Училищният двор е на училището и на учениците

* „Пейките се разнасяха из двора, консумираше се алкохол, възмутени граждани ми се обаждаха, че се чуват викове, крясъци и живеещите наоколо са притеснени“

Право на отговор

В отговор на писмото на Калина Крумова „Това е единственото място за игра наоколо“, публикувано в бр. 36 на Т21 от 23 септември т. г.

Мариана Митова

УВАЖАЕМА Г-ЖО КРУМОВА, в чл. 257, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) е записано: „Орган за управление и контрол на държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование е директорът“. Той (директорът) е задължен да опазва поверената му общинска собственост.

ДВОРНОТО пространство на НУ „Христо Ботев“, град Троян, се заключваше в 22:00 часа от охраната, в периода от 15 юни до 13 септември 2020 г. От 15 септември 2020 г. договорът с фирмата, охраняваща двора на училището, беше прекратен поради недостиг на средства.

ОХРАНАТА се грижеше за опазване на училищното имущество и резултатите бяха налице – за пръв път от последните 5 години не се налагаше ремонт в дворното пространство и на сградата. Разбираемо е защо. Какво се случваше вечер предишни години? В двора, както самата Вие споделяте, „ вечер е пълно с деца на всякаква възраст, с родители и баби“; с други думи – възрастните сядат на пейките, ядат семки и пушат цигари, децата обикалят сградата с велосипеди и тротинетки и си играят в тревната площ, други си разхождат домашните любимци. Наистина „място за отдих“. Всяка година, в продължение на три години, правихме ремонт на оградната мрежа на спортната площадка, защото въпреки че вратата беше отворена, спортуващите предпочитаха да преминават под мрежата или да я разплитат. В двора поставихме кошчета за отпадъци, но две от тях вече са сплескани и почти изкъртени. Фасадата на училищната сграда също се ремонтираше всяка година, защото играещите малки или по-големи деца ронеха мазилката и дълбаеха дупки в стената. В пространството пред входа за подготвителната група се събираха по-големи ученици и пушеха. Нещо повече, качваха се на покрива и се налагаше смяна на счупени цигли. А нощем? Пейките се разнасяха из двора, консумираше се алкохол, възмутени граждани ми се обаждаха, че се чуват викове, крясъци и живеещите наоколо са притеснени.

НУ „Христо Ботев“, Троян

СЪГЛАСНА съм, че малките деца  идват в училищния двор да си играят, но няма как да се ограничи достъпа само за деца до 7 или 8 години. А и в квартала има две детски площадки, може би е по-добре децата да играят там. Училищният двор е на училището и на учениците, на българското образование, той не е място за игри и разходки, не е детска площадка.

НА ВСИЧКИ граждани е известна обстановката, в която днес се провежда процесът на обучение. Достъпът на външни лица в училищната сграда е ограничен. В системата от мерки за изпълнение на насоките за организиране на работата в НУ „Христо Ботев“ (Троян) за учебната 2020/2021 г. в условията на Covid 19, приети с Протокол №8 от 1 септември 2020 г. на педагогически съвет, е записано: „Недопускане на външни лица в двора през почивните дни“.

2 октомври 2020 г.

С уважение:
Мариана Митова, директор на НУ „Христо Ботев“, Троян

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |