И все пак!

* На 6 юли отбелязваме 103 години от основаването на Троянска популярна банка, нека си пожелаем повече троянци да се запознаят с възможностите, които е давала и може да даде
Рожден ден
Сградата на Троянска популярна банка днес, 2 юли 2017 г.
НА 6 ЮЛИ 1914 Г. е създадена една от най-авторитетните и полезни за развитието на града ни институция – Троянската популярна банка. Основана по инициатива на 117 жители на града ни като кредитно кооперативно сдружение. Два дни по-късно се конституира управителен съвет с председател Никола  Гимиджийски и контролен съвет с председател Иван Ветренски. По-късно е избран и директорът на банката – Минко Шипковенски.
          
Първият председател
Никола Гимиджийски
БАНКАТА, ръководена от известни, умни и честни троянци, бързо добива популярност. През 1926 г. участва като колективен член в основаването на кооперативно сдружение „Воден синдикат – Троян“ с дялово участие 1,325 млн. лв. (малко по-малко от една четвърт) и го кредитира с 6 млн. лв. Така се започва интензивно електрифициране на града и селата, като предпоставка за бързото индустриализиране на района. Нараства броят на членовете, активите (повече от 1 млн. лв. за 1937 г.), възможностите за подпомагане и услуги на града и населението на околията! 

ПРЕЗ СЪЩАТА 1937 Г. е завършена новата сграда на банката – най-голямата и хубава постройка в централната част на града и до днес. Тогава банката има 1589 персонални и 35 колективни членове с дялов капитал 2,9 млн. лв., като почти половината е на занаятчии и индустриалци. Ползват се кредити – от колективни членове над 6 млн. лв., от занаятчии и индустриалци 4,1 млн. лв. и т. н. Любопитно е, че преобладават детските влогове – 1325 за 3,2 млн. лв., и на домакините жени – 439 за 3,9 млн. лв.

ТАКОВА е състоянието на  банката през спокойната и мирна 1937 г. Градът ни се развива успешно, електрифицира и индустриализира бързо. В основата на този прогрес е и дейността на Троянска популярна банка.  И така до 1951 г., когато правителството преустройва банковата система на страната и отнема собствеността и на нашата банка – 330 млн. лв. активи. Банката престава да съществува, въпреки че по устав само общото събрание има право да прекрати дейността й. Едно доказало се добро колективно начинание е одържавено. Много бързо и много лесно!

НА 16 ОКТОМВРИ 1992 Г. се възстановява Троянската популярна банка от 10 членували преди 1951 г. с председател Минко Райковски. Идеята на тези 10 троянци и последвалите ги нови членове  е да се възстанови името и авторитета на тази институция. Но обратният път по извоюване на права и собственост, организиране на полезна за града дейност е изключително трудна, свързана с издирване на документи и безкрайни битки с бюрокрацията ни.

Троянска популярна банка, 30-те години
И ВСЕ ПАК! Кооперация „Троянска популярна банка“ е призната за правоприемник на основаната на 6 юли 1914 г. Троянска популярна банка.  Възстановена е собствеността на приземния и на подземния етаж на сградата  и се води дело за горните етажи. Неколцина троянци вложиха време, средства, усилия и желание, за да се стигне до тук. Опитите да се продължи напред пак се правят от тези няколко човека. Въпреки възможностите за развитие на полезна и нужна за града ни дейност, малко са членовете (от повече от 500), млади, дейни, ангажирани, които се включват в работата на кооперацията. Инерцията от миналото успешно развитие е загубена. Не се вижда голямата възможност, която кооперацията предоставя за реализиране на полезни идеи.

НА 6 ЮЛИ отбелязваме 103 години от съществуването на тази институция. Нека си пожелаем повече троянци да се запознаят с възможностите, които е давала и може да даде кооперация „Троянска популярна банка“, да се поинтересуват от амбициите на своите бащи и дядовци, които са осъществявани благодарение на нея. Да ни е честита годишнината и възходът да продължи!

Инж. Никола Василевски, 
член и наследник на членове на кооперацията

3 коментара:

Анонимен каза...

Е, хубаво нещо е било някога.
А сега? Сега гербаджийте там се
мъчат да правят "ресторант".
Там от край време си е долнопробно заведение с ниска посещаемост.
Е, сега герберските тролове ще подскочат до небето да защитават техният човек.

Анонимен каза...

Ще може ли по-конкретно да научим за кои и какви "възможности за полезна и нужна на града ни дейност" става дума? Нямаше ли да е по-добре вместо ние да ходим да се запознаем с тези възможности /къде по-точно/, г-н Василевски да ни беше запознал с тях в тази статия?
Колкото до троянския бизнес от началото на миналия век, освен тази наистина уникална за времето си местна популярна банка, този троянски бизнес бе направил "водния синдикат", електрифицирането на Троян /един от първите в България/, хижа Амбарица, Търговския дом /бившата Къпина 1/.... и дори идеята за ж.п. Троян-Ловеч е тяхна.
Днешния троянски бизнес са всеки срещу всеки, натъпкали са се в различни партии не заради града, а заради собствените си интереси, Михайлова им е направила някакъв смехотворен консултативен съвет, който за пет години нищичко не роди като идея или нещо да свърши освен дежурните пушилки, ходят на общински екскурзии до "побратимени" градове, мерят си джипките, "откраднато-приватизираните" обекти, къщите-палати, любовниците... а може и нещо друго да си мерят. А върхът на тяхното днешно съществувание е да се натъпчат за общински съветници в ОбС Троян, където най-добре може да се види тяхната потресаваща безидейност и безпомощност нещо да се направи в този пропадащ град, който е яхнат от едни други некадърници и кукли на конци, на които троянския бизнес е излял поредните финансови грантове за да бъдат "избрани" и с явната надежда да служат на тях, а не на Троян.

Анонимен каза...

Бойко Борисов и Цветан Цветанов отишли на сафари в Африка.

Преди да се приберат, Цв. Цв. получил информация, че се готви атентат срещу тях по пътя на връщане. Затова двамата с Бойко останали в Африка, а в самолета качили един негър и една маймуна.

На летището в София Екатерина Захариева посрещнала самолета. Като видяла от самолета да слизат негърът и маймуната, тя се обърнала към негъра:

- Божичкооо, г-н Борисов, колко сте почернял. Ако не беше Цветан Цветанов, нямаше да ви позная!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |