Илияна Йотова: Дайте да видим какво ще се случи занапред

* „Г-н Петков е обещавал на нашите европейски партньори, че нещата в България ще станат много по-бързо“ * „За този кабинет ние вече говорим в минало време“ * „И тогава, и сега смятам, че анексирането на Крим е грубо нарушение на международното право“
Вицепрезидентът каза
Илияна Йотова, с. Орешак, 25 юни 2022 г.
Вицепрезидентът Илияна Йотова бе високият гост на днешното (25 юни) откриване на юбилейната ретроспективна изложба в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак, посветена на 50-годишнината на културната институцията, имала в добрите си години национална известност и постижения. След официалната част г-жа Йотова бе любезна да отговори на журналистически въпроси по горещите теми на деня – правителствената криза, развоя по казуса с еврочленството на Северна Македония, агресията срещу Украйна. И не бе неоткровена: директно обвини премиера Кирил Петков в двойна игра по отношение на Северна Македония, което довело до забавяне на резултата, и похвали президента Радев, чиято твърдост била конструктивна и ускорила процеса; направи ни бележка, когато споменахме „кабинета Петков“, уточнявайки, че това е „бивш кабинет“ и за него „вече говорим в минало време“; рязко се разграничи от твърдението на Радев, че Крим е руски и обяви анексията на полуострова за „грубо нарушение на международното право“. Ето и пълните отговори на г-жа Йотова на въпросите ни.

– Народното събрание прие френското предложение за Северна Македония, как ще коментирате? (въпросът бе на ловешкия кореспондент на БТА Дани Балабанова – бел. ред.)
– Доста предпазливо на този етап. Докато не видим какво ще бъде решението и на нашите колеги от Северна Македония. И дали протоколът ще остане в този си вид – все още най-важният документ от това първоначално предложение не е подписан. Оттам нататък ще си запазим възможността за коментар, след като видим трите документа в пакета. Този пакет трябва да бъде приет и от Коренер (Комитета на постоянните представители на Съвета на Европейския съюз) и след това вече да стане решение на Европейския съюз (ЕС).

Това, което се случи в българския Парламент в последните дни, можеше да бъде избегнато доста отдавна. Ако от самото начало  българската външна политика в лицето на министър-председателя Кирил Петков не беше сякаш убедила нашите европейски партньори, че няма да имат проблеми с България. Още от началото на миналата година – специално държа да припомня това – когато на съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро (той) постави въпроса за правата на българите в Северна Македония и че България няма как да каже своето „да“, докато тези права не са гарантирани. Така както впрочем самият ЕС изисква според копенхагенските критерии.

Посрещането на високата гостенка в Националното изложение - Орешак
Оттам нататък имаше, година и половина, много сериозен дебат, много сериозна дискусия, убеждаване от страна на президента към нашите европейски партньори. За да разберат, че това не е просто някакво условие на България, а най-важното условие един ден Република Северна Македония (РСМ) да бъде пълноправен член на ЕС. Останахме с впечатлението, че г-н Петков е обещавал на нашите европейски партньори, че нещата в България ще станат много по-бързо. И ако нямаше това обещание, много по-отдавна пътят към компромисите, пътят към запазване на интересите на България щеше да бъде отворен. И предложение като френското щеше да бъде факт много по-рано.

– Току-що като че ли потвърдихте обвинението към премиера Петков, че е водил двойна външна политика? И още – какво е отношението Ви към „кабинета Петков“ изобщо, на Вашия началник вече го чухме?
– Не, той не ми е началник. Прочетете, колега, Конституцията, за да видите какви са правомощията на президента и вицепрезидента и няма да ми задавате въпроса по този начин. Но – на Вашия първи въпрос. Аз не отправям никаква конкретна критика, просто е така. Нашият екип (президентският) беше през цялото време заедно, ние сме присъствали на всички срещу и с комисаря по разширяването Вархей, и с чуждестранни делегации както от РСМ, така и от други наши европейски партньори. Пак казвам – ако България имаше от самото начало твърдата и единна позиция, това предложение и тези текстове, които определено са в интерес на България, щяха да станат факт много по-рано. Имах усещането, че нашите партньори като че ли казват: „Ние не можем да разберем защо част от вашите институции казват, че няма проблем, а Вие, г-н Президент, казвате, че има проблем“. Е, докато не се изчистят тези недоразумения, видяхте, че парламентът беше принуден буквално с извънредни заседания в последния момент да приеме едно решение. Което решение в крайна сметка дори не беше решение на Министерския съвет, не беше предложено така, както са правилата в страната. То беше взето първо от заседание на външната комисия, след това от пленарната зала. Но в крайна сметка това е позицията на българската държава и дайте да видим какво ще се случи занапред.

А що се отнася до критиките към кабинета. Вижте, може би по-правилно беше да ме попитате какво е отношението ми към вече бившия кабинет. Защото въпреки че все още не е подадена формално оставката, има вот на недоверие. Така че за този кабинет ние вече говорим в минало време. Много надежди и много очаквания бяха свързани с кабинета Петков (…) Но разочарованието дойде много бързо.

– Не го приемайте като заяждане, но държавният ни глава на няколко пъти каза, че Крим е руски. И според Вас ли Крим е руски?
– Аз съм човек, който е гласувал за санкциите срещу Русия още през 2014 г. в качеството си на евродепутат на България. Защото и тогава, и сега смятам, че това (явно се имаше предвид анексирането на Крим от Русия – бел. ред.) е грубо нарушение на международното право.

Интервю Т21

1 Коментара:

Илиян Пеевски каза...

Що ли не пишете за паркирани автомобили, овце по площада, дупки по пътя и паднали клони - там ви е силата.
Свидетели сме на най-бруталното национално предателство в най-новата ни история по отношение Македония или известна и като балканската Украйна. Жестоко, брутално и под още по-бруталния натиск на евроатлантическата нацистка пасмина. Целият ЕС се изгаври с най-старата европейска държава България и заедно с местните продажници и евроатлантически слуги заличиха Историята ни и остатъците от това, което е останало от държавата ни.
За това трябва да се пита тази овластена евроатлантичка и бивша ортодоксална комунистка, а не да сапунисвате читателите си с общи приказки и да потулвате това предателство.
Нито ви стиска да питате, нито тя щеше да отговори. Ей за това си пишете за автомобили, овце и дупки.
Колкото до Крим - четете и се ограмотявайте. По всички правила на ООН, населението там проведе референдум със стотици външни наблюдатели и над 90% решиха да СЕ ВЪРНАТ в състава на РФ. 20 000 военнослужещи от ВСУ имаше тогава в Крим. Защо не се защитиха от "анексията"?
А след като се пита за Крим, защо не се пита за Косово? В Косово имаше ли референдум?
И нещо още по-интересно - някой може ли да покаже регистрираните в ООН държавни граници на Украйна?
И Президента и вицепрезидента носят пряка вина за днешното най-голямо национално предателство, сътворено от протежетата му в МС и Парламента.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |