Договорено – започва строителството на нов завод за автомобили в Ловеч

* Инвестицията е за 140 млн. евро и е на базирана в Германия компания Next.e.Go, ще се произвеждат три модификации на изцяло електрически автомобили * Министър Кирил Петков: „Страшно съм щастлив, че за пет седмици – от „здравейте“ до  подписването, успяхме да
 организираме сделката“
Добрата новина
Министър Кирил Петков зад волана на един от моделите, които ще се произвеждат в Ловеч
ЕДНА оптимистична новина набра сили в последните няколко дни – в Ловеч ще бъде открит завод за автомобили на немската компания Next.e.Go. Хубавата вест съобщи набиращият все по-голяма популярност служебен икономически министър Кирил Петков. Инвестицията ще е за 140 млн. евро, а първият автомобил ще слезе от конвейра през втората половина на 2023 г. и очакванията са от халетата годишно да излизат по 30 000 автомобила; ще се произвеждат три модификации, като стартовата цена на основния модел ще е около 20 хил. евро (зa cpaвнeниe, цeнaтa нa изцялo eлeĸтpичecĸия ВМW і4, пpeдcтaвен тaзи гoдинa, гoни 60 хил. eвpo). Планирано е разкриването на 1000 работни места и с постепенното развитие около завода на нова индустриална зона за доставчици, на площ около 1300 дка, работните места да достигнат 4000-5000. 
 
Момент от подписването на договора, вляво представителите на Next.e.Go, София, 10 юли 2021 г.
„МНОГО съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически автомобили, която вече произвежда автомобили, ще направи основното си производство в Ловеч. И не е само сглобяване, цялата алуминиева конструкция, кабелите и софтуерът ще бъдат произведени в България“, коментира министър Петков след подписването на меморандума с Next.e.Go (София, 10 юли, цитатът е от бТВ). Правейки и важното пояснение – държавата ще подпомогне финансово инвеститора, но това ще се случи след излизането на първия автомобил от ловешкия завод, държавна подкрепа ще има още два пъти – при производството на 10 хиляди коли и на 20 хил. коли. Общият обем на държавната субсидия ще е около 34 млн. евро, като, по думите на министъра, България ще събере по-голяма сума от данъци, отколкото ще отпусне за стимулиране на компанията. 
 
НОВИНАТА наистина е хубава – защото в областния ни град, в който някога са се произвеждали българските самолети, после при социализма се сглобява автомобилното недоразумение „Москвич“ и велосипеди, в по-ново време за кратко имаше български завод за китайските автомобили „Грейт Уол“ , а в момента съществува някакво съвсем ограничено велосипедно производство, ще се произвеждат автомобили, този път наистина. Но сме умерени оптимисти – и заради споменатите ловешки поуки, и заради няколкото неуспешни български автомобилни опита в по-ново време (производството на английския „Роувър“ във Варна в средата на 90-те, за китайския „Грейт Уол“ от 2011/16 г. вече казахме, нереализираната скорошна мечта за немския „Фолксваген“ в Пловдив), да не забравяме и прогонването в разгара на соца, през 60-те, на французите от „Рено“, единственият досега световен автомобилен производител, създавал истински и модерни за времето си автомобили в България. Дано този път стане.

СИГУРНО е, че Next.e.Go не идват в Ловеч и България заради „черните ни очи“. Според Кирил Петков с тази сделка сме победили три други европейски държави, които искали инвестицията да се реализира на тяхна територия. Ето министерското обяснение защо: „Не ги бихме със стимули, бихме ги с добавена стойност. Реално те избраха България, защото голяма част от добавена стойност и от доставчиците са оттук. Когато имате доставчици, локализирани на няколко километра от вас, шансът да направите завода е много по-голям“. Или с други думи – избрали са ни и заради това, че в страната ни, включително в Ловеч (виж „Немският завод край Ловеч отвори“ – бел. ред.), има сериозно производство на компоненти за автомобилната индустрия, автомобилен клъстер. Както и с високата добавена стойност, пръст в която със сигурност има и по-ниската цена на работната ръка у нас. Има и друго, каза го членът на Борда на директорите на Next.e.Go проф. Улрих Хеман: „Ние сме дигитална компания от нов тип и имаме нужда от хора с много добри софтуерни умения. С изненада открихме, че автомобилният софтуер се развива много добре в България. В Ловеч вече има квалифицирана работна ръка в завода „Балкан”, които ще ни помогнат да стартираме производството по много добър начин” (цитатът е от Нова телевизия). И още една причина за избора на България – философията на компанията е да прави неголеми заводи и да търси реализация на конкретните местни пазари, дopи в cтpaни, ĸoитo вce oщe нямaт ycтaнoвeнa aвтoмoбилнa индycтpия, каквато е нашата.

След подписването на договора – министър Петков (вляво) получава ключовете за тест драйв
Усмивка след пробното шофиране по улиците на София

ТЕРЕНЪТ, върху който ще се изгради новия автомобилен завод на Next.e.Go в Ловеч, е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви и е в близост до техния завод „Балкан“, за чието партньорство бе споменато. И да завършим с още от казаното от министър Петков след подписването на меморандума с немската компания: „Страшно съм щастлив, че за пет седмици – от „здравейте“ до  подписването, успяхме да организираме сделката. Това трябва да е пример за развитието на България – трябва да сме позитивни и агресивни, страната ни може и заслужава. Това е примерът – части, краен продукт, износ, висока добавена стойност в индустрии на бъдещето. Аз бих направил тази сделка като частен инвеститор, а сега го направих от името на българските данъкоплатци със същия подход“ (цитатът е от „България От Еър“). Заслужава внимание и високата оценка на бившия президент Росен Плевнелиев, който е член на Управителния съвет на българския Автомобилен клъстер (Аутомотив Клъстер България, АКБ): „Никога не съм си представял, че само за пет седмици един министър, при това от служебно правителство, може да свърши толкова много работа за реализацията на една такава инвестиция. Много съм горд с вас!“.

Т21
Снимки: Министерство на икономиката

Още по темата:

4 коментара:

Z@Q каза...

Ако се замислите ще изкристализира едно безумство, което ни се вменява, като грандиозен успех:
Като начало любимият и желан от всяка власт чужд инвеститор... резултата-изтичане на капитал в посока страната(те нямат Родина) на инвеститора!
Вижте модела.. преди 40 години в Троян циркулираше, къде, като атракция, къде като необходимост за собственика една "Калинка"... наблюдавате подобен модел само че "напудрен" и то с евтина пудра!
... А цената?!
Колко от Вас дори да пожелаят да закупят този свръх мини електрокар биха си го позволили!?
Един българин напоследък с право твърди и крещи (за съжаление на глухи), че " все пак Картаген трябва да бъде разрушен"!
Прав е, само ще добавя..
и не само той!

Илиян Пеевски каза...

"Немският" инвеститор се оказа..... косовски албанец. Фирмата му се е занимавала да пере дрешките на американските солдати в Косово, след което фалира в Германия с производство на подобни автомобили. Продължава в България с 34 млн Евро държавна помощ. Помните ли преди години как троянска медия и същия журналист ни хвалеха "Милвана шанс"? Същото е..... същата простотия

Дедо Спас каза...

Чудно защо министърът не си търси ония 67 милиона неустойка за БМФ от Кирчо Гела, ами ще му дари почти още толкова. А тия може и да вложат 14 милиона уж в производство, да си делнат по 10 милиона и да хлопнат кепенците.

Questions каза...

Много шум ..и накрая 600 лв заплата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |