Сбогом, приятелю!

* Отиде си Минко Минков – спортистът, спортсменът, троянецът

Минко Минков
In memoriam

НАУЧИХ, от негови троянски роднини, че тази сутрин, 22 октомври 2017 г., е починал Минко Минков, след кратко боледуване. В София, където живееше, но винаги и до края с Троян в сърцето. Дългогодишен преподавател в катедра „Спорт“ на МЕИ (сега Техническия университет), спортист скиор, спортен деятел от национален мащаб. Голям мъж и голям троянец!

ТОЙ БЕ почти на 88 (роден на 27 декември 1929 г. в Троян, корените му са от мах. Габърска), а бе по-млад от младите. И това не са празни приказки. Жив, жизнен, отворен към света човек, кроящ планове до последно, търсещ, раздаващ се. И, това специално ще го подчертая, препълнен с доброта, изключителен спортсмен и в прекия, и в преносния смисъл, мъжкар и добряк едновременно. Години гледаше на легло тежко болната си съпруга си, невероятна красавица на младини, като него, и никога не се оплака, бе си все същият усмихнат и неукротим, а не му е било леко, никак.

БЕШЕ постоянно във фейсбук, шегуваше се, че най го мъчи липсата на набори в мрежата, пращаше ми информации за вестника, и много уникални троянски снимки, бе невероятен троянофил, разказваше ми невероятни троянски истории – знаеше ги колкото никой друг, навивах го да ги сподели в интервю, все отлагаше, неудобно му беше; разказваше и истории за троянския и българския спорт – от първо лице, защото бе част от много от тези истории и приятел с най-големите. Имаше разни инициативи – например за Троянски маратон, видяхме се миналата година на Обиколката на България в Троян, той бе в техническия щаб, пак ми говори за маратонската инициатива…

СБОГОМ, приятелю! Дълбок поклон!
Генадий Маринов

Още по темата:

Меч за 85-годишнината
Със съученици на Гергьовден в Троян, 1939 г.
С автомобилния ас Димитър Илиев
В София, с Фифи Перото и троянци от Фен клуб "Гунди"
Ски отборът на МЕИ, Минко в средата - най-усмихнатият
С приятели на Зелениковския манастир
Минко Минков: "Семково Белака, проба на новото "лифтче"
С приятелите Камачарови, Троян, 2016 г.
На Обиколката на България, Троян, 2016 г.
С друг троянски приятел - Георги Монев
Със спортната деятелка Цонка Карадочева
В приятелски разковор с генералния спонсор на Тура Венци Маринов
На хижа "Амбарица", 1947 г., в средата, с "гъзарската" прическа - Минко Минков
Минко (вляво) със съученици в двора на Троянската гимназия, 1952 г.
Начало

1 Коментара:

Анонимен каза...

Генади,
Знаеш ли къде и кога ще бъде погребението на Минко.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |