Бракониерите мрежари на яз. „Сопот“ не се спират

* Решението е едно - незаконният риболов с рибарски мрежи незабавно да се добави в чл. 238 от Наказателния кодекс

Д-р Найденов с извадена бракониерска мрежа
Крими Преди година

РИБОЛОВЕЦЪТ Мишо Гарванов от Пловдив днес, 21 май, вижда в един от заливите на яз. „Сопот“ (най-атрактивния водоем за риболов и воден туризъм в Троянско, предпочитан от въдичари от цяла България - бел. ред.) човек да слиза от лодка и да носи чувал към гората. При нашата реакция по сигнала от залива извадихме бракониерска мрежа, а при извършения оглед се откри и скритият в храстите чувал (с натъпкана в него друга мрежа). От двете мрежи, дълги над 200 метра, бяха освободени и пуснати във водата все още живи бели риби, сомове и платики. Да припомним, че това се случи броени часове след двете поредни нощни проверки, при които извадихме други 600 метра бракониерски мрежи от яз. „Сопот“.

МРЕЖАРСТВОТО е най-масовият начин за крадене на риба от държавни води, категоризирани за любителски риболов. Незаконният риболов с мрежи нанася най-тежки щети на рибният ресурс и със сигурност е причина за недоволството на риболовците. Нашето предложение е – за постигане необходимия респект към закона незаконният риболов с рибарски мрежи трябва незабавно да се добави в чл. 238 от Наказателния кодекс (гласящ, че „който улови риба в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов, в запазени места или при маловодие, в непромишлени води през размножителния период на рибата или от видове, застрашени от изчезване“ се наказва в немаловажни случаи със затвор до 1 година и с глоба от 100 хил. лева, както и с лишаване от право да упражнява тази дейност – бел. ред.). Благодарности на г-н Гарванов за съдействието.
21 май 2016 г.
д-р Йордан Найденов, ИАРА - Ловеч

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

То не са само рибари бракониери , има дървосекачи , ловджии , Вие сега ли разбрахте за рибарите? А сега като гледам ще има и нов вид - крадене на камък , отравяне на местното население и е.аване на майката природа в района! И всичко това благодарение на действията на местен горски и бездействието на местния милиционер.

Анонимен каза...

Тази порочна практика не е от вчера..такова е положението във всички водоеми който не са охраняеми..!Пък и държавата това и е последния проблем..що е държавно се е наше,утре бракониерите пак ще са там,с нови мрежи..а ние пак ще клечим и ще къцаме уклейки,и ше се чудим де се дяна голямата риба..аме!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |