Кметски десант в Троян

* На 11 септември бяхме домакини на заседание на Управителния съвет на НСОРБ  * Сдружението ще настоява за увеличаване със 110 млн. лв. на капиталовата субсидия за общините в Бюджет 2019, като 80 млн. са за ремонт на общинските пътища
Гости
МИНАЛИЯ вторник, 11 септември, Троян, мястото е общинския Информационно-културен център, беше домакин на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), научихме на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова, която е зам.-председател на сдружението. „Най-голямото количество кметове, което се е струпвало в Троян за последното десетилетие“, коментира г-жа Михайлова. След което подчерта важността на заседанието, разисквало твърде важни проблеми, основно бюджетно-финансови.

ОТ ТРОЯНСКОТО заседание на практика стартирала дискусията по някои теми, свързани с подготовката на държавния Бюджет 2019. Обсъдени били и предложенията на УС на НСОРБ по всички данъчни закони, касаещи пряко жителите на общините. В това число били уточнени действията във връзка с подготвяната промяна на такса битови отпадъци.

Донка Михайлова
НО „ГВОЗДЕЯТ“ на заседанието била най-горещата тема, влязла и като първа точка в дневния ред. Темата, поставена преди 20-тина дни именно от г-жа Михайлова и предизвикала истинска буря – за предоставянето на средства на общините чрез постановления на Министерския съвет (МС). „Това тогава породи доста напрежение и за съжаление се стигна до политически сблъсъци, което не съм целяла“, бе уточнението й.

ПО ДУМИТЕ на г-жа Михайлова дискусията за „парите чрез постановления на МС“ била много активна. Изложени били двете основни тези: от тоталното отричане на подобна практика, защото парите се отпускат без ясни критерии до поддържаната от мнозинството членове на УС, включително и от г-жа Михайлова, че е важно в българските общини по всякакъв начин да влизат колкото се може повече средства. Единодушно било прието решение, с което УС счита, че основните усилия на Сдружението трябва да бъдат насочени към разпределение на средствата за общините чрез бюджета на Република България. И в рамките на дискусията на Бюджет 2019 ще се настоява субсидиите в раздела за капиталови разходи на общините да се увеличат със 110 млн. лв. – точно колкото бяха разпределени неотдавна с постановление на МС. И се очаква 80 млн. лв. от тези средства да са за ремонт на общински пътища. Второто важно решение по точката е, че УС на НСОРБ ще настоява за продължаване на процеса на финансова децентрализация на българските общини.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |