Изложба на голямата Йова Раевска в родния Троян

* Ще бъдат показани творби от различни периоди, събитието – по случай 100-годишнината от рождението на именитата керамичка
* Откриването – 7 март, 18:00 ч., галерия „Серяковата къща“
Предстоящо
Йова Раевска
ИЗЛОЖБА на забележителната художничка керамичка Йова Раевска, родом от Троян, се открива на 7 март от 18:00 ч. в троянската галерия „Серяковата къща”. Събитието е първото от поредицата, посветени на 100-годишнината от рождението на авторката. Освен в Троян, през м. септември изложбата ще бъде представена и в ямболската галерия „Жорж Папазов“, където има нейни творби. Заедно с Музея на занаятите (МНХЗПИ) и Община Троян инициатор на честванията на Йова Раевска е внучката й Ейми Горин-Чапмен, родена в Чикаго (САЩ). Тя заедно с доц. Виолета  Василчина от Института по изобразителни изкуства при БАН подготвя проекта „100 години, 100 творби керамика – Йова Раевска между традицията и модерността“, който ще включва изложба и в залите на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН в София, както и издаване на каталог.

В „СЕРЯКОВАТА КЪЩА“ ще бъдат показани произведения на художничката от различни периоди – сервизи, декоративни форми, миниатюри и други, собственост на Музея на занаятите, както и такива от семейната колекция на Ейми Горин. Освен творби на Йова Раевска ще могат да се видят и шест картини на нейния съпруг Борис Горинов (също от фонда на МНХЗПИ). Важна подробност е, че Йова Раевска е един от първите ревностни събирачи на образци на троянската керамика, пръснати из махалите на Троянския Балкан и създава основния фонд на музейната сбирка в Троян. Изложбата ще открие доц. Виолета Василчина.

ЙОВА РАЕВСКА е родена на 4 март 1918 г. в Троян. Средно образование завършва в Троянската гимназия и след това (1941 г.) – Художествената академия в София, специалност керамика при проф. Стоян Райнов. След завършването си учителства в троянските села, а от 1943 г. живее и работи в София. Била е зам.-директор по художествените въпроси при Съюза на българските художници (СБХ) и е първият директор на творческата моделна база при Творческия фонд на СБХ. Участвала е във всички общи изложби на приложните изкуства в България между 1948-та и 1980 г. В периода 1960/1974 г. участва в редица международни изложби и биеналета на керамиката в чужбина (Италия, Унгария, Испания, Полша, ГДР, ФРГ, Австрия, СССР, Чехословакия, Югославия и др.).

Т21
по информация на галерия „Серяковата къща“


2 коментара:

Анонимен каза...

Е, не не. Това не се яде, не можеш да го покараш, нито да го облечеш.

Виолета Шошкова каза...

Голям творец и се радвам,че се възобновява спомена чрез показване на уникални творби,сътворени от ръцете и.Имах щастието в далечните 1970-1975 г. лично да черакувам при нея.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |