Необикновените избори на 11 юли

* И тази победа е „символна и почти символична“ * Дали пак не вървим към скорошни извънредни избори * Такава кампания поне ние не помним, „То имаше ли изобщо кампания?“ * Машинното гласуване не е най-доброто, но е път към най-доброто
Генадий Маринов

Позиция

В ОБЩИ линии резултатите от тези необикновени парламентарни избори на 11 юли 2021 г. са ясни. Победа за „Има такъв народ“ и Слави Трифонов – с малко, но знакова, пробив в десетилетната доминация на ГЕРБ и Бойко Борисов.

ПРИ ОБРАБОТЕНИ 95,22% от бюлетините победата бе за ГЕРБ – с много малко, каквато впоследствие се оказа и победата на ИТН; и политическият анализатор Първан Симеонов я определи като „символна и почти символична“. Символна, защото е поредната за последните 13 години, въпреки негативната нагласа и заканите за „изчегъртване“, и символична, защото не бе съвсем победа, тъй като победителят нямаше никакъв шанс да направи правителство и да управлява. След обработка на 98,92% от бюлетините нещата се обърнаха и начело излезе ИТН. И като че ли оценката на Първан Симеонов си остава валидна – и тази победа е „символна и почти символична“. Символна, защото прекъсна 12-летното господство на ГЕРБ и Борисов, нещо, което опитаха мнозина други, но тъй и не успяха; а символична – защото ИТН и Трифонов трудно ще стигнат до управлението. Трети и четвърти с напълно съпоставими резултати са БСП и „Демократична България“, пети са ДПС, а шести, последните, които минават бариерата от 4% и влизат в Народното събрание – „Изправи се! Мутри вън!“. Кое е необикновеното?

РЕЗУЛТАТИТЕ – да започнем с тях. Вече казахме, че победата е символична, т. е. хем е победа, хем не съвсем. Победителят е Слави Трифонов и неговият „Има такъв народ“, но липсата на мнозинство за партиите на протеста (ИТН, ДБ и „Изправи се…“) и като че ли прекаленото самочувствие и его го обричат на самотна игра; която на пръв поглед също изглежда обречена и впечатляващият му като личности и експертиза проектокабинет трудно ще получи подкрепа. В резултат – очакват ни много трудни първи седмици на 46-тото Народно събрание, като не е изключено, макар че е по-малко вероятно, то да последва съдбата на предходното си едномесечно 45-то НС и пак да вървим към скорошни извънредни избори? Но каквото и да е продължението, очакването е, че се поставя началото на дълбоко преструктуриране на политическия живот у нас. Чуха се и други мнения, че ставаме свидетели на „дежа вю“ и на поредните игри на задкулисието, дано не е така, струва ми се пресилено.

КАМПАНИЯТА. Такава кампания поне ние не помним, „То имаше ли изобщо кампания?“, както се питаха някои. Изключително семпла, особено в медиен план, евтина, вяла, без амбиции и размах; единствено, и то на места, имаше открояваща се нагледна агитация (афиши и билбордове), но то по-скоро подчертаваше цялостната липса на кампания, а не правенето на кампания. Така бе и в Троян. И ако съдим по нашия Т21, за всичките 20-тина години на съществуването ни по-слаба предизборна  кампания не е имало; а само преди два месеца, преди изборите на 4 април, бе доста по-различно и кампания имаше. Единственото изключение бе „Демократична България“ и не без основание лидерът й Христо Иванов заяви: „Имахме най-активната кампания“. ДБ бе и големият печеливш от тези избори, вдигна чувствително резултатите си и плътно се приближи до третата позиция, което със сигурност не се дължи само на кампанията, но и на нея.

МАШИНИТЕ и изборната активност. За пръв път се гласуваше машинно и въпреки прокобите, особено от страна на ГЕРБ, Борисов дори оприличи на „избори по венецуелски, по мадурски“ и „тотален хаос“, системата проработи. Нямаше ексцесии и провали и по оценката на анализаторите постигна няколко сериозни ефекта. Негативният е в драстичното намаляване на изборната активност – от над 50% на изборите през април до 40% на сегашните. Но позитивните, пак според експертната оценка, са повече и по-сериозни – блокиране на купения и корпоративния вот, отрязана възможност за вписване като гласували на около 400 хил. „мъртви души“, фигуриращи в списъците, невъзможност за манипулиране на резултатите, по-бърза обработка на данните. Ще е пресилено и невярно да се твърди, че машинното гласуване е най-доброто, но то е път към същинското електронно (дистанционно), което със сигурност е възможно най-доброто.

Генадий Маринов

 

3 коментара:

Tsarovski каза...

Каква е гаранцията ,че машините показват реалния резултат от изборите.Никой не може да гарантира , че не е манипулиран софтуера .Разбра се , че имат връзка и с интернет и може да се влияе на резултата дистанционно.
https://trud.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Z@Q каза...

Отговор на къде вървим дава наложеният ни, бъдещ здравен министър, от заселилите се на ул "Козяк"!

Донка Михайлова каза...

Нема такава ХУБАВА държава,има такъв ПРОСТ народ!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |