Инициатива за мемориал на акад. Ангел Балевски в Троян

* Надделява мнението,
 че най-добре би било паметният знак да бъде в началото на улицата,
 носеща името на академика

Троянска слава

ИНИЦИАТИВЕН троянски комитет, сред членовете му е и бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичарски, е подел инициативата да се постави на подходящо място в Троян паметен знак на именития ни съгражданин, дългогодишен председател на БАН и изобретател със световна известност акад. Ангел Балевски. Инициативата се подкрепя от Община Троян, а общинското ръководство смята, че 150-годишнината на града ни, която отбелязваме през 2018 г., е „един подходящ повод“.

ПЪРВОНАЧАЛНО е имало идея паметният знак да е на мястото, където се е намирала родната къща на акад. Балевски на ул. „Ген. Карцов“ (до офиса на Училище „Европа“). Но надделяло мнението, че най-добре би било мемориалът да бъде в началото на улицата, носеща името на академика и даваща началото на промишлената зона на Троян – в близост до административната сграда на „Елпрпом Троян“ и срещу емблематичния Пачов мост. Шефовете на електромоторния завод също са заявили пълната си подкрепа и готовност да осигурят място за мемориала и спонсорство.

КАКЪВ да бъде паметният знак обаче не е доизяснено. Но при всички случаи трябва да е нещо достойно (примерно солиден каменен къс с бронзов барелеф на акад. Ангел Балевски), а не от типа на обичайните безлични мраморни плочи със суховат надпис, често поставяни единствено за отбиване на номера. Община Троян е поела ангажимент да съдейства на Инициативния комитет и да информира за хода на развитие на инициативата.

21 коментара:

Анонимен каза...

Ако "Батю Ангел" беше само учен щях да съм силно ЗА. Но батю му Ангел не е само учен!
Моите уважения, но според мен, не е най-добрата идея за прегръщане!

Анонимен каза...

Стефан Воденичаров е името

Анонимен каза...

Троян е изразил почитта си и е кръстил една от улиците си на Академика. Това е достатъчно, господа комунисти! Не насилвайте системата! Ще бъдат изречени нелицеприятни неща, а той не ги заслужава. Търсете предизборни мероприятия другаде!

Анонимен каза...

Бе я тоя комитет да подеме инициатива за почетен знак на Ангел Балев. Паметник с формата на литрово шише водка, с етикет ликът на тенисист номер 1 от Избор НА Троян !

След него да се създаде зоологическа градина кръстена на Минко Акимов разбира се.

Анонимен каза...

Аз подържам мнението на 4ти,тоя комитет освен Минко Акимовата зоо.. Така и така е почнал да преименува града със извстни троянски личности да изтипоса една паметна плоча на сградата на общинския съвет с лика на ген.Бойдев..!!!ко ш кайти господа?

Анонимен каза...

Много комитети започнаха да никнат в Троян.Да не се организира въстание или революция и аз да не съм разбрал.Ако се сформира партизанско движение обаждайте се идвам.Копривата тръгна и времето се затопля дивеч в горите бол.Ще ми е приятно да лежа цяло лято по сенките в горите и около някое чеверме.

Анонимен каза...

Правя инициативен комитет за построяването на паметник на великите троянски кметове Енкин,Акимов и Дона.Намерено е и място за паметника.Да се разположи до паметника на първомайците от 1901 г., шестимата манифестанти и седмината музиканти пред ресторанта на центъра.Има ли желаещи да се запишат в комитета по издигане на паметник на великите ни кметове Енкин,Акимов и Дона.

Анонимен каза...

Седми, защо не споменаваш другите двама кметова Марко Табаков и Фичев. Те по-малко заслуги ли имат към градчето ни Курдисай и тях в редичката

Анонимен каза...

Когато общинската власт не подема инициативи, то тази работа се подема от разни комитети. Явно е, че нито кметът, Нито Общинските съветници могат да инициират нещо значимо, важно, нужно на Троян. Не могат защото нямат интерес, нямат чувство за дълг, нямат обща култура Абе нямат характеристиките на водачи, на общественици

Анонимен каза...

Никак не отива никому неизвестни персони като 1,3,4, 5 да "оценяват" великани, люде със световна известност, като академик А Балевски. Разбирам, че ви дразни тоталното му превъзходство, но това е положението

Анонимен каза...

Понеже се споменава 150 години Троян питам Защо цял месец пред общината стоят "149г Троян" Господа управници - кмет, председател на ОБ съвет пари ли нямате, очи ли нямате да видите, акъл ли нямате, че поне тази промяна не извършите - вместо 149 слагате 150

Анонимен каза...

Щот тез 149 години са подарък от местен бизнесмен.Пък може и да не са.Успешная чака бизнесмена сега да подари 150, сещай се.
До тоя с великаните :

Баце, миню за 4 години окраде толкоз пара, че не великан, титан е направо!
Стегни се малко !

Анонимен каза...

Трети, написал си:"...Ще бъдат изречени нелицеприятни неща, а той не ги заслужава" Всъщност казваш/предупреждаваш/ - Да, А Балевски е достоен, но ние ще го оплюем защото не е от "нашите" Съзнаваш ли че тежиш 200грама

Анонимен каза...

12-ти, неси се събудил - великан е А Балевски, за миню не знам.

Анонимен каза...

Каквото и да се направи няма угода винаги има недоволни.Защо не се помисли в парка до СХУПИ за алея на Личностите допринесли за развитието на нашия град.Марин Стаевски също е човек допринесъл за развитието на Елпром, а също и Иван Хаджийски, Димитър Икономов, Димитър Гимиджийски, Власи Власковски.Крайно време е да се заровят политическите пристрастия.

Анонимен каза...

Повечето коментари тук са срам за Троян......

Анонимен каза...

Митко Стаевски - Доктора и той заслужава.

Анонимен каза...

Тоз пък за алея се размечтал, че и казва даже къде !
Демек тия дето разсипаха и разсипват Троян да направят алеля с паметници на тия де са съградили града/Ти изобщо чуваш ли се ?
А и точно това ли е от важност за Троян?Не светофари, не асфалтирани улици, не пешеходни пътеки?
Вие нямате нужда от паркове и зелени пространства?Вие искате паметници?

Анонимен каза...

Явно Троян вече не е това, което беше. Откъде толкова злоба и простотия?

Анонимен каза...

вие сте гаден комунистически весник
защо ми изтрихте коментара за оня смотаняк мб

Анонимен каза...

Един студент пита Ангел Балевски - другарю Балевски, като леем под налягане не е ли логично от другата страна да има противоналягане, че да стане качествена отливка? Балевски веднага схванал гениалната идея, но замазал ситуацията с много приказки. На следващата година патентова метода. Това не е виц.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |