Кариерата край язовира – опасността не е отминала

* Донка Михайлова: „Като че ли МОСВ приема, че това инвестиционно предложение ще се случи и се опитва да ни „успокоява“, че то няма да окаже въздействие върху околната среда?!“
Тема с продължение
Вярваме, че екологът, а сега министър на околната среда и водите Нено Димов (вляво) няма да допусне подобна гледка край яз. "Сопот" (кариерата на снимката е в района на близкото с. Кирчево)
ОПАСНОСТТА от отваряне на каменна кариера в близост до язовир „Сопот“ – най-атрактивния и добър за риболов и воден туризъм водоем в района, в землищата на селата Голяма Желязна (община Троян) и Лесидрен (община Угърчин), не е отминала. Това съобщи на редовната си месечна пресконференция, 26 октомври, кметът на Троян Донка Михайлова.

ПРИПОМНЯМЕ. Инвестиционното предложение е на столичното дружество „Мат Кариери“ ЕООД, управлявано от Виолета Костова и съпругът й Атанас Младенов (при задължителното представяне на проекта пред местната общност, състояло се на 4 март т. г. в читалището на Голяма Желязна, двамата бяха освиркани и изгонени, а присъстващите заплашиха с гражданско неподчинение – бел. ред.). Интересен момент е, че предложението е подготвяно от 2013 г., но без да се информират ръководствата на двете общини (виж „Битката за Голяма Желязна“ - бел. ред.)?!

ПО ПЛАН бъдещата каменна кариера ще се разпростре на грамадната площ от 384 дка в непосредствена близост до яз. „Сопот“, като част от нея ще попадне в заливаемата площ на язовира; навлиза се и в защитените зони „Васильовска планина“, „Натура 2000“ и Биосферен парк „Централен Балкан“. Според инвестиционния проект, чието пълно наименование е „Добив на строителни материали – пясъчници и мергели за производство на трошени фракции за неотговорно строителство и камък ломен цепен за сгради и съоръжения от находище „Старата колиба“ в землищата на с. Голяма Желязна и с. Лесидрен“, концесията за добив на строителни материали ще е за 35 години; и за този твърде дълъг концесионен период се планира добив на 387 хил. куб. м от споменатите инертни материали. Ръководствата на двете общини и на засегнатите села, като и населението са категорично против –  смятат, че кариерата крие сериозна екологична опасност и ще съсипе туристическия потенциал и бизнес в района, сериозни щети ще понесе и общинската инфраструктура.

„ИСКАМ да бъде ясно, че не сме се отказали да водим много сериозна битка срещу това инвестиционна предложение“, категорична бе г-жа Михайлова. Тя припомни, че благодарение на този натиск от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен са разпоредили извършването на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка с инвестиционното предложение за добив на камък и строителни материали в района на язовир „Сопот“ (очакванията обаче не са големи, тъй като по закон именно инвеститорът, в случая „Мат Кариери“, плаща за ОВОС-а, т. е. поръчва музиката; „отрицателен ОВОС в България няма“, предупредиха неотдавна и от столичния риболовен клуб „Балканка“, които през м. май в жалба до министъра на екологията Нено Димов настояха той да стопира инвестиционното намерение и да обяви за нищожни вече дадените становища за допустимост от Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) - Плевен и Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч – бел. ред.).

Няма да допуснем районът на яз. Сопот“ да бъде съсипан заради нечия алчност и безскрупулност!,
категорични са жителите на двете общини
АЛАРМИРАНА била и Комисията по околната среда и водите в 44-тото Народно събрание и в резултат лично председателката й Ивелина Василева поискала становище от министър Димов. Министерският отговор, адресиран до кмета на Троян, кмета на Голяма Желязна и председателката на парламентарната комисия, вече е факт, а в него се казва, че „Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и структурите му ще предприемат всички необходими мерки за стриктно спазване и прилагане на екологичните изисквания и законодателството с цел недопускане на инвестиционното предложение да окаже отрицателно въздействие върху водите и водните обекти, човешкото здраве, околната среда, принадлежащата инфраструктура и туризма“. Г-жа Михайлова обаче изрази недоволство от становището на министър Димов и отправи директно предупреждение: „Разтревожени сме, защото като че ли МОСВ приема, че това инвестиционно предложение ще се случи и се опитва да ни „успокоява“, че то няма да окаже въздействие върху околната среда?! Искам ясно да заявя – ние сме твърдо решени да отстояваме интересите на гражданите и следим с особено внимание развитието на проблема“.
 
Т21

Още по темата:

6 коментара:

Теодора Дачева каза...

Не само не е отминала, но и необяснимо защо се "разтяга" във времето. Министър Димов, вместо да подписва нищо незначещи писма, не е зле да се произнесе по жалбата на "Балканка", която отлежава в папките на подопечните му чиновници от 20 април 2017?! Едва тогава ще стане ясно дали наистина "Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и структурите му ще предприемат всички необходими мерки..." Защото въпросните мерки могат да се изразят само в едно - прекратяване на всякакви последващи процедури и спиране на инвестиционното намерение. Всичко друго е прах в очите, безсмислени заклинания и повод за поредната порция слухове и клюки. Така че, както писах преди време - "Очакваме решението на министъра..."

Анонимен каза...

А каква е била файдата от представянето на проекта пред местните?
Те са ги изгонили и без малко да ги отупат едно хубаво, но файда няма.
За какво изобщо са ходили тогава при тях?
Върви ги питай, не че има значение, ама поне уж да си питал.

Анонимен каза...

Толкова са смешни,толкова са жалки колкото и теxният съмишленик от селото Петко Моев.Него не го интерисува ништо.Готов е дори и майка си да продаде щом става дума за пари.Л А К О М И И.Виолета и Наско не ги боли за това село но Петко не трябвало да е така но за съжаление е така.Парата е лакомо нешто.

Анонимен каза...

Xора пишете. Пишете кой е тоя Петко,какво работи с какво се занимава.Задочно съм чувал,че нямат xората добро мнение за него -но ЗАЩО??????

Анонимен каза...

За кво ви е тоя пробит гьол Желязна, свестна риба не остана, по добре да печелим от камънака

Анонимен каза...

Не е само до рибата.
Риба има и в магазина.
Тръпката е важна при риболова, но ти това няма как да го разбереш.
А с малко инвестиции може да станат чудеса с това място. Говоря за туризъм най-общо казано.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |