Какво се случва в свинефермата в Горно Трапе

* Заради африканската чума умъртвяват всичките 550 прасета, загробването е на терен извън района на селото * Кметът Михайлова: „Собственикът сам поиска унищожаване на заразените животни“ * В другата свинеферма на същия собственик в района на пътен възел Абланица няма зараза

Лошо Актуализиран

Ще бъдат евтаназирани всичките 550 прасета във фермата в с. Горно Трапе

В ПЕТЪК (2 октомври) Общинската епизоотична комисия в Троян, свикана по искане на кмета Донка Михайлова, заседава във връзка с регистрирания и потвърден от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) случай на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриалната свинеферма с 550 животни в мах. Длъжковска на близкото до града с. Горно Трапе; обектът е собственост на троянеца Мирослав Христов-Сико, който има и втора по-голяма свинеферма за 1300 животни в района на пътен възел Абланица (землището на с. Българене). Същия ден се проведе и среща с представители на институциите, ангажирани с решаване на проблема – РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, МВР. А основна тема на дискусиите бяха мерките за премахване на огнището и изборът на подходящ и отговарящ на всички изисквания терен за загробване на евтаназираните животни. И едно уточнение – в свинефермата в района на пътен възел Абланица няма регистрирани случаи на заразата, взетите проби са отрицателни и не се предвиждат крайните мерки.

НАЛИЧИЕТО на огнище на АЧС в Горно Трапе бе потвърдено от БАБХ на 1 октомври – след излизане на резултатите от пробата, взета от умряло прасе във фермата и обявена за положителна от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. От БАБХ незабавно предприеха мерките за ликвидиране на огнището съгласно разпоредбите на националното и европейското законодателство и Плана за спешни действия при АЧС. Определени бяха рестриктивните зони около фермата – 3-километровата предпазна зона и 10-километровата надзорна зона, като бе установено, че в този периметър няма други индустриални или фамилни свинеферми. Предстои експертно епизоотично проучване на потенциалния източник на заболяването и начина на заразяване в свинефермата.

Поглед отвисоко към свинефермата в с. Горно Трапе, сн. Bulgaria On Air

ЕВТАНАЗИЯТА на прасетата се забави,  тъй като не бе уточнен теренът за загробването им – първоначално определеният се намираше твърде близо до селото и имаше несъгласия. Впоследствие бе намерен друг подходящ терен (Червянска лъка, Троян), който не е в района на селото и неприятната операция вече е извършена (3 октомври), научихме от кметицата на Горно Трапе Магдалена Цвяткова. Тя поясни, че умъртвените животни първо минават през кантар, тъй като според настоящите разпоредби финансовите обезщетения за фермера зависят от теглото на унищожената стока. Ден по-късно обаче (4 октомври) ни се обадиха жители на мах. Длъжковска и коригираха информацията – евтаназията не е приключила и ще продължи с дни, което създава неприятни усещания и притеснения на махленците; те призоваха за по-сериозен контрол от органи и местни власти.   

ЕТО И ПОЗИЦИЯТА на общинския кмет г-жа Михайлова,  заявена в профила й във фейсбук: „Труден, много труден ден. Един от най-трудните в работата ми като кмет. Африканската чума неочаквано унищожи 30 години труд, усилия и любов на наш съгражданин, собственик на свинеферма в Горно Трапе. Собственикът сам поиска унищожаване на заразените животни. Нужни бяха бързи действия на много институции, за да се предпази общината от възможни последствия. Надявам се, че направихме необходимото. Заразеният обект е с ограничен достъп, районът е дезинфекциран, с огромни усилия осигурихме възможно най-безопасния за гражданите начин за хуманно унищожаване на заразените животни. Благодаря на хората, които тази нощ няма да спят. Не бих искала да преживявам други подобни дни“. 

На заседанието на Областната епизоотичната комисия, Илиян Тодоров и д-р Росен Федерчев

В ПОНЕДЕЛНИК (5 октомври) на свое заседание Областната епизоотична комисия в Ловеч, председателствана от зам.-областния управител и наш съгражданин Илиян Тодоров, е анализирала предприетите мерки по обезвреждането на първичното огнище на АЧС в свинефермата в с. Горно Трапе (мах. Длъжковска). Директорът на БАБХ - Ловеч д-р Росен Федерчев разяснил, че евтаназията на животните е извършена в двата почивни дни, а късно в неделя приключило и обезвреждането на труповете и контаминираните материали, което е извършено с мобилен инсинератор на нарочно определена площадка. В област Ловеч се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън предпазната и наблюдаваната зона.

Т21 


Коментар по темата

* „Всичко това е важно, за да не се повтори подобно събитие – например край фермата до Абланица“

СИТУАЦИЯТА с огнището на африканска чума в нашата община поставя много въпроси. Преди повече от година в България се взеха нечувани противоепидемиологични мерки и това беше правилно. Включително в с. Добродан, община Троян, хората, които имахме по 2-3 прасета, ги заклахме, като причината беше необходимостта да се опази голямата свинеферма край пътен възел Абланица. Тоест ние влизахме в защитния 10-километров пръстен и трябваше да се предотврати проникването на заразата към тази голяма ферма. Аз самата го приех за правилно, защото в крайна сметка това са няколко прасета на фона на огромен свинекомплекс.

КОГАТО обаче изведнъж гръмне подобна зараза, трябва да се отговори и на няколко други въпроси:
    • Имало ли е нарушения във фермата?
    • Имало ли е случаи на умрели прасета, за които собственикът не е сигнализирал?
    • Какъв водоизточник е ползвала фермата?
    • Къде се изхвърлят отпадъците - тоест торът?

И ОЩЕ няколко въпроса:
    • Какви проверки са правени от РЗИ - Ловеч на тази ферма, какви са били резултатите и съответно дали евентуално нещо не е заметено?
    • Каква вода е ползвана, какво са показали проверките на водоизточника на фермата, имало ли е например случаи за т. нар. „кражба на вода“?
    • Ако фермата има (а тя не може да няма) съоръжение за събиране на тор, то „истинско“ ли е - тоест обемът отговаря ли на броя на животните и на отделения тор, какво има в момента вътре и „прясно“ ли е това нещо?
    • Направени ли са изследвания на водата в близки водоизточници и какви са били резултатите?
    • Имало ли е жалби за нарушения?
    • Наблюдава ли ресорният специалист от общината екологичната ситуация в района на фермата, откога, в какво се състои наблюдението?

ВСИЧКО това е важно, за да не се повтори подобно събитие - например край фермата до Абланица. Безкрайно съчувствам на собствениците, но за да бъдат и те, и цялата общност спокойни и защитени от евентуални нападки и подозрения, трябва да се проведат задълбочени изследвания и проверка на цялата ферма и района. Трябва да се включат както РЗИ, така и може би прокуратурата, защото да стане това сега, след успокояването на нещата в повечето големи свинекомплекси, нещо се е случило.

3 октомври 2020 г., във фейсбук

Ангелина Иванова, с. Добродан

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |