За Хаджийски

* Погребан е в Троян на 2 ноември 1944 г., почти месец след смъртта му на 4 октомври 1944 г. край Власотинци в Сърбия

Паметникът на Хаджийски в Старите троянските гробища
In memoriam
 
МРЕЖАТА, тези дни, отвсякъде ни напомня за Иван Хаджийски, землякът. Заради гибелта му по същото време преди 76 години на фронта, където адвокатът писател отива като доброволец и където, освен другото, продължава великата си мисия - работата по „Бит и душевност на нашия народ“.

37-ГОДИШНИЯТ Иван Хаджийски, роден на 13 октомври 1907 г., е погребан в Троян на 2 ноември 1944 г. в запечатан ковчег и скромна церемония, тихо; гробът е на централната алея в Старите троянски гробища, на метри от входа (по-късно по тогавашната агресивно атеистична комунистическа мода най-отгоре върху паметника му вместо кръст е изрисувана червена петолъчка). Погребението е почти месец след смъртта му на 4 октомври 1944 г. край Власотинци в Сърбия, където българската армия се бие срещу доскорошните си съюзници германците. Срещу нашите са части на елитната немска SS дивизия „Принц Ойген” и официалната версия е, че землякът ни е паднал в битка. Има обаче и друга версия, подхранвана от някои факти, че е загинал в тила при неизяснени обстоятелства (т. е. убит от свой?). Преди време за подобна вероятност ми спомена един от сериозните изследователи на Хаджийски – литературният историк и също наш земляк Йордан Василев. Но дали в тези подозрения се крие някаква истина, едва ли някога ще стане ясно, висящ е и въпросът кой и защо би му посегнал.

Паметникът на Иван Хаджийски в Троян бе открит на 13 октомври 2012 г.
ЗАЩО
казвам това. Не за друго, а заради обективността. По същата причина, по която е нужно да си припомняме колко трудно, след колко години и след колко дърления и съпротиви (особено от троянските социалисти, които явно не можеха да му простят прямотата, например в „Социализмът в Троян“, но не само те) се появи троянският паметник на Иван Хаджийски. Все пак се появи, което е оптимистично.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |