Отличен финал на един успешен сезон

* „Чавдар“ завърши сезона с хубава домакинска победа над новия шампион „Академик“ (София) – 97:86 * Балансът ни - 12 победи,
 10 загуби и 5-то място от 13 отбора във второто по сила
 първенство на страната

Баскетбол, „А” РБГ, сезон 2016/17 г., финална шестица

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

„ЧАВДАР“ (Троян) завърши сезона с впечатляваща победа у дома срещу новия шампион на националната А група – „Академик“ (София). Малко бяха тези, които си мислеха, че нашият отбор с пооределите редици откъм външни играчи, но с все по-сериозното присъствие на троянски момчета, ще съумее да се противопостави на осигурилия си титлата два кръга преди края на шампионата отбор на столичния „Академик“. Но не така мислиха и подходиха към мача и играчите ни, и ръководството на БК „Чавдар“ - максимална мобилизация на силите, надъханост, желание у всички за себедоказване пролича както на игрището, така и на скамейката. А тази готовност за победа се предаде и на публиката, която не спря да подкрепя любимците си от първата до последната минута на този толкова резултатен и емоционален баскетболен мач.

КАКТО в последните няколко срещи, така и днес треньорът Лъчезар Диков започна с титулярен състав Ценко Наков (17 точки, 7 асистенции), юношата Николай Маринов (4 т., 2 борби), Филип Каменов (21 т., 7 б.), Ивайло Вучков (21 т., 7 б.). Отлично се включиха и дадоха съществен принос за победата кой с точков актив, кой със сърцата игра в защита срещу основни играчи на шампионите и Денис Петков (15 т., 3 ас.) и Цветомир Яков, а така също Георги Христов, Леонид Бажанов и Васил Найденов. Не трябва да се забравя, че играта в защита е също толкова важна, както и играта в нападение, затова нека за страничния наблюдател да е ясно - победата се кове и от здравата защита, която „Чавдар“ демонстрира в повечето от мачовете.

Лидерите на двата отбора, вдясно двамата най-добри в мача - Филип Каменов и Ивайло Вучков
НАКРАТКО развитието на мача. Вихрено начало за нашите, повеждаме с 5-0, резултатна реакция от шампионите, отново превъзходство на троянци и така до края на една изключително динамична и резултатна част завършила 31:27 за „Чавдар“. През втората четвъртина на мача успеваемостта в нападение по намаля вследствие на заздравената защита, но мачът запази своя емоционален заряд с лек превес на гостите, изразен и на таблото - 16:23 за „Академик“, които се оттеглиха на полувремето с крехък аванс от 3 точки. При  разговорите в почивката сред публиката преобладаваше мнението, че отборът ни няма да издържи физически до края, но същевремено всички бяха доволни от показаната мъжка игра и бяха настроени позитивно към играчи и треньорски щаб.

В ТРЕТАТА четвъртина мачът вървеше равностойно, макар и с някое леко откъсване в резултата за единия или другия отбор, което бързо се стопяваше. Бих го отдал и на треньорски умения в двата щаба. Така частта завърши наравно 22:22. В решителната последна четвъртина „Чавдар“ нанесе своя решителен удар чрез намиращите се в най-добрата си форма в края на сезона Наков, Вучков, Каменов, Колев и Петков. Не мисля , че високомерните действия на треньора на „академиците“ да остави за кратък период на терена втория си състав е причината, защото и основните им играчи в този мач бяха под нивото, което демонстрираха в хода на първенството. Просто „Чавдар“ тотално ги надигра в тази последна част и под нестихващите аплодисменти на доволната публика завърши по един достоен начин един, подчертавам, УСПЕШЕН сезон. 28:14 в последната четвърт и краен резултат 97:86 за нашите. В контекста на казаното дотук трябва да подчертая, че балансът ни през сезона с шампионите от „Академик“ е положителен – 3:1 победи за „Чавдар“.

КРАТКА СПРАВКА и лек анализ на завършилото първенство. В първия етап в регионите Запад и Изток отборите изиграха по 10 мача при разменно гостуване. Балансът: „Левски 2“ (София) и „Чавдар“ (Троян) с по 7 победи и 3 загуби, „Видабаскет“ (Видин) - 6 победи, 4 загуби, „,Академик“ (София) и „Рилски спортист 2“ (Самоков) – с по 5 победи и 5 загуби, ЦСКА (София) - 10 загуби.

ВЪВ ФИНАЛНАТА шестица отборите на „Левски 2“, „Академик“ и „Рилски спортист 2" подходиха по съвсем друг начин, включвайки в съставите си нови играчи от първите си състави (правилникът на първенството го разрешава), което промени коренно картината на съревнованието. Само първият от Регион Изток - отборът на ИУ (Варна), включил се в първата финална шестица, и отборите на „Видабаскет“ и нашия „Чавдар“ останаха с първоначално обявените състави. Дори нещо повече - от „Чавдар“ в посока Германия отлетя Иван Тилев, за Ямбол замина Цветослав Острев, а при шампионите от „Академик“ отиде Данаил Христов, в последните четири мача преустанови участието си и капитанът Любомир Лилов. Затова е обяснимо по-слабото представяне на „Чавдар“ във финалната шестица, където в 10-те изиграни мача отборите постигнаха следния баланс: „Академик“ (8 победи, 2 загуби), „Левски 2“ (7 п., 3 з.), ИУ (7 п., 3 з.), „Рилски спортист 2“ (4 п., 6 з.), „Чавдар“ (3 п., 7 з.) и „Видабаскет“ (1 п., 9 з.). Общо за сезона, включвайки и двете победи в баражите за първата шестица над „Дунав“ (Русе), „Чавдар“ завърши с положителен баланс от 12 победи и 10 загуби, класирайки се на 5-то място от 13 отбора във второто по сила първенство на страната. Резултат, който за малък град като нашия си е истинско постижение.

Отборът на "Чавдар" в края на сезона, отпред са малчугани от Баскетболната академия
И ПРЕДИ ДА ЗАТВОРЯ страницата на вече приключилия сезон 2016/17 г. искам да оглася резултата от една импровизирана анонимна анкета, проведена от мен с 100 човека, имащи отношение към баскетбола в града ни.

Как отговориха те на въпроса „Как виждате развитието на баскетбола в град Троян?“:
1. Силен мъжки отбор в призовата тройка на А група, независимо дали в него има местни играчи;
2. Балансиран мъжки отбор с външни и местни играчи, достатъчно силен и носещ победи, но без нереално високи цели;
3. Мъжки отбор, изграден изцяло от местни троянски момчета, рожба на троянската или друга баскетболна школа.

Резултатът беше следният: 84 от анкетираните (84%) бяха за вариант 2; 9 души (9%) предпочетоха вариант 1; и само 7 (7 %) бяха за вариант 3. Мисля, че тази анкета, макар да не е представителна, илюстрира най-точно желанията на феновете на баскетбола в града и е най-реалистична за изпълнение - по простата причина, че външните играчи вече са твърде малко и трудни за намиране, а от друга страна юношите ни показаха значим напредък и все повече повдигат нивото и самочувствието си.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ бих искал да добавя, че нещата могат да се подобрят още, ако се следва линията, налагана напоследък – масовизиране на баскетбола в града. Като и аз лично съм се включил в практическа дейност по реализацията на тази голяма цел, а не само като съветник, критикар, пиар и т. н., както ме охарактеризират някои недоброжелатели на великата игра. А по-подробно за детската Баскетболна академия - новото звено към БК „Чавдар“, ще разкажа в следващия си репортаж. Накрая от името, надявам се на всички, присъствали на мачовете на „Чавдар“ и на тези, които следят представянето на отбора в медийното пространство, изказвам благодарността към играчи, треньори и ръководство за авторитетното присъствие на „Чавдар“ (Троян) в баскетболната карта на България.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Фен на Чавдар каза Така е , отборът направи добър сезон и видяхме много класни играчи в Троян.Аз също поддържам мнението на мнозинството да има добър отбор , но и местни кадри.Те вдигат настроението в залата , но все пак публиката иска и да побеждаваме. Колкото се може повече деца да играят баскетбол.От количеството ще дойде и качеството.

Анонимен каза...

Пф. Жалки сте.
Малко били очаквали, че тея щели да се противопоставят на шампиона.
Ами сами го казахте - те от 2 назад са си шампиони. Грам не им е пукало от загубата. Т.е те не са се и напъвали за победа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |