Немският завод край Ловеч отвори

* Производствената база на „VOSS Automotive“ е разположена в „Индустриален парк Баховица“, началната инвестиция е от 15 млн. евро, планира се разкриване до 1000 работни места * Вицепремиерът Дончев: На ишлемето му идва краят, нас ни трябват по-скъпи,
 по-сложни производства
Добрата новина
Официалното откриване на завода на „VOSS Automotive“ край Ловеч, 26 септември 2019 г.
В средата – вицепремиерът Томислав Дончев
и управляващият директор Роланд Вайс
НА 26 СЕПТЕМВРИ официално бе открит новият завод за автомобилни части и компоненти на немската компания „VOSS Automotive“, разположен в наетите дългосрочно халета на обща площ 12,2 дка в „Индустриален парк Баховица“ край Ловеч; иначе казано – в модерната производствена база, вдигнати от „Литекс моторс“ на Гриша Ганчев, в която от 2012-та до 2016 г. се сглобяваха коли на китайския производител „Great Wall“, но след фалита на основния кредитор КТБ хлопна кепенците. Немската инвестиция за този първи етап възлиза на 15 млн. евро и до момента са разкрити 130 работни места, като разчетите са до края на 2020 г. работниците да достигнат 1000 (според други източници – между 750 и 900).

„VOSS AUTOMOTIVE“ е част от холдинговата група VOSS, базирана в гр. Виперфюрт, Германия (провинция Северен Рейн-Вестфалия, на 40 км от Кьолн). Основана е през 1931 г. и в момента има свои заводи на четири континента – в Германия (няколко), Полша, Франция, Испания, Италия, Турция, Индия (няколко), Китай (няколко), Южна Корея, Япония, Бразилия, Мексико, САЩ; към момента служителите й са над 6000, а оборотът на компанията надхвърля 620 млн. евро. Партнира си с най-сериозните фирми в бранша, сред които са БМВ, „Фолксваген“, „Форд“, „Ауди“ и много други. Групата VOSS произвежда тръбни връзки и компоненти за вграждане в горивните, охладителните, пневматичните и изпускателните системи на автомобили и планира да се включи и в производство на части за електромобилите.

ЛЕНТАТА на новия завод, на който възлагаме сериозни очаквания да съживи икономиката на района, бе прерязана съвместно от управляващия директор на „VOSS Automotive“ (България) Роланд Вайс, кмета на община Ловеч и кандидат за втори мандат Корнелия Маринова и пристигналия специално за събитието вицепремиер на България Томислав Дончев. На събитието присъстваха още главният изпълнителен директор на „VOSS Аutomotivе“ д-р Томас Рьотиг и вицепрезидентът на компанията Кай Уве Ото, както и главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров.

Момент от официалното откриване на новия немски завод в България
„АЗ СЕ ГОРДЕЯ с всички видове инвестиции в страната, защото те подобряват живота на хората – и инвестициите в пътища, и в железниците, и в градска среда, образователна и социална инфраструктура. Има обаче и други инвестиции – които създават стойност, това са инвестициите в производство“, каза в поздравителното си слово при откриването вицепремиерът Дончев. Който след церемонията пред журналисти доразви тезата си: „България се реиндустриализира, само че това не е достатъчно. Аз се радвам на всяка нова фабрика, на всеки нов завод, само че оттук нататък освен мащабите, освен обемите, трябва да мислим и за вида производство. На ишлемето рано или късно ще му дойде краят, т. е. тия производства, които съществуват заради ниската цена на работната ръка и ниските данъци, не са бъдещето на икономиката ни. Нас ни трябват по-скъпи, по-сложни производства и към това се стремим“. „Град, който някога е произвеждал самолети, винаги може да полети отново“, бяха пък думи от трибуната на кмета Маринова.

Част от продукцията VOSS – тръбни връзки за вграждане в различни системи на автомобила
ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ и главният секретар на МИ връчиха на „VOSS Аutomotivе“ сертификат за инвеститор от високия клас А по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), отчитащ мащаба на инвестиционния проект и ролята му за българската икономика и даващ известни преференции на инвеститора. „Присъствието и дейността на компанията в България са от стратегическо значение както за развитието на бизнес отношенията между България и Германия, така и за развитието на региона. Иновациите и стремежът към най-високо качество на продукцията са основна мисия за VOSS Automotive. Ето защо изборът за инвестиция в България е огромно признание, но и голяма отговорност. Вярвам, че с общи усилия ще оправдаем очакванията“, коментира Томислав Дончев.

В НОВИЯ ЗАВОД на „VOSS Automotive“ в „Индустриален парк Баховица“ вече работят и троянци. Фирмата на няколко пъти провежда кастинги в Троян за набиране на работници и служители за различни позиции.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |