ДГС Троян: Полагаме огромни усилия да намалим щетите

Право на отговор

След появилите се тези дни критики във фейсбук срещу спасителната сеч на хълма Турлата над Троян, отправи ги съгражданката ни Гергина Дишева-Герда, и поискания публичен отговор, от Държавно горско стопанство Троян, което отговаря за участъка, дадоха необходимите разяснения. Припомняме, че преди започването на сечта горските хора и лично директорът на ДГС Троян инж. Милко Станчев подробно обясниха защо е неизбежна тази сеч (виж „Нещо ще става на Турлата – важно и неизбежно“).  Т21

Гледка към Турлата

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, ръководството на Държавно горско стопанство Троян е съпричастно с проблемите, свързани с причинения от нашата дейност дискомфорт и повдигнатите въпроси. Същото се отнася и за наложителните и нелицеприятни дейности извършвани в сърцето на града и местността Турлата, обсъждани в социалните мрежи . 

ПРИЧИНИТЕ за започване на тази сеч са свързани с щетите, нанесени от гъбни болести и насекомни вредители върху най-старата иглолистна култура в Троян.

ПРЕДВИД очаквания от нас засилен граждански интерес, преди започването на сечта организирахме пътуваща пресконференция с всички троянски медии. Представителите им бяха подробно запознати с причините, мотивите и изведената маркирация на предвидените за сеч дървета. Сечта беше предписана, а маркирацията одобрена от институциите (Лесозащитна станция - София и Горска семеконтролна станция - София), които впрочем настояваха за 50% интензивност на сечта, а не 20%, която изпълняваме в момента. За по-ниския процент помолихме заедно с представител на Община Троян с цел максимално запазване на ландшафта на обичаната от всички троянци местност.

• До момента е извадена половината от предвидената маса, така че предстои още доста работа по усвояване на дървесината. Оставащите сухи дървета ще бъдат отстранени. При обиколката с представителите на медиите стана ясно, че ще се секат и живи дървета, оформили гъсти групи (с пречупени върхове, с едностранни корони, вилужни, криви). Липсата на такава отгледна грижа досега, както и комплекс други фактори са довели до това незавидно здравословно състояние на цялото насаждение. Дърветата със сухите иглици са най-опасни за разпространението на насекомите и болестите. Тяхното отстраняване е най-наложително. Повечето от техните стволове са още свежи.
    
• Дърветата, които са падали през годините поради липса на отгледни грижи, са изгнили, вредителите са ги напуснали. Те не са толкова опасни  и технически е невъзможно тяхното изнасяне, а и биологически би било грешно.

• За да дадем по-добър вид на насаждението след сечта, ние, служителите на ДГС Троян, на доброволни начала почистваме и събираме на ивици подлеса от габър и глог поне на най-посещаваната част от насаждението около Гъбата. Това не е необходимо от лесовъдска гледна точка, но въпреки това го правим заради туристите.
 
Почистване след сечта от служители на ДГС Троян
НАПЪЛНО осъзнаваме, че нашата дейност е недобре приета, особено от туристите и придолюбителите. Полагаме огромни усилия да намалим щетите и се стараем неизбежните дейности да станат по възможност поносими за обществото. В крайна сметка в това насаждение ще останe на корен около 80% от дървостоя.

УБЕДЕНИ СМЕ, че така изведеното мероприятие ще удължи живота на тази гора многократно. Благодарим Ви за разбирането. 

18 септември 2020 г., Троян

Държавно горско стопанство Троян

Начало

Още по темата:

16 коментара:

Nik каза...

Няма никакъв контрол , претоварени камиони извозват по вече новия асфалт.
Коне се разхождат по улиците.
Дърварите по цял ден псуват.
Резачки бръмчат дори между 14:00 и 16:00 часът с което нарушават заповед на кмета.
Малоумни мотористи се катерят по турлата и карат из между хората излязли на разходка.
И това ако му казвате нормално за един град .

Донка Михайлова каза...

Аман от дихатели и троенски жалбоподатели! Иди изкарай един работен ден на сечището и съм сигурен,че ще придобиеш доста повече уважение към горските работници. Иди им помогни да стане по бързо! Няма нали?!. Защото полупрозрачните ти ръчички познават само почесване, подписване и клавиатура и онанизъм...

Nik каза...

Който за каквото е учил един за дървар друг за друго който не е учил става чобанин. Аз дърва не сека нямам нужда да унищожавам природата под някакъв претекст ( дано ме разбираш , но се съмнявам)
Независимо кой с какво се занимава в тази държава трябва да се спазват законите и наредбите.

Донка Михайлова каза...

Като толкова обичаш природата,защо не спреш да се подстригваш, да се миеш и да си режеш ноктите?! Знаеш ли за една година в каква „природна” забележителност ще се превърнеш? И съм сигурен,че ще завъдиш много представители на дребната флора и фауна. Разбирам,че сте интелектуалец, но нека ви спомена,че преди столетия Троян е била една голяма гора. И поради човешката намеса(правилна или не),тази гора се е трансформирала в пасища и градини за чобани като мен, и улици площади и сграден фонд за интелектуалци като вас. Бъдете уважителни към труда на другите!

Nik каза...

Явно изобщо не си разбрал за какво говоря уважавам труда на всекиго какъвто и да е той , НО не може дървари на които също уважавам труда да цапат калят и мачкат пътят. Това не е оправдание ,че работят. А че си не грамотен е ясно на всички които ти прочетат мнението. Аз не го оспорвам , то си е твое. А и съжалявам, но аз нямам такъв богат опит като теб и не знам какво става като не се къпеш бръснеш или пък не си режеш ноктите една година.
Просто такива неща не ме вълнуват

Донка Михайлова каза...

....дърварите ще си почистят пътя. Той е изграден не само за разхождане а и за други процеси. Указано е по наредба! Малко ми изглеждате жалък. Нормално от толкова жалене.. Ако сте под 60г. вероятно имате проблеми с либидото.Пробвайте да не изказвате своите жалби. Пишете ги на листчета. Прибирайте ги в кутия за обувки. Когато кутията се напълни отворете я, прочетете ги и съм сигурен,че сам ще усетите жалкостта си. Тогава се опитайте да се промените! Ще ви помогнат билки които ще ви набера и приготвя. Ще ви дам телефон на лично съобщение. Ако кутията се напълни по скоро от месец -не е зле да помислите за успешно самоубийство! Обесване на хубаво дърво насред природата много ще ви помогне!....

Kaloqn каза...

Много си тъп човека е прав плагиат троянски тарикат никой не е длъжен да ви търпи. От такива като теб сме на тва положение

Донка Михайлова каза...

Не разбирам защо негодниците винаги говорят в множествено число. В какво положение сме? Аз съм в добро положение. Много хора са в добро положение. Съседите ти вероятно и те са в добро положение. Кажи:„...от такива като теб съм в такова положение”. Звучи нелепо нали! В такова положение(каквото и да е то) си единствено и само заради себе си. Можеш да промениш положението си като промениш себе си. Да спреш да се идентифицираш с въображаема маса от хора,да спреш да се жалиш и същевременно да нападаш другите би било добро начало! Останалото с ежедневни клизми и терапия от билки ще те оправи. Започвай лечение незабавно ,за да не стигнеш до нивото на заболеваемост на индивида Nik.

Kaloqn каза...

Ха ха ти не си добре

Kaloqn каза...

По твоята логика ти си негодник ,защото и ти говориш в множествено число : дърварите ще си почистят .... , явно си от дървената мафия и ти се засегнаха интересите. Смешник

Донка Михайлова каза...

„Мафия” и „дърва” са взаимно изключващи се понятия. Едното асоциира милиарди,яхти,фотомодели,футболни грандове,убийства,рекет,политика,Ватикана...,а другото- коние,дър-ва,помачоре,джугани,пот,смрад,самаре,псувни,резачки,масла,циркуляри,каиши,клинове,топоре,метровки,евтина топлинка. Другото са глупости. И ако не беше така вероятно мафията щеше вече да ви е нападнала жалейки мили. БИЛКИТЕ И КЛИЗМИТЕ!!! ЧАС ПО СКОРО!

Kaloqn каза...

Голямо крадене

Nik каза...

Отказах се да споря с този гологлавия

Донка Михайлова каза...

Коментарите под името Донка Михайлова към статията не са мои. Очевидно някои ползва името ми, за да изразява позиции. Това е некоректно и не би следвало да се случва.

Донка Михайлова каза...

Уважаема г-жо Михайлова,вие сте популярна личност в гр. Троян,освен това името ви до колкото знам не е защитено с авторски права. Ползвам съм го като ник-нейм,изказвам тези в мъжки род,и през ум не ми е минало да заблуждавам който и да било за личността ми/ви! С господата водим форумни словоблудства за разтуха и упражнение и едва ли на някой му минава през главата,че може да въздейства на Тройенската конюктура или международното положение през този сайт. Вашата тревога относно евентуален отлив на електорат е абсолютно неоснована. Спете спокойно,„ние”(както обичат да казват съфорумниците пишейки лично)отново ще гласуваме за вас и на следващите,и на по-следващите избори. Особено ако сте в конкуренция с г-н Миховски. Е,за г-н Радевски не ви обещавам.

Донка Михайлова каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |