Всяко търпение и всяка толерантност си има граници

* „За алчността няма почивен ден, затова допуска много грешки. Спазете законите – премахнете всички придобити нередности. Да си заработи една истинска кафе-сладкарница и зоната да заприлича на пешеходна зона, а не на панаирджийска поляна, както е сега“
 
Отворено писмо Тема с продължение
Така бе доскоро – надуваемият замък е цопнат под дървото върху зелената площ
НАЙ-ПОСЛЕ, след двугодишни протестни действия - сигнали на граждани, отворени писма, статии в Т21, надуваемият замък/батут на сладкарница „Славея“ (Виенската сладкарница), разпънат в пълен разрез със Закона за устройство на територията (ЗУТ) и общинската Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Троян в зеленото пространство в съседство, бе премахнат. А бе премахнат не толкова, че от години узурпира част от зеленото пространство на града, а защото доведе до съсипването на едно величествено дърво (отрязано през 2018 г.) и бе на път да съсипе следващото от редицата, засети през 50-те години смърчове, които освен екологична имат и културно-историческа стойност за Троян. За яснота – т. нар. Виенска сладкарница е наемател на общинското помещение, в което някога се намираше прочутата троянска сладкарница „Еделвайс“.

Когато замъкът не бе надут, гледката бе такава
ПРЕМАХВАНЕТО на панаирджийското съоръжение стана след пореден материал в Т21 (виж „Премахват (ли) надуваемия замък на Виенската“ – бел. ред.) и наше питане по темата на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова през м. юни т. г., получило кметския отговор: „Ще изпратя проверка и отново ще бъдат наложени ограничения“. Мярката бе наложена от Община Троян, за което бяхме уведомени с официално писмо (№ И-РД-743/09.07.2020 г.), подписано от г-жа Михайлова, цитираме: „Уважаеми г-н Маринов, във връзка със статията ви в бр. 27(893) от 8 юли 2020 г. във в-к „Троян 21“, относно поставения надуваем замък срещу „Виенската сладкарница“ в гр. Троян, Ви уведомяваме, че след предприетите действия от Община Троян същият е премахнат на 8 юли 2020 г. и теренът е освободен“ (виж „Най-после Община Троян прекрати едно беззаконие“ – бел. ред.).

НО СОБСТВЕНИЦИТЕ на Виенската сладкарница вършат и доста други нарушения, за което става дума в поредно отворено писмо, изпратено до Т21 от потърпевши граждани. „Очакваме действия и отговори. Търпението и толерантността при нас, живеещите в този район, продължи „само“ двадесет години. Дано съвестта на тези, които са допуснали в годините тези нередности, дойде с времето, за да разберат, че са сгрешили“, завършва писмото, което публикуваме по-долу.
Т21

До: в. „Троян 21“

Копие до:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Инж. Петко Пенков, председател на Общински съвет - Троян
Всички общински съветници от Общински съвет - Троян, еколози, архитекти, служители в дирекции и администрации, занимаващи се с общинска собственост, и най-вече юристи към Общината,
 занимаващи се с този казус


ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, всички ние, малко или много, сме принудени да се съобразяваме с несправедливостта. Виждаме я навсякъде, всеки ден – множество нередности. Ние си знаем, че са нередни. Едни от нас се ядосват, други избират да се борят, а трети се правят, че не виждат. А някои от нас дори се възползват и трупат облаги от несправедливостта. Но общото между нас е, че всички преглъщаме и продължаваме. И да – всяко същество има съвест. Източникът на справедливостта сме ние – хората в обществото. Затова се борим от две години за справедливост, за законност.

Ето как изглежда „зелената“ площ след премахването на панаирджийското съоръжение
ТОВА ПИСМО, отправено към по-горе споменатите, е шесто на брой за две години:

В обръщението си да бъдем чути толкова сме чути за две години, че отново се обръщаме с поредното, шесто писмо. Да не би Общината да има любими недосегаеми? „Само най-умните и най-глупавите не се променят“, казва Конфуций. 

ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ ще припомним кои закони са нарушени: ЗУТ (Закон за управление на територията), гл. 2, чл. 9, ал. 2; раздел XI, чл. 61, ал. 2; чл. 61, ал. 4; и отделно – Наредбата на Общината. Защото, въпреки че беше премахнат (но докога?) от зелената площ, надуваемият замък/батут (на Виенската сладкарница) има още едно нарушение, дали „незабелязано“ – че по същия този ЗУТ първо бе унищожена зелена площ, също публична общинска собственост (а сега на нея са разположени люлки от наемателите на сладкарницата, която също е общинска собственост). Бяха изкоренени млади кипариси и пренесени на зелената площ до сградата на Общината. Унищожени, по-точно – ликвидирани тротоари. Купчина пръст, изсипана върху асфалта за „алпинеум“ (поради което уличното платно е стеснено), сега змиярник. По кой закон? Някой вглеждал ли се е в това, че тротоарите липсват? Оставена е една пътечка за промушване към единствения вход (ако може да се открие между боклуците на наемателя) на сградата, основно състояща се от четири недвижими имота.  

По кой закон пешеходната зона е превърната в незаконен действащ панаир (?) – с ръмжащи колички, сладоледи и заливки
ПО КОЙ ЗАКОН пешеходната зона, 1/3 от нея, е превърната в незаконен действащ панаир (?) – с ръмжащи колички, сладоледи и заливки, посещавани от мухи (те са най-свободни и доволни). Атракционни музикални играчки, също на уличното стеснено платно. Пешеходна зона, а с всички тези залъгалки прилича на панаирджийска поляна. А въпросните колички и играчки имат ли сертификат за всяка година? Според ЗУЕС (Закон за управление на етажната собственост), спазен ли е: раздел I, чл. 1; раздел II, чл. 6, т. 1, т. 3, т. 5, т. 7. Спазен ли е по ЗУЕС чл. 38, т. 3; чл. 44, т. 1; чл. 55, т. 1; чл. 56, т. 1? Спазен ли е ЗС (Закон за собствеността)? Чл. 55, т. 1 – Право на ползване; чл. 56, т. 1; чл. 50; чл. 31. Според ЗС, Раздел III – Собственост, чл. 321. Раздел VI, чл. 61 – Собственикът (Общината! Може да иска от съда да прекрати правото на ползване, ако наемателят въпреки отправеното му предложение (ако някой го направи?) продължава да си служи… Въпрос на морал!)
  
МНОГОКРАТНО във всички писма, вече шест, сме описвали и сигнализирали, освен обществото, но най-вече Общината като собственик и съсобственик. Нищо, ама нищо не се предприема. Незаконният работи с пълна сила – бръмчат моторите на т. нар. аспиратор. Всички стени са с отвори за такава дейност. Количките ръмжат. Люлките, денонощно посещавани, оставят след себе си не много приятни следи. (Споменахме, че също са незаконни) Навесът от брезент и найлон (превзел целия тротоар, че и повече), построен до общи части на сградата, също е незаконен по ЗУЕС. И още морални проблеми. Все същите, а Общината мълчи, юристът мълчи, екологът мълчи, дирекция Общински имоти мълчи. Само незаконната дейност, вършеща се на ул. „Ген. Карцов“ 4, продължава: 1. „Марков - Ковачев“ ЕТ; 2. Виенска сладкарница; 3. Виенска сладкарница „Славея“ – всичко това е регистрирано на този адрес. Всичко това се намира до една сграда, която поради липса на надпис върху нея само троянци си я знаем като читалище.
 
ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, всяко търпение и всяка толерантност си има граници. Изчерпаха се. За алчността няма почивен ден, затова допуска много грешки. Спазете законите – премахнете всички придобити нередности. Да си заработи една истинска кафе-сладкарница и зоната да заприлича на пешеходна зона, а не на панаирджийска поляна, както е сега. Да се възстановят и двете зелени площи. Всичко е в ръцете на закона и волята.

ДАНО не се получи както в една китайска поговорка. Ученикът попитал учителя си: „Учителю, дълго ли ще чакаме да дойде промяната?“. А учителят отговорил: „Щом ще чакаме, ще е дълго“. Очакваме действия и отговори. Търпението и толерантността при нас, живеещите в този район, продължи „само“ двадесет години. Дано съвестта на тези, които са допуснали в годините тези нередности, дойде с времето, за да разберат, че са сгрешили. Поради факта, че посочените в писмото закони са цитирани в предишни писма, сега само са споменати.

20 юли 2020 г., Троян
Подписали: Малинка Николова, П. Банчева, Б. Банчев

P. S. Честността е на изчезване, защото не носи печалба. Уважаема редакция, благодарим, че давате гласност на нашите проблеми. Успех и дерзание! 


 Още по темата:

2 коментара:

Комуниста каза...

Центъра не е никаква пешоходна зона! Постоянно минават коли и бусове под носа на общината. Нарушават се знаците и никой нищо не прави , пълно бзхаберие от страна на община и полиция!

Троенец каза...

Г-жа кметицата загуби нашите 2 гласа от тези до сега!Като на следващите избори дори и опонент да им бъде Мики Маус!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |