В Тетевен почетоха героя от Дойран ген. Владимир Вазов

* Един човек, който незаслужено попада в сянката на своя брат Иван Вазов, каза в словото си градоначалникът д-р Мадлена Бояджиева
У комшиите
Цветя за генерала, Тетевен, 20 май 2017 г.
ДНЕС, 20 май, в Тетевен бе почетена паметта на героя от Дойранската епопея (1917 г.) през Първата световна война – големия български генерал Владимир Вазов, командващ 9-та Плевенска дивизия, в чийто състав е нашият 34-ти пехотен Троянски полк. Генералът е роден през 1868 г. в Сопот и умира на 20 май 1945 г. в с. Рибарица до Тетевен. Честването започна с шествие до къщата, където именитият военачалник е прекарал последните дни от живота си и с панихида за 72-годишнината от кончината му. Сред многобройните гости бе и съгражданинът ни о. р. подп. Тотьо Ангелов, председател на троянската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

ген. Владимир Вазов
„ГЕН. ВЛАДИМИР ВАЗОВ е известен като победителят от Дойран, но неговите постижения далеч не се изчерпват само с делата му на фронта. Той е една много впечатляваща личност. Представян от съвременниците си като човек с изключителна осанка и харизма, строг и справедлив, но същевременно запазил своята скромност и човещина, един човек, който незаслужено попада в сянката на своя брат Иван Вазов“, са думи от словото на кмета на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Припомнен бе и знаменателният факт – през 1936 г. в Лондон, на парада на ветераните от Първата световна война, при преминаването на българската делегация начело с ген. Вазов английският генерал лорд Милн командва: „Свалете знамената! Минава победителят от Дойран!“. „Невероятен жест и огромна чест, която не ни е оказвана никога в нашата военна история“, подчерта д-р Бояджиева.

По информация на Стойчо Московски, PR на Община Тетевен 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |