Румен Райков – чист като сълза, нямало „Шаран гейт“????

* Досъдебното производство срещу уличения в бракониерство общински съветник от групата на ГЕРБ в Троян е прекратено * Има ли някакъв предварителен сценарий за оневиняване – кой да ти каже?!

инж. Румен Райков
Невероятно, но факт

ВЧЕРА, 16 ноември, троянски сайт съобщи новината, че досъдебното производство срещу уличения в бракониерство на яз. „Сопот“ общински съветник от групата на ГЕРБ в Троян и бивш служител в областната управа в Ловеч инж. Румен Райков е прекратено. Че казусът е приключил и последствия от т. нар. „Шаран гейт“ няма да има ни бе потвърдено от полицията. Случилото се обаче буди въпроси, има и някои тънки моменти, за които ще стане дума по-долу.

ДА ПРИПОМНИМ. През нощта на 14-ти срещу 15 юли т. г. общинският съветник и областен служител инж. Румен Райков е спипан (около 5:30 ч. преди разсъмване) в лодката си на яз. „Сопот“ със 100-метрова бракониерска мрежа и улов в нея от 8,5 кг (шаран, каракуда и платика). Акцията е проведена от членове на гражданското сдружение „Централна рибоопазваща организация“ (ЦРОО), в групата са и двама полицаи от Ловеч в качеството си на членове на сдружението; и е съгласувана с началника на РУ на МВР – Троян гл. инсп. Радостина Петкова. След залавянето на нарушителя е съставен полицейски протокол, каквото е законовото изискване, мрежата е иззета и изгорена, а уловът е конфискуван. По-късно се разбра, че момчетата от ЦРОО са следили бракониерските набези на съветника от доста време и старателно са се готвили за противодействието; от последвалото изявление в страницата на ЦРОО във фейсбук стана ясно и още нещо – че „това не е първото му (на Райков) пускане на мрежа в яз. „Сопот“ и че „от две седмици доброволците ни (на ЦРОО) получават информация, че той е продавал и раздавал риба“.

ПОСЛЕДВАХА официални изявления на ГЕРБ – Троян, областния управител Георги Терзийски и председателя на Общинския съвет в Троян Николай Тодоров, които в общи линии преповтаряха едно и също – осъждат подобни прояви, но с уговорката, че трябва да се изчака становището на правораздавателните органи. Един вид – въпреки очевадните факти, оставяха вратичка за измъкване на своя човек. Все пак някаква реална мярка имаше – г-н Райков бе освободен от поста си в областната управа, казват, че по негово желание.

Инж. Румен Райков в лодката си на яз. "Сопот"
Изгарянето на заловената бракониерска мрежа, 15 юли
СЛЕД ИНЦИДЕНТА срещу инж. Румен Райков по прокурорско разпореждане бе образувано досъдебно производство по чл. 238, ал. 1, т. „а“ от Наказателния кодекс (НК) и тук е единият тънък момент. Въпросният законов текст е насочен срещу този „Който улови риба: в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов“. Очевидно е, че бракониерската мрежа, колкото и да е дълга и опасна, не е взривно, отровно или зашеметяващо вещество; и че няма как споменатият чл. 238, ал. 1, т. „а“ да доведе до съдебно дело. Но защо обвинението е по този член, а не, примерно, по покриващия „мрежарския“ казус текст от Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) и дали няма някакъв предварителен сценарий за оневиняване – кой да ти каже?! 

СЛЕД НОВИНАТА за закриването на „Шаран гейт“ разговаряхме с ръководителя на звеното на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Ловеч д-р Йордан Найденов, човекът, който от години води битка с бракониерите на яз. „Сопот“ и най-добре знае как стоят нещата. Той ни обясни, че незаконният риболов с рибарски мрежи се третира от ЗРА като „стопански риболов“ (т. 28), който за България е разрешен само във водите на Черно море и река Дунав, като лицата, които го извършват, трябва да притежават разрешително за стопански риболов, придобивано по ред, определен в ЗРА. Риболовът с рибарски мрежи във вътрешните води, в частност в яз. „Сопот“, не е разрешен. „Специално за яз. „Сопот“ риболовът е разрешен единствено и само с не повече от три броя въдици/пръчки, като на риболовната линия трябва да са монтирани не повече от две единични или двойни куки. Дневният улов, който може да бъде задържан от риболовеца, не трябва да надхвърля 3 кг риба или не повече от един екземпляр с по-голямо тегло. Съгласно Наредба №37 язовирът е категоризиран единствено и само за риболов със спортно развлекателна цел (любителски риболов). И използването на всякакъв вид уреди и средства извън рибарските въдици се преследва от закона за рибарството“, коментира д-р Найденов.

С ДРУГИ думи, има законово основание, което да доведе до наказание. Има, но… Потърсихме за разяснение районния прокурор на Троян Георги Аргиров, наблюдаващ досъдебното производство, обаче днес (16 ноември) той бе на заседание в Ловеч и не успяхме да се свържем. Очакваме по-нататък да чуем становището на г-н Аргиров по прекратяването на „Шаран гейт“, защото, както се казва, топката е в неговото поле. А защо бракониерският риболов с мрежи, който от години съсипва рибното богатство на България, не се криминализира, въпреки настояванията от различни посоки – тук отговорността е на законотворците, разбирай на политиците; и любопитно би било да се чуе мнението на двамата троянски депутати инж. Иван Миховски и д-р Валя Александрова (представители на управляващата партия ГЕРБ и на най-голямата опозиционна партия БСП), както и отговорът им дали биха подкрепили подобна законова промяна, ще потърсим и тях.

СЕГА по следващия тънък момент. На 15 август т. г. от централата на ПП ГЕРБ – София разпратиха съобщение до медиите, в което се настояваше общинският съветник от Троян инж. Румен Райков, уличен в бракониерство, да подаде оставка и да напусне местния парламент. Имаше и предупреждение, че ако Райков откаже, ще бъде изключен от групата на ГЕРБ. Да, ама не. Нито Райков напусна Общинския съвет, нито го изключиха от групата на ГЕРБ?! Което буди подозрения, и разни мисли. Например – че изявлението от партийната централа е било прах в очите (на общественото мнение) или че на ГЕРБ в Троян не им пука от разпоредбите отгоре? Подсказахме, че е редно общинската партийна организация, оглавявана от депутата инж. Иван Миховски, да даде разяснение по „Шаран гейт“ (виж „Утихна ли троянският „Шаран гейт“?“ – бел. ред.), но нищо такова не се случи/случва…

Т21    

Още по темата:

26 коментара:

Анонимен каза...

Най-после една добра статия!
"Тънките моменти" са добре схванати, но ще ви представя още един "тънък момент". Надявам се сами ще го разчетете от "информацията" на Троянпрес по случая
*
Румен Райков – НЕВИНЕН!
……..
В процеса на разследването и след разпит на свидетели, се установява, че допустимият улов на любителски риболов е 6,5 кг, а количеството намерено в рибарската мрежа (за която Райков не признава, че е негова собственост) е 8,5 кг, което означава, че „значителното“ превишаване е от 2 кг каракуда на пазарна цена от 2 лв/кг. Тоест досъдебното производство е било заведено за 4 лв…
Изводите всеки може сам да си ги направи.
В крайна сметка Румен Райков е невинен в престъплението, в което бе обвинен и това го каза и Районна прокуратура – Троян. В края на цялата сага около общинския съветник от ГЕРБ Румен Райков възни
Защо в акцията не са участвали служители на ИАРА – Ловеч, а участват доброволци и полицаи от Ловеч, които нямат правомощия да разследват на място?
Дали целият медиен шум, който се вдигна не е случаен?
Кой стои зад това Румен Райков да бъде подложен на натиск за напускане на Общински съвет – Троян, при положение, че няма становище от компетентните органи, дали е извършил престъпление?
Случайно ли екип на БТВ дойде в Троян да снима репортаж по темата „Райков“, който бе излъчен точно при посещението на премиерът Бойко Борисов в Орешак, на 15 август?
Дали някога ще се разбере кой е сценаристът около омаскаряването на Румен Райков?"
*
Прочетохте ли "въпросите" на Троянпрес? Успяхте ли да повърнете някъде в страни от тази долнопробна и гадна манипулация?
Ха сега идете да прочетете за "напредъка" на съдебната ни система.

Анонимен каза...

А да кажеш нещо за това,че си снабдявал кръчми с риба и те неофициално си го разказват, само дето ги е страх да свидетелстват публично? Всъщност и съселяните ти от Голяма Желязна те знаят, ама и тях ги е страх.И това не е от ден, а от години. На ушите си и очите си ли да вярваме или на скълъпените оправдания?

Анонимен каза...

Заради такива медузи като мустакатия гербер ще си гнием в блатото.Браво на .......ия съд!

Анонимен каза...

ТроянпрАс не е медия и няма право да извършва подобна дейност.Нито съществото, коетп публикува глупост след глупост.Тая жалка самозванка нито е завършила журналистика, мито смешнотп подобие на сайт има лиценз от СЕМ.
Въпросът е дали Д. Михайлова ПЛАЩА И НА НЕЯ, та да я хвали така?

Анонимен каза...

Решението за прекратяване на производството срещу бракониера общински съветник отразява реалното състояние на съдебната система, а то е еднозначно-корумпирана и не работеща за обществения интерес система. Оставка за прокурора!

Анонимен каза...

Ами другия път момчетата от „Централна рибноопазваща организация“, като го барнат тоя да му метнат един възпитателен пердах и да не се занимават с полиции, прокуратури и др. държавни органи. В страната на неограничените свободии така трябва да се работи, за съжаление.

Анонимен каза...

Аз редовно посещавам тоя водоем,и искам да ви кажа,че най-големите бракониери в тоя язовир са доброволците на ЦРОО.Няколко имена Шошков,Таслака,Дъгъта и още много други.Всяка вечер пускат мрежи а уж идват на проварка.ЛЪЖА.Вечер пускат сутрин ги вадат и ни лук ял ни лук мирисал.

Анонимен каза...

Защо ли не се учудвам от решението на съда в тази държава със измислено/но недомислено/ правосъдие!!!

Анонимен каза...

Още когато бяха заловили "гербера" в очите на проверяващия имаше блясък и самодоволна усмивка...разтягаше мрежите и сияеше,сякаш искаше да каже.."ше ми се пяркаш из краката..и ще ми ловиш рибата..а?Още тогава ми мина тази мисъл че се извършва сцената"крадеца вика дръжте крадеца" номер 7ми го потвърждава със имена..!!! Боже..боже..управия няма!

Анонимен каза...

Къде видя решение на съда?!? Или съдът ви е все виновен?!?

Анонимен каза...

Цроо е измама

Анонимен каза...

Тия от ГЕРБ са изключително нагли и крадливи. Но ще си ги изберем пак, защото сме овце...

Анонимен каза...

Няма такъв наглец уличен в престъпление и е герой накрая.Цялата пасмина Герб се пука от корупция и скандали, наказани няма остава да го върнат и на работа в Областна администрация.

Анонимен каза...

И какво излиза сега - цяло лято ни занимавахте с тази явно скалъпена история, и сега пак дрънкате глупости. Ясно е защо Генади сипе огън и жупел по съветника - затова добре му се плаща! Жена му вече е на топла службица в общината, Доцка го уреди да му санират жилището безплатно - как няма да се дави да лиже...

Анонимен каза...

Браво 14-ти,удар в десетката!

Анонимен каза...

10-ти, аз съм 8-ми, ти си просто ''НАГЪЛ''!!!

Анонимен каза...

Нагъл,но казва истината!

Анонимен каза...

Случаят не е такъв,както е описан в статията!не се учудвайте,че е прекратено досъдебното

Анонимен каза...

Голям смях е тази статия, уж продавал, ама...свидетели не се показват. продавал и раздавал, така пише - че този да не е Майка Тереза - раздавал риба на бедните! Я питайте в светия синод и папата, може пък и там да е давал риба!Историйката е съшита с бели конци, предназначена е за дебилите, както каза депутата от БСП.

Анонимен каза...

Хайде сега "бизнесмените" с взетите книжки от Никито да ходят на събранието на „СДРУЖЕНИЕ ТРОЯН - 166” и да продължават да си дават подкупите, извинете членският внос.

Анонимен каза...

Прочетох статията (и предишните от лятото) и коментарите, мисля че съм запознат и със случая.Доколкото знам, мнението на разследващия полицай е било досъдебното да се прекрати, прокурорът просто се е съгласил с него.И това е така, защото много неща по тази „акция“ не са извършени съгласно закона и по всичко излиза, че съветника ще излезе чист. Нима на никой не му прави впечатление написаното в статията – акцията е съгласувана с шефа на полицията в Троян, а са изпратени ловешки полицаи? Защо, в Троян полиция няма ли?Ловешките полицаи на територията на община Троян,(яз. Сопот) нямат правомощия да разследват, „доброволците“ пък съвсем! Законът за рибарството е ясен – контролът се осъществява от органите на ИАРА. Тях защо ги е нямало? Те би следвало да са обучени и да знаят какво трябва да се направи. Така че, не е виновен нито съда, нито прокуратурата, а този, който толкова некадърно е организирал и осъществил акцията.Кой какво ще казва сега, вече е късно! Не може Сульо и Пульо (извинете ме за израза) да вършее нощем по язовирите и да казва, че ще лови бандити! Има си държавни органи (ИАРА) за това. Е, ако те не си вършат работата, за която им плащаме, е друга бира! И моля ви – спрете с тези статии, след като нямате знания и компетентност!Виждате, че съветника не дава изявления и това е най-умния ход. Защото знае, че колкото повече глупости пишете, това е в негова полза! След като досъдебното е прекратено, той има право да търси обезщетение от държавата и тези ваши писания само му помагат.Доказателство – проучете кой троянец взе 30 000 лв съвсем наскоро от държавата за нещо подобно! И не забравяйте – всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила осъдителна присъда!

Анонимен каза...

21ви ти да не си пиар на мрежаря?Като си такъв многознайко кажи ни как в Закона за рибардството и аквакултурите се третира риболова с мрежи?Обидите ти към хората от едно гражданско сдружение,което помага в битката с престъпниците са подозрителни....

Анонимен каза...

Румен Райков – чист като сълза, нямало „Шаран гейт“????Заглавието цепи мрака и е много точно!

Анонимен каза...

.....купувам си от едни никополски бахури ,същите като Раъковски ,ту амурче ,ту див шаран,понякога и чига.....много съм доволен!!!!!Да е жив и здрав,да работи.Ама сега, или си избери оная работа -вътре,или душата в рая!!!!Тва вече дразни! Че и невинен!!!!....

Анонимен каза...

21-ви, видимо сте грамотен, но за сметка на това сте по-зловещ от "разследващия полицай", троянската прокуратура и самият г-н Райков взети заедно.
Най-напред се опитвате да ни пробутате МНЕНИЕТО на разследващия полицай за меродавно. С две думи, опитвате се да ни "обяснявате", че от "мнението" на един човек всичко нататък е предрешено. Независимо че този един човек може да е корумпиран и съвсем съзнателно да е изменил члена от НК, чрез което делото да стане безпредметно. Този "разследващ полицай" е можел съвсем спокойно да подведе г-н Райков под отговорност за покушението срещу Папата, след което да му се "стори" абсурдно /подобно 4-те лева/, а от там и прокуратурата да се "съгласи' че е абсурдно.
Тук обаче възниква един много съществен въпрос - защо троянската прокуратура си затваря очите за абсурдния член от НК по който се води следствието и набързо се съгласява на прекратяване? Корупция? Политически натиск? Страх?
Другото което се опитвате да вменявате е, че гражданите нямали право да реагират на престъпления, защото това не им било работа. Напротив, 21-ви, те по закон са длъжни да реагират. А върхът на наглостта е, че ловешки полицаи нямали право да реагират, защото били на територията на община Троян. Няма да оборвам този абсурд, само ще попитам - защо тогава ловешки полицай /някой си Ники акта/ действа от много време на територията на община Троян? Троян няма ли си катаджии /по вашата логика/? А спомняте ли си как един холандец залови един български бандит в Холандия преди 10-на години? Кой е този "Сульо Пульо" според вашите определения и защо се меси, след като и там си има съответните държавни органи? А да имате спомен холандския съд да е оневинил престъпника, защото не бил заловен от държавните органи, а от обикновен гражданин?
И трето, последно - вие, 21-ви, проповядвате най-зловещите догми на комунизма. Всички да си траем пред бандитизма, да не реагираме на бандитите, да гледаме от страни и да чакаме за всичко държавата, да не се говори, пише и да нямаме мнение, защото да не разсърдим бандитите, да пълзим пред "разследващи полицаи", прокуратура, съд, овластени политически бандити и т.н. Да си затварям очите пред овластените корумпирани бандити, да се свиваме в ъгъла и да не реагираме когато ни цакат с неоправдано високи цени /последно 50% скок на яйцата/.......
Ами трайте си... и търкайте талончетата.

Анонимен каза...

Дрънкайте си глупостите на воля!
Случаят не е такъв, какъвто се описва!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |