Представяне на книгата „Тайният“ за ген. Иван Вълков

* Първото сериозно изследване на живота идейността на с военачалника, политика и държавника, считан за идеолог на т. нар. „Бял терор“ след атентата в църквата „Св. Неделя“ през 1925 г.

Предстоящо

НА 7 ОКТОМВРИ, сряда, от 17:30 ч. в Информационно-културния център в Троян ще бъде представена книгата ,,Тайният. Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат“ (изд. „Фабер“, 2020 г.) на историка д-р Чавдар Ангелов. Авторът е от Казанлък (р. 1976 г.) и е директор на Националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа“, доктор е по история от Великотърновския университет (2020 г.).

МОНОГРАФИЯТА на д-р Ангелов е първото сериозно научно изследване за живота и дейността на военачалника, политика и държавника ген. Иван Вълков; а заглавието „Тайният“ не е случайно – това е псевдонимът на генерала, който комунистическата Държавна сигурност използва в досието си за него през 50-те години на миналия век. Разкрити са важни факти от биографията на ген. Вълков – например че е главният „виновник“ Държавната военна фабрика, сега завод „Арсенал“, да бъде преместена от София в Казанлък, че е министър на войната в две правителства (на Цанков и Ляпчев) и е сред основните организатори на Деветоюнския преврат, че участва в потушаването на Септемврийското въстание и е считан от комунистическа власт за идеолог на т. нар. „Бял терор“ след атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г. Книгата развенчава и редица пропагандни „митове“, свързани с личността на генерала.

Т21, по информация на организаторите

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |