Георги Господинов в Троян

* „Всякакви хора - седящи, правостоящи, но явно четящи. Гости от Ловеч, Дряново, Добрич, Брюксел, Берлин. И най-важното, много млади хора. Вечер, която ще се помни дълго в Троян!“
Гости
Георги Господинов на "внезапната среща" в Троян, галерия "Серяковата къща", 12 април 2017 г.
Гостът и галеристката Мариела Шошкова
Писателят с книгата
СЛУЧВАТ се и такива неща. Голямо събитие в малкия град. В Троян. Даже не за пръв път. Но сегашното като че ли бе някак още по-голямо. И не (само) защото бе среща с най-голямата, да не кажем единствената, днешна българска литературна звезда – превеждан на десетки езици, канен и награждаван у нас и по света, от малкото писатели, след които хората се обръщат по улицата; и най-важното – духовен ориентир, водач, каквито са само най-големите.

ГОВОРИМ за „внезапната среща“ (така бе обявена в афиша) с Георги Господинов, автора на „Физика на тъгата“, „Черешата на един народ“, „Невидимите кризи“, „И други истории“ (тук е разказът „Сляпата Вайша“) и други, в троянската галерия „Серяковата къща“ в сряда на Страстната седмица, 12 април. Случила се благодарение на културния ентусиазъм, контактите и мениджърските умения на галеристката Мариела Шошкова, отдавнашна и вярна почитателка на автора. И водена от троянската учителка по български език и литература Нели Генкова-Маринова. Която пък се обясни в любов на автора и обяви трите причини: говорител е на поколението й (родените през 60-те), припомня, че „човек има правото да е носталгичен, тъжен и несигурен“ дори в днешното суперменско време, и ни „връща вярата в чудото на литературата“.

Сред публиката, една приятна, и за двете страни, игра на въпроси и отговори
СРЕЩАТА продължи близо час и половина и после още около час Георги Господинов даваше автографи и продължи разговора си с троянската публика, сред която имаше и гости от близо и далеч. Не е възможно да предадем казаното (ни) от Георги Господинов в сряда вечерта в троянската галерия, няма и да опитваме. Но няма как да не споделим усещането си, че при нас бе дошъл един невероятно тънък анализатор на човешкото, който имаше великата сила в малкото да види голямото и говорейки за простите неща, да казва големи истини, че ерудицията си е едно на ръка (да не забравяме, Господинов е доцент в Института по литература към БАН), но сладкодумието, разказвачеството, дарбата да омайва си е от Бога, че, вероятно това не е правило, но в случая бе така, добрият писател е и добър, много фин, крехък човек.

На опашка за автографи
„ВНЕЗАПНАТА вечер с писателя Георги Господинов беше невероятна! Препълнени зали на галерията до улицата навън. Всякакви хора - седящи, правостоящи, но явно четящи. Гости от Ловеч, Дряново, Добрич, Брюксел, Берлин. И най-важното, много млади хора. Вечер, която ще се помни дълго в Троян!“, написа в страницата си във фейсбук след срещата г-жа Шошкова. „Удоволствието да се докоснеш до неговия наш свят“, бе лаконичната, но красноречива оценка на човек от публиката, Цветанка Босева. „След тази среща за мен Георги Господинов е още по-висок“, сподели на микрофона друг от публиката, зам.-кметът Поля Димова, метафората бе ясна. Коментира, във фейсбук, в личната си страница и Георги Господинов: „Троян вчера, Серяковата къща - един от онези внезапно хубави късни следобеди. Благодаря, Мариела и всички, с които бяхме заедно за 8 минути и 19 секунди“*.

Генадий Маринов
Снимки: Цветан Тончев

* Светлината пътува от Слънцето до Земята за 8 минути и 19 секунди, сподели на срещата в Троян Георги Господинов. И ако един ден Слънцето угасне, ще имаме тези последни 8 минути и 19 секунди за най-важните неща.

Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Невероятен, дълбок, абсолютен гении...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |