В търсене на „единадесетия разказ“

* В деня на награждаването на лауреатите - 28 юли 2017 г., ще бъде открита и изложба с картини на пловдивския художник Пламен Бешков, посветена на темата на конкурса
 
Национален литературен конкурс „Албена“

Павел Боржуков-Боржи
Инициаторът на националния литературен конкурс „Албена“ – журналистът и писател Павел Боржуков-Боржи, е роден в с. Врабево, Троянско. Което обяснява защо именно Врабево и Троян са „приютили“ инициативата, както се изразява г-н Боржуков. Тази година ще е второто издание на конкурса (първото бе през 2015 г.) и условията са същите – създаване на разказ, посветен на създаването на драматичен женски образ. Т21

ПРЕДИ повече от четири десетилетия уважаваният български творец Орлин Василев лансира на една сбирка с млади писатели дръзко творческо предизвикателство. „В българската литература - твърдеше писателят, - има не повече от десетина истински разказа. Майката му е - да напишеш единадесетия.“ Несъмнено, в изминалите оттогава години бяха създадени не малко творби в жанра, но единици са тези, които доближават художествените стойности на образците в българската класическа литература на късия разказ.

ОТ ТАКЪВ род мисли възникна идеята за Националния литературен конкурс  „Албена“. Оформена от група писатели, тя беше подета от софийското издателство „Световит“ и „приютена" от община Троян и кметството на село Врабево. Не е ново явление подобни събития да се случват извън големите културни центрове на страната, но широкият отклик, сюжетното разнообразие и рекордният брой на участниците придадоха уникални характеристики на конкурса, който приключи през ноември 2015 г.

НЕ СЕ НАЛОЖИ продължителна дискусия при определяне на  темата, на която да бъдат посветени творбите. Идеята за създаване на драматични женски образи в българската белетристика чрез написването на нови разкази е скромен опит за фокусиране на творческия потенциал на българските писатели върху тази тема. Двеста и дванадесет от тях, от всички области на България, откликнаха на предизвикателството, като изпратиха над 220 свои творби за участие в конкурса. Драматичната съдба на стотиците женски персонажи е интерпретирана с различен успех, но тяхната жизнена енергия винаги се заражда и вихри в „окото на циклона-живот“. Приятна изненада беше, че наред със „зрелите пера“, над 70% от участниците бяха млади автори, част от тях с високостойностни творби. Това се потвърждава и от присъдените  награди. Журито реши да запази критерия на „десетте разказа“ и не присъди първа награда, но определи две втори и две поощрителни отличия. С втори награди бяха удостоени студентката от УНСС Мария Рангелова от Пловдив и младата психоложка Татяна Николова от Хасково. ИК „Световит“ (София) издаде сборник с 40 отличени от журито творби.

Представяне на сборника на ИК "Световит" с 40 отличени разказа от първия конкурс "Албена"
НА ТЪРЖЕСТВОТО по награждаването във Врабево се затвърди решението конкурсът да се провежда като биенале (веднъж на две години). В началото на февруари тази година беше обявено второ издание на конкурс „Албена“. Съюзът на българските писатели и фондация „Българска памет“ се присъединиха като съорганизатори на литературния форум, като очакваме това да придаде допълнителен творчески заряд на събитието.

С ПО-ГОЛЯМА трудност се преодоляват пречките от финасов характер, въпреки спомоществователството на община Троян и на радетели, живеещи или родени във Врабево. Затова решението на председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски да подкрепи конкурса е възрожденски отклик на нуждата от духовно проявление на будния творчески дух. Съвпадението на фамилното му име с това на село Врабево не е просто случайност. Прадядо му хаджи Станчо Врабевски е роден във Врабево и след години се е преселил в Тетевен. Именно неговите синове и внуци по-късно стават активни дейци на освободителното движение в Тетевенския край против турското робство. По този начин участието на д-р Врабевски в провеждането на събитието е своего рода духовно присъствие в селото - люлка на фамилията. 

В ДЕНЯ НА ТЪРЖЕСТВОТО за награждаването на лауреатите - 28 юли 2017 г., ще бъде открита и изложба с картини на пловдивския художник Пламен Бешков, посветена специално на темата на конкурса. По този начин образите от платната на живописеца ще придадат допълнително измерение и жанрово разнообразие на темата на събитието.

Павел Боржуков
координатор за конкурса

Национален литературен конкурс „Албена“

Кметство Врабево и НЧ „Христо Ботев – 1911 г.“ (с. Врабево) с подкрепата на Община Троян, Съюза на българските писатели, фондация „Българска памет“ и издателство „Световит“

обявяват

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ „АЛБЕНА“, ПОСВЕТЕН НА СЪЗДАВАНЕТО НА ДРАМАТИЧЕН ЖЕНСКИ ОБРАЗ

В конкурса могат да участват с един разказ български граждани, навършили 18 години, като потвърдят авторството си с трите имена, годината на раждане и личния си имейл или телефон за връзка.

Разказите не трябва да надвишават обема на пет стандартни страници, писани на шрифт Times New Roman, размер 14, и да не са публикувани до момента на приключването на конкурса.
  
Да бъдат изпращани на имейл konkurs.albena@abv.bg  или на адрес  София 1574, жк „Слатина“, бл. 8 Б, издателство „Световит“ до 20 юни 2017 г.

Жури в състав Никола Инджов, Владо Даверов и проф. Аксиния Джурова  ще присъди една първа награда от 600 лв., втора - 450 лв., трета - 350 лв. и едно отличие от 200 лв. ИК „Световит“ ще издаде сборник с отличени от същото жури разкази. Наградите ще бъдат обявени до 31 юли 2017 г. и ще бъдат връчени на авторите в Културния дом на Врабево.

За допълнителна информация участниците в конкурса могат да се обръщат писмено на посочения по-горе имейл или на тел. 0884/339516 - Павел Боржуков, координатор за конкурса.

1 Коментара:

Анонимен каза...

Дано да е честен и да има праяилно решение, защото съм участвала и видях пълен фалш

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |