Нещо ще става на Турлата – важно и неизбежно

* Предстои 20% санитарна и принудителна сеч на заразени и увредени дървета, представляващи опасност за останалата гора * Инж. Милко Станчев: „Ще се опитаме да опазим всичко, което си струва да бъде опазено... Бъдещето на този хълм е широколистната гора“
Хубава си, моя горо
Гледка към иглолистната гора на Турлата откъм стадиона, 15 май 2020 г.
Тук е повече от ясно какво трябва да се случи
Маркирано дърво, на вид здраво, но само на вид
Някои от нападалите дървета
НЕЩО предстои да се случи с иглолистната гора на Турлата над Троян, емблематичната, обичана, красяща града ни (държавна) гора, надвесила се над стадиона и кажи-речи влязла в градския център. Нещо, което няма как да не се случи, ако искаме да я има. Нещо, което не е приятно и със сигурност ще разтревожи/ядоса мнозина, но за което специалистите са единодушни – трябва да се извърши, защото дърветата са болни и болестта се разширява. Става дума за санитарна и принудителна сеч на заболели и повредени дървета в рамките на общо 20% от цялата гора, което би дало глътка въздух, шанс на здравата част и в някаква степен, макар и не изцяло, ще укроти заразата. Задължителното уточнение – 150 дка е участъкът, в който ще се сече, но никъде няма да има гола сеч, а прореждане и разчистване на най-засегнатите дървета, 80% от сегашната гора няма да бъде пипната.

ТОВА предстоящо непопулярно лесоустройствено мероприятие бе повод директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) - Троян и бивш зам.-министър на горите инж. Милко Станчев да покани на разходка по Турлата група местни журналисти заедно с представител на общинската администрация (15 май). И на този своеобразен брифинг на открито да ни обясни какво се случва, и най-важното – защо трябва да се случи; „Бъдещето на този хълм (Турлата) е широколистната гора“, ще цитираме авансово инж. Станчев. До директора бяха двама негови млади колеги от ДГС - Троян: заместникът му – родопчанинът инж. Цвятко Кадиев, избрал Троян за живеене и професионално развитие, и старши лесничеят Николай Йончев, отговарящ за землището на град Троян.

Отляво: старши лесничеят Николай Йончев, директорът инж. Милко Станчев
 и зам.-директорът инж. Цвятко Кадиев
ЕТО ВАЖНИТЕ неща, които чухме от шефа на ДГС - Троян. „Винаги сме били предпазливи с мероприятията точно в тази гора (на Турлата), ясно е защо. И това, донякъде, е попречило на нейното развитие, за което може би носим известна вина. Но сега е крайно време да се намесим – виждате всички как изглежда гората и че е наложително. Преди една година поканих всички национални институции, които отговарят за здравословното състояние на горите и изобщо за горите – да дадат своя съвет как трябва да постъпим с гората на Турлата, имайки предвид и стойността, която местоположението (централно, емблематично) добавя към тази гора. Експертното становище на специалистите беше, че 50% от дърветата трябва да се отстранят, тъй като представляват потенциална опасност за оставащата здрава гора; бяхме поканили и представител на Община Троян“, въведе ни в ситуацията инж. Станчев.

И с „невъоръжено око“ се вижда, че тези дървета са болни и сечта им е наложителна
ПОСЛЕДВА пояснение защо предложените 50% се редуцират до 20%: „Помолихме експертите да намалят до минимум ползването на гората, което ни се предписваше като задължително, заради общественото напрежение, което би се създало при една по-интензивна сеч, от каквато реално има нужда. Смятаме, че с една по-ниска интензивност на сечта – около 20%, ще извадим това, което е най-фатално за бъдещето на гората. Но всички бяха категорични: тъй като на Турлата е установено наличието на вредители по горите – гъби и насекоми, ако не се намесим, те ще досъсипят целия масив. И де факто принудителната и санитарната сеч, която ни бе предписана, вече е неизбежна“. Както и важно обещание към троянци: „Искам да уверя троянската общественост, че ще извършим прочистването на гората максимално галантно, доколкото това е възможно в нашия „грозен“ бизнес. Ще се опитаме да опазим всичко, което си струва да бъде опазено, което трябва да остане след нас“.

Сред иглолистната гора на Турлата
ИНЖ. СТАНЧЕВ даде и по-общо разяснение за иглолистните гори у нас и в частност в Троянско и на Турлата: „Има доста мнения по въпроса за съхранението на иглолистните гори в България, респективно в нашия район. Основното е, че всички иглолистни насаждения в Троянско, включително на Турлата, са създадени изкуствено с изключение на една много малка част в резервата „Козя стена“. Тези изкуствени гори са създадени с много сериозни инвестиции в началото и след това при отглеждането им. В един период се залесяваше в големи мащаби, по около 2300 дка само в нашия район, и на много места с прекалена гъстота. Но иглолистните гори, които са създадени под 600 м надморска височина, разбирайте от с. Бели Осъм надолу, не са на подходящо място и от тях не можем да очакваме дълъг живот, както например в Родопите, Рила и Пирин. Тук е естественото място на широколистните дървета и до 20-25 години в нашия район почти няма да се виждат иглолистни гори, природата ще поправи човешките грешки. Разбира се, не всички иглолистни залесявания са грешка, както и тук – Турлата е била гол баир, обезлесен напълно и залесяването преди 85 години е било добро дело, донесло е полза. Но ще повторя, че от тази гора не може да е очаква да живее до 150 години, при която възраст завършват живота си иглолистните дървета в Родопите“.

В средата – изсъхнали смърчове
НА ВЪПРОСА дали ще е нужно залесяване след предстоящата сеч отговорът на инж. Станчев бе следният: „Гола сеч няма да има никъде, тъй че залесяване няма да е разумно, а ако се направи с иглолистни дървета, ще е голяма грешка. Ние сме маркирали за сеч само дърветата, най-засегнати и вредни за останалата гора. В същото време, когато маркирахме дърветата за сеч – увредени, наклонени, с едностранни корони, сухи, гнили, маркирахме и друг вид дървета: широколистни в подлеса, втория етаж на гората, от тях има бук, дъб, ясен, ядлив кестен, орех, тези дървета сме ги ограничили с пръстени, за да не бъдат пипани от секачите. Това е бъдещата гора, тази гора ще се възстанови естествено, възможно е в един момент да се наложи подпомагане от наша страна, но то ще стане с широколистни видове. Бъдещето на този хълм е широколистната гора“.

Турлата – вълшебството, до/в което живеем и дано заслужаваме
ИМАШЕ, разбира се, и въпрос за изпълнителите на сечта, сроковете, другите параметри. „Кажете го на всички, това е и целта на тази среща, да успокоите обществеността, че тук, на Турлата, не правим нищо заради бизнесинтереси, целта е спасяването на гората“, бе категоричното изявление на директора на ДГС – Троян. А по параметрите: процедурата е проведена преди седмица и за изпълнител е избрана една от най-силните дърводобивни фирми в района, „Йоматус“ с управител Матей Матев; срокът за изпълнение е до края на м. септември, като са договорени някои специални условия – ще се сече само в делнични дни и до 17:00 ч. с оглед сигурността и спокойствието на гражданите; планиран е добив на 1200-1300 куб. м. дървесина – основно черен бор, по-малко бял бор и най-малко смърч; камиони и друга тежка техника няма да се допускат на хълма, а трупите ще се извозват с коне; ще има две рампи за дървесината, които ще са на места, непречещи на посетителите на стадиона и района.

Инж. Милко Станчев, мястото – изграденият от ДГС - Троян кът за отмора на Турлата
ЗА ВПЕЧАТЛЕНИЯТА от последвалата журналистическа разходка на Турлата с гидове тримата лесовъди от ДГС – Троян не би ни стигнал целият вестник. Няколко думи все пак. Най-напред  – живеем на вълшебно място, сред уникално красива природа, който не вярва, нека се качи на Турлата; и най-важното – това вълшебство е буквално под носа ни, живеем в него, дано го разбираме/оценяваме. Полюбопитствахме какво става с туристическата пътека, създадена преди няколко години по европейски проект – нищо не става и почти нищо не е останало, особено от маркировката. Неочаквано чисто е – инж. Станчев сподели със задоволство, че става все по-чисто, т. е. разхождащите се все повече пазят и внимават. Специални адмирации за изградения кът за отмора на мястото, познато на троянци като Гъбата – огромни екологични естетски дървени пейки и маси, инициатива и изпълнение на ДГС – Троян; такива кътове, освен на Турлата, има на още няколко места в района (Беклемето, Бръмбар скок, прохода от Шипково за Рибарица и др.) и предстои създаването на нови. Има още много „горски новини“ за казване, но ще е по други поводи.

Генадий Маринов

3 коментара:

NIK каза...

А къде ли ще отиде дървесината? Дали няма да се превърне в пелети?

Unknown каза...

Не, ще секат и ще карат у вас. Да вариш компотите...... УМник!

NIK каза...

Ха ха май на някой не му изнася и почва да се изнервя.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |