Убиха птица в Троян, жалко за всички ни

* Сашо, Сашо, колко ми се щеше да си прав –
 но не си, не сме такива
Престъпление
Обезглавената троянска птица
ПРЕДИ три години и половина, в слънчевия януари на 2014 г., един ловешки художник - Сашо Иванов, съживи и вдъхнови съвсем обикновената градска градинка при Дъскотина в Троян (до кръстовището на „Македония“ с „Ген. Карцов“). Превърна дънерите на няколко отсечени (санитарно) дървета в… птици. Като в приказка. Красиво и необикновено. По идея на троянската галеристка и с подкрепата на Общината. Всички се радвахме, че е възможно нещо толкова прозаично като малката градска градинка край най-натоварената троянска улица да стане приказно, приказна градина.

ТОГАВА говорих със Сашо – в момента ваеше с резачката и длетото една от птиците и друга по-философска пластика в съседство, озаглавена „Заключената сфера“. Той бе категоричен, че подобни (красиви) неща не се случват случайно, че сме си ги заслужили, че троянци имаме сетива и душа за красивото. Бях скептичен, казах му го – някак си хем ми се искаше да е така, художникът да е прав, хем не вярвах (че сме такива). Времето като че ли ме опровергаваше – три години и половина птиците си бяха в градинката, красиви и вдъхновяващи, и непокътнати. Май бяхме такива!

Ловчалията Сашо Иванов вае птицата в градинката при Дъскотина, Троян, м. януари 2014 г.
ДА, АМА не. Миналата седмица някакъв тъпак е обезглавил едната от птиците. И не е станало случайно, рязано е с трион, предумишлено, предумишлено убийство. Но този не е само тъпак, той е нещо по-долно – убиец на птици. Жалко за всички ни. Защото със сигурност е някой от нас. Сашо, Сашо, колко ми се щеше да си прав – но не си, не сме такива.

Генадий Маринов

Още по темата:

13 коментара:

Анонимен каза...

Защо не оставим градани непокътнат и чист а някакъв си тъпак руши всичко е постигнато със много труд за бога защо не може да се запази градани във добра форма та той е толкова красив този дето е разрушил труда на човечица да измайстори майсторски от дърво птичка този хулиган утре може да потруши друго нещо в града патрулките да си гледат добре работата

Анонимен каза...

Считам, че автора на темата (Г.М) и първият коментирал са нарушили т.3 от Правилата:
"Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност. Както и недоказани анонимни обвинения, които могат да навлекат съдебни проблеми на вестника."

Анонимен каза...

Да, факт е, че между нас има убийци на българащината, културата и морала, но най-лошото е, че те са добре маскирани и ние не подозираме за техните мръсни тайни!

Анонимен каза...

Нали уж имаше камери там? Защо не се види кой е? Или пак всички ще си затворят очите?

Анонимен каза...

За този изрод бой до росиране

Анонимен каза...

Каква невероятна глупост!

Анонимен каза...

И кво като има камера?
Слагаш качулката и камерата да си снима колкото иска.

Анонимен каза...

Хората,които оповестяват и критикуват вандалщината били нарушили някой си член!!!???А този келеш,който е разсипал красотата на това творение на изкуството и труда на скулптура!!!???
Хайде да спрем да толерираме отпадъците на обществото,защитавайки ги с безумни,неадекватни закони,а?
Такива нещастници,които "отнемат" живота на красотата не заслужават да бъдат анонимни!Надявам се,когато бъде открит да го покажат публично.
ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ СТЕНА НА СРАМА В ТРОЯН И ВСИЧКИ ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ ДА Я "КРАСЯТ", ЗА ДА ГИ ВИЖДАТ ВСИЧКИ СЪГРАЖДАНИ!!!

Анонимен каза...

Някой си обезглавил кича...

Анонимен каза...

№7 днес слагаш качулката за да не те снима камерата , утре слагаш за да откраднеш , после да убиеш .... и накрая си умираш като нещастник без история.

Анонимен каза...

Троенски пиеници!

Анонимен каза...

До 8-ми.
Не знам колко е годишен коментатора 8-ми?
Но в онова време , дето го отричаме и вече доста се по отдалечи от нас,на центъра на града имаше табло със снимки на нарушители на правилника за движение по пътищата.
И наистина беше унизително човек да попадне там , та дори не лично а само МПС-то му.
Мисля,че колкото и дебилно да е времето,публичното порицание би имало ефект.

Анонимен каза...

№12 сега ако слагат такова табло със снимки и имена доста големичко ще е таблото. Ще е по голямо и от фейсбук.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |