Михайлова: Новата Национална здравна карта ме тревожи

* В Троян няма да има легла по ортопедия, ще бъдат намалени кардиологичните легла, гинекологичните, хирургичните, написа в страницата си във фейсбук троянският градоначалник * Министър Ананиев: Националната здравна карта не открива и не закрива легла

Донка Михайлова, Кирил Ананиев
Гореща тема

В ЕДИН МАЛЪК пост в страницата си във фейсбук (29 май) кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), отправи голямо предупреждение – че с новата Национална здравна карта се готви пореден удар срещу малките/общинските болници и в частност срещу нашата МБАЛ - Троян. Здравният министър Кирил Ананиев пък твърди обратното – че картата адаптира здравната мрежа към нуждите на населението.

ДОНКА МИХАЙЛОВА: „Новата Национална здравна карта ме тревожи. Това, че е базирана на извършената дейност за миналата година, означава, че не са отчетени потребностите, а реално финансираните дейности, т. е. не са отчетени надлимитните и реално извършени дейности за лечение. Картата означава, че в Троян няма да има легла по ортопедия, че ще бъдат намалени кардиологичните легла, гинекологичните, хирургичните… Отчетена е използваемост на леглата в цялата област (при проблемите в болницата в Ловеч), а не използваемостта на леглата в троянската болница. Водих поредица от разговори със зам.-министър на здравеопазването, областен управител, ръководител на РЗИ, председателя на НСОРБ… Лекарският съюз, сдружението на общинските болници, пациентските организации протестират. Националното сдружение на общините гласува против в комисията за Националната здравна карта. Следя процеса с тревога и готовност за по-нататъшни действия“.

***

ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА в Народното събрание ще се разисква новата Национална здравна карта във връзка с питане, отправено към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев миналия петък (1 юни). Според министър Ананиев здравната карта е стратегически и изключително важен нормативен документ, който е необходим за провеждането на здравната политика в страната, като основната му цел е здравната мрежа да се адаптира към нуждите на населението. Здравният шеф е подчертал, че „Националната здравна карта не закрива и не открива легла, на нейна база не се финансират лечебните заведения, те се финансират на базата на извършената от тях медицинска дейност“ (цитатът е от информация на БТА)

ОБЛАСТНИЯТ ни управител Георги Терзийски също даде изявление по новата Национална здравна карта. „Обнародваната в ДВ Национална здравна карта (НЗК) в определена степен е по-благоприятна за област Ловеч в сравнение с предварителния проект. Разбирам страховете и желанията на различните общини. Към момента предложенията, направени след поредица от заседания на Областната комисия - Ловеч по изготвяне на областна здравна карта, не са абсолютно изпълнени, но е спазена методиката при определяне обема на дейности. Както подчерта и министър Ананиев, НЗК не се измерва в болнични легла, а в извършените от лечебните заведения дейности. Предизвикателство е за болниците да осигурят повече добри специалисти, оттам повече дейности и повече средства за здраве в област Ловеч“, коментира г-н Терзийски след среща с председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова и експерти от здравното министерство (цитатът е по прессъобщение от Областната управа в Ловеч).

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |