Аз си задавам въпроси, но кой съм аз

* „Вместо паното да се превърне в градска забележителност, сега се крие срамежливо зад спрените автомобили, килнатата лампа и прекрасния съседен боклучарник“
Читателите ни пишат
Публикуваме, с незначителни съкращения, един анонимен коментар от сайта на Т21. Въпреки анонимността му – заради страхотните предложения. И заради, признаваме си, пристрастието към темата. Става дума за грамадния стенопис, който от миналата година събира очите и възхищението на наши и гости; и който се роди от идеята на едно момиче, служителка в общинската администрация, реализиран бе от двама талантливи млади художници (единият земляк, от Орешак), а го финансира Общината (разбирай със санкция на кмета). Защото този троянски стенопис е нещо повече – интелигентно намигане, ретро препратка с послания, белег за градскост, елегантност и стил. И защото (ни) носи радост и самочувствие. Т21 

Стенописът
СПРЯХ днес срещу прекрасното ретро пано на паркинга на Общината и ми стана криво. Защо ли?! Защото прекрасният замисъл на талантливите млади хора и трудът им е неглижиран от безхаберието, дори бих казал повече - от простотията. Вместо паното да се превърне в градска забележителност, сега се крие срамежливо зад спрените автомобили, килнатата лампа и прекрасния съседен боклучарник.

ТОЛКОВА ли е трудно, мили ми отговорници за местната красота, да направите от паното градска забележителност с няколко прости стъпки? Те са следните: 


     1. Да се закрият четирите паркоместа, които скриват паното, и без тях ще поменуваме; 
     2. Да се изнамерят подходящи по размер и цвят тротоарни плочи, които да продължат от вертикална в хоризонтална посока плочника от паното, така че илюзията да е пълна; 
     3. След края на този декоративен плочник - продължение на паното, да се оформи тревна зона с ширина 1,5-2 метра, която да е своеобразен цветен завършек на долния край на паното; 
     4. В тревната зона да се ситуира подходяща барокова пейка, на която да може да седнат двама-трима души, да се прегърнат и да си направят снимка за спомен; 
     5. Във връзка със спомена - да се усили надписът „ТРОЯНЪ“ на номера на автомобила, за да стане по отчетлив и да се вижда на снимките, фотографите това ще търсят; 
     6. В двата края на зелената площ да се поставят две подходящи и отговарящи на духа на паното улични лампи.

ТА ТАКА. Аз си задавам въпроси, но кой съм аз - сульо от форума на вестника!? Този град сигурно си има архитект. Дали си има? И дали няма някой ландшафтен щатен, който трябва това да го види? Чиновниците пак ще кажат - няма пари! Ами като няма пари - поискайте си, сигурен съм, че тази инвестиция с радост ще се направи от местния Ротари клуб. Дребните неща раждат духа на едно населено място. Тези неща задържат младите хора.

31 март 2017 г.
Анонимен, коментар в www.troyan21.com

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

В Троян има един светофар!В Троян няма нормално улично осветление В Троян газят хората на пешеходните пътеки, ако изобщо има такива.В Троян улиците са потънали в прах и мизерия, а тротоарите, където ги има, са барикадирани с автомобили.В Троян мръднеш ли встрани от центъра, се сблъскваш с мизерия и западналост.В Троян парковете са изоставени на произвола на съдбата.В Троян се влиза и излиза от едно и също място...

мичо генковски каза...

Първо - споделям напълно шестте предложения.
Второ - питам се защо са анонимни. Още повече, че ако авторът не е учил нещо свързано с екстериор, то несъмнено показва усет към култивиране на градската среда.
Трето - написаното ме активира да спомена за едно друго естетическо недоразумение. На входа на с Орешак отдавна е поставена скулптура на майстор-занаятчия. От известно време тази фигура е конкурирана от едрогабаритни рекламни пана. Едно от тях дори представя селото с неговия "Дух и традиция". Чудесно, но духът и традицията са точно народните занаяти. С тях Орешак стана център на народните майстори, с тях организира национални и международни изложения. Скулптурата на майстора е символ, който не бива да е конкуриран от пана и билбордове. Тя самата е израз на духа и традицията. Скулптурата на майстора не понася естетическите недомислици на притискащите я реклами. Впрочем при преминаването с автомобил човек изобщо не забелязва фигурата - погледът изцяло е привлечен от паната край нея. Вярвам, че кметът на Троян ще прояви интерес чие хрумване е тази непрофесионална композиция - трайна скулптурна фигура и рекламни съоръжения.

Unknown каза...

Генадий, БГ и троянския чиновник има визия за бъдещето на населеното място което обслужва за най-много един месец! Защото важните за решаване задачи пред него са 3 (три):
1. Как най-качествено и виждащо да се постеле пред кмет и всеки по-горе стоящ ерархично от него.
2. Как най-видимо и показно да нищоправи( нищоправенето е действие на бездействие създаващо илюзия за непрекъснато действие.
3. Как най-ефективно да накара съгражданите си да усетят (трайно), че са зависими от него и само от него, като им създава трудно преодолими безсмислени препядствия.
ЧиновникЪТ ежеминутно осъвършенствайки тези три емоционални и професионални състояние няма време за нищо друго. За него малко повече засадени цветя в областта на площада са достатъчен символ за успешно управление (на чиновникЪТ).

Анонимен каза...

От години живея в Германия. НА Троян си идвам за празниците. Прави впечатление, че градът се развива както икономически така и естетически. Това пано е пример.Също така и цветята на центъра.Стомната също, сега и яйцата. Кметът прилага успешни практики, последната от които бе затварянето на Камен мост. Така гостите на Троян откриха села като Долно и Горно Трапе, Балабанско и Терзийско. Разбира се има и недоволни като пишещите над мен и авторът на горния материал.Именно заради такива, хората напускат България.

Unknown каза...

Аз също отдавна не живея в Троян и когато си идвам за празници също виждам, че Троян се развива. Но това развиване по някога е въпреки градската администрация(чиновниците). Да си критичен не е недоволство а изискване. А да си изискващ към тези на които плащаме заплатите ни е задължение, а не приканване към БГ напускане!:)))

Анонимен каза...

Близо шестте години на сегашния кмет и още четири години на предния троянски кмет не постигнаха кой знае колко в икономическото и иестетическото развитие на града ни. Паното е интересно хрумване, но написаното иска да го открои и обогати. Останалите постове са просто желание за още по-добро, жажда за развитие, а не покана за напускане на града. Стремежът за напускане не се предизвиква от такава жажда, а от непостижими потребности - липса на работа /често квалифицирана/, невъзможност за изява на качества и възможности, отсъствие на адекватна житейска среда...

Анонимен каза...

В тревната площ да се поставят паметници на Енкин,Акимов и най-успешната Дона.

Анонимен каза...

Предложението идва да оправи "хубавата работа, ама троянска"!
Има и още предложения в същия смисъл...
Да се изчисти "пикаещия канал" под пешеходния мост - задръстен е с плавей (дървета донесени от реката) и тиня и савакът му на канала при ривърсайда е потрошен
Да се изчисти водното огледало, а не само да се рине от там баластра. Да се боядиса стената... ХУБАВО! да се постАвят пейки там. В долния край при такситата да се направи сестрата на стомната - една РЪКАТКА. ТЪК има картинка... https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjbtNP8sKvTAhVNKVAKHTmbDsgQ_AUICCgB&biw=1525&bih=691#imgrc=5IBZLk1_1u4nPM:
Ръкатка е керамичен съд за носене на храна /кисело мляко, бобена чорбица, манджи/, най-вече на полските работници на нивата. Употребявала се е не толкова отдавна...

и още и още...

Анонимен каза...

няма лошо и паметници на кметовете да има - все пак са излъгали поне по 10 000 души да им повярват...

Анонимен каза...

Троян толкова много и бързо се развива, че вече се е развинтил, отвинтил и сега е на свободно падане. Спряха му европроектите и все по-"успешното" управление взе че го закъса. Ни комисионни, ни допълнителни бонуси за чиновниците за обслужване на софийските тарикати, ни медийни оди за все по-голяма "успешност". Подскачат на едно място и не знаят какво да правят, освен да боядисват яйца и да поливат китките на мегдана. Нито имат програма, нито имат визия да дадат или очертаят някаква перспектива за този град. На фона на шарения мегдан, градът и общината опустяват с все по-голяма скорост. Опустяват и се опростачват. Затова пък докато загива градът се водят епични спорове ала "колко дявола има на върха на иглата". Има и предложения. Има и разяснения.
Комунягите Енкин, Акимов и Михайлова попиляхя, разпиляха и унищожиха огромна част от ресурсите на Троян. Не нарочно, от едната простотия и управленска немощ. Иначе населението много им се радва и постоянно си ги преизбира. А медиите, ах, троянските медии като едни трубадури на неокомунизЪма надуват фанфари и вувузели за тяхна чест и слава. Е, и громят всеки враг, дръзнал да извика, че в Троян "Царят е комуняга....опссс гол". Гол и бос, както в политиката за развитието на града, така и в управлението.
Троян все повече ми заприличва на един ковчег. Сещате ли се - когато в ковчега на починалия слагат много цветя.

Анонимен каза...

Предложението е хубаво, обаче ме напуши на смях като прочетох,че пари ще дадат от "Ротари клуб". И се сетих за един китайски часовник на центъра:)

Анонимен каза...

Алоо по горните...Пийте си Апчетата.Какво се е развило,в тоз печален Град?След 10на години няма да трябват нито градинки,табели,мостове,пейки.....и какво ли още не,ще останат само Мангали.

Анонимен каза...

"Дребните неща раждат духа на едно населено място. Тези неща задържат младите хора." ".. градът и общината опустяват с все по-голяма скорост. Опустяват и се опростачват."
Може би е необходимо да се направи анкета с хората, относно това кое задържа хората тук и кое ги гони.

Анонимен каза...

Ха ха, те гостите на Троян преди да открият Балабанско, откриха циганския завой и повярвайте не са така впечатлени. Предлагам и там да насадим теменужки, да сложим стомни и яйца, че да впечатлим гостите. Нали знаете "Г... си с рози накичи, нас...... да не личи!"

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |