяната"
Искрен Арабаджиев
1. ДПС
Станислав Анастасов (Диян
28. БСП
Вяра Йорданова

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |