Затвориха Камен мост без да им мигне окото

* Защо от АПИ мълчаха за неизбежния авариен ремонт и защо никой не предупреди хората?! * Трафикът към и от Беклемето и курортите Чифлик и Шипково – пренасочен през селата Терзийско, Балабанско и Горно Трапе, очаква се хаос
Хубава работа, ама българска
Камен мост вече е затворен, за и от Беклемето - през Балабанско и Терзийско или през Горно Трапе
В 18:00 Ч. ДНЕС, сряда, 5 април, т. нар. Камен мост по пътя от Троян към Беклемето (Троянския проход) и към курортните селища Бели Осъм, Чифлик и Шипково е бил затворен за движение, научихме от официално прессъобщение от общинската администрация, изпратено половин час по-рано. С други думи – без предупреждение бе отрязан пътят на пътуващите от Троян към Беклемето и обратно и на пътуващите от Троян към Бели Осъм, Чифлик и Шипково и обратно. И това само месец след традиционното няколкомесечно зимно затваряне на прохода и преди старта на летния туристически сезон.

Раздуването на моста се вижда добре, аварийното състояние е установено преди седмици
Няма спор - каменната основа е силно компрометирана
ОБЯСНЕНИЕТО – днес, 5 април, представители на Областното пътно управление (ОПУ) – Ловеч (местното подразделение на държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/) съвместно със служители на РУ на МВР – Троян и Община Троян са направили оглед на съоръжението, част от републиканското шосе II-35, минаващо през Беклемето (Плевен – Ловеч – Троян - Кърнаре) и осигуряващо най-пряката и бърза връзка на Централна Северна България с Южна България. И било установено, че мостовото съоръжение е в предаварийно състояние, т. е. налага се спешното му затваряне за движение.

С ДРУГИ ДУМИ – очаква се страхотен хаос и проблеми с движението, тъй като целият трафик, включително тежките над 10 тона камиони, трябва да минават през селата Терзийско и Балабанско или през с. Горно Трапе. Така е и за туристите, които отиват към Бели Осъм, Чифлик и Шипково и или се връщат оттам, както и за всички, използващи Троянския проход в двете посоки.

Преди дни от АПИ, без никакво обяснение, поставиха на Камен мост такива ограничители
КАКВО НАУЧИХМЕ ние. Огледът на моста е направен преди повече от три седмици и тогава от АПИ са установили, че съоръжението е застрашено (което със сигурност е било известно и доста по-рано) – каменните му основи са слегнати и раздути и може да се стигне до срутване. Още тогава станало ясно, че спешният ремонт е неизбежен и, по наша информация, започнало скоростно проектиране. За всеки случай бяха поставени предупредителни конуси и бяха подновени мантинелите.

Днес, 5 април, затвориха моста - пак без обяснение, снимка Милко Пеневски
НО ЗАЩО никой не съобщи за неизбежния предстоящ ремонт, не е ясно?! Няма яснота и по другите важни въпроси: 1. Кога се планира да започне ремонтът и колко време ще продължи?; 2. Подготвя ли се резервен обходен път, тъй като е ясно, че камионите трудно ще минават през Горно Трапе, Балабанско и Терзийско?; 3. Защо не бе направена адекватна информационна кампания и не бяха поставени указателни табели, тъй като се затваря участък от важен републикански път и се засягат много интереси?; 4. Ремонтът ще се прави през най-натовареното за движение време на годината, защо?; 5. От ОПУ – Ловеч не са ли извършвали периодични проверки на това важно съоръжение от републиканската пътна мрежа в техния участък и кой носи отговорност за сегашната инфарктна ситуация?; 6. Ще има ли наказани за случващото се безобразие?

Т21    

42 коментара:

Unknown каза...

Поделението в Белене има мобилни мостове (по които минават и танкове). Така или иначе не се ползват - да поискат да влязат в употреба.

Анонимен каза...

Представям си голям ТИР как минава през селата. Колко коли ще намачка...
Отделно ще се донацепи асфалта.

Анонимен каза...

И къде ще го сложат?

Анонимен каза...

Абе ... ей, ако взема една пръчка и като ида в община, полиция и където ми попадне още ... Ма как така, бе? Така ли се прави? Точно сега се очакват хиляди туристи да дойдат насам до Великден. Ще е движение нагоре-надолу ... Може ли, без да се помисли и организира движението по обходен маршрут. То лошо няма, че са взели мерки, преди да стане нЕкоя беля, ама малко по-съвременно и европейски да стане таз работа. Ама как, то в аборигенска държава, как да се случат нещата като хората? Мале, малеее. Ако съм един собственик на хотел, като ги запукаааам.... Абе, мамка ви мръсна и долна, бе!!!

Анонимен каза...

E koe ne e qsno ? Zatvarqt go za remont I Tova e :D

Анонимен каза...

Идиотска работа...

Hristo Nikolov каза...

Така или иначе, на ТИР-овете не им е работа да минават от тук. Има си Проход на Републиката, който е идеален за такива машини, Шипка също е вариант. От тези ТИР-ове се свлече преди Беклемето, най-вероятно и от тях е поддал мостът. Би било добре да се ограничи движението на над 10 тонни машини по маршрута.

Анонимен каза...

До кога ще продължи ремонта ?

Анонимен каза...

Българино,българино,ако се срути моста лошо,ако се ремонтира - пак лошо? Все те сърби задника

Анонимен каза...

Номер 9, вие българин ли сте? Ако да-и вие сте в групата, коята така вежливо описвате. Ако не-дайте конструктивно предложение как да се променим към по-добро. Мостът трябва да се ремонтира. Ама трябва и да се пътува. Как ви се струва маршрут през селата? Живописен, но не и удобен.

Анонимен каза...

Ейй значи на вас угодия няма.Па пътя защо е затворен па няма от къде да се мине,па после моста бил за ремонт защо са го затворили,но пък и после ако падне ще кажете ми ето падна и никой не се сети да предотврати това.С две думи няма угодия..

Анонимен каза...

Добре е че ще правят моста но защо не предупредиха хората така се прави по света!!!!!!!!

Анонимен каза...

10-ти, ще ти отговоря вместо 9-ти. Този мост много отдавна, ама много отдавна трябваше да бъде реконструиран и разширен. Да не говорим, че отдавна трябваше да се мисли за второ мостово съоръжение. Но, такава е практиката. Ниско интелигентните и буквално некадърните ни управници и администратори чакат за всичко и на всякъде "ножът да опре в кокала" и тогава се задействат. В останалото време кърпят и замазват положението, докато нещата се влошат безвъзвратно. Всичко се експлоатира до частичното или пълното му разрушаване без да се правят ежегодни инженерни обследвания и планиране на инвестиции срещу бъдещи щети. Затова пък имаме фонд за "бедствия и аварии", който се задейства, когато заради управленската простотия се случат предизвестените разрушения, съпътствани понякога и с човешки жертви.
Не е необходимо да се "открива топлата вода". Достатъчно е да се проучи и да се види какъв е опита в нормалните държави и каква е тяхната политика и организация по третиране на инженерните съоръжения. Само че това няма как да стане. Нашите управници ходят в командировки в чужбина за да се разходят за ваша сметка и да си купят дънки и шушляк. Да ви припомня ли примерно една от многобройните командировки на Акимов и Балев, които ходиха във Франция на "курс за обучение" за правене на проекти свързани със земеделието???
А най-страшното и най-циничното е, че на тези управленци изобщо не им пука какви проблеми създават на населението. Спомням си един евродепутат ми каза, че в Брюксел не могат да се начудят как българските управляващи могат и си позволяват да третират по такъв безобразен начин собствения си народ. Важното е, че народа винаги е много благодарен и че постоянно преизбира собствените си палачи. След което започва да мрънка и да стене колко е зле. Нищо ново под слънцето по тези географски ширини.
п.п. Не знам какво ще реконструират, но ремонта няма да е по-малко от месец за едно частично и качествено укрепване.

Анонимен каза...

Кой какво мисли и как си представя трафикът да тръгне през сокаците на Габърското Балабанското Терзийско . . . . или не е минавал оттам - или е сменил наскоро дилъра :( :( :(

Анонимен каза...

До №7:
Пътят през Камен мост е главен път, част от Републиканската пътна мрежа, която е предвидена за МПС с обща маса до 40 тона. Защо да не минават ТИРове? Шосето е проектирано именно за ТИРове. Разширението на пътя през прохода се направи пак точно с цел да поема ТИРове. Шипка е затворена на МПС над 10 тона, защото не е проектирана за повече. Но Троянския проход е. Ако пътуваш от Пловдив за Плевен например и трябва да минеш през Хаимбоаз вместо през Беклемето, ще навъртиш допълнително още 200 км и ще изгубиш още 3 часа. Кой ще плаща за тези допълнителни разходи? Ти ли?

Анонимен каза...

15-ти, допълнителните разходи ще ги плаща този, който близо 6 месеца заобикаля затворения Троянски проход. А е затворен, защото тъпите ни управници десетилетия наред не са способни и направо не искат да се направят инженерни съоръжения на пътя през прохода за да е отворен постоянно. Близо 10 общини по оста Плевен-Пловдив инкасират загуби от това затваряне, ама на кой ли му пука.

Анонимен каза...

до N15,Изобщо пътя не е проектиран нито предвиден за 40тонни машини.Когато е строен и последно ремонтиран никой през 70-те години на миналия век не е предполагал преминаването на такъв вид транспорт през проход висок 1650м.

Анонимен каза...

За протокола - прохода в пиковата точка на пътя е 1540 м надморска височина. Паметника е на тази височина. Някой от вас ходил ли е някога из Алпите да видите на какви височини има проходими проходи, някои от които действат и до днес, защото под другите си направиха и тунели?
п.п. Борисов дали ще дойде да резне лентичките?

Анонимен каза...

Понеже всеки е голям транспортьор и всезнайко,решението не е във някакви съоръжения на Беклемето нито на някакъв си проход на Партизанския завой.Решението е в ЖП и Автомобилен тунел през Стара Планина защото е срамно в 21 век през зимата да няма връзка между Северна и Южна България.А колкото да спекулацийте в Швейцария-питайте българи които живеят там......При първия сняг се слагат бариери които се махат април та даже и през май за почистване.И никой не си позволява да поддържа пътища на голяма височина.Затова Алпите за проядени от тунели-бързо,безопасно и ефективно пътуване което с таксите се изплаща...И питам-какво се случва с тунелопробивните машини които работят метрото в София?????

Анонимен каза...

За протокола-паметника е на 1650 м.н.в.

Unknown каза...

Първо се запознаи с патните трасета,защото Шипка е затворена за тежкотоварни камиони,атези кадето си изкарват хляба с това да урат ли предлагаш

Анонимен каза...

Аз предлагам да отворят самолетна линия гр. Троян - с. Шипково. Това ли искате, бе?!? Вярно, неприятно е, но се налага, ще изтърпим!!!

Анонимен каза...

До №17:
Грешиш, пътят е проектиран и разширен за 40 тонни автомобили. Провери в АПИ. Статутът му е на главен път от Републиканската пътна мрежа. Иначе никой не би издал разрешително за такъв статут, ако пътят не отговаря на изискванията за него.
И проходът е висок 1540 метра.

Анонимен каза...

Какви безобразия, бе, Генади! Като предупредят човека живеещ в Шипково, той какво точно може да предприеме? Да си построи временен мост ли? Да, добре би било, за такива неща да се информира населението предварително, но ако утре там се срине някой автомобил в реката, пак ще ревнете срещу АПИ.
Кога да го ремонтират, зимата в снега ли? Тогава няма да карат ски на Беклемето, и пак няма да му е времето.

Анонимен каза...

Има различни мнения по въпроса.
От констатацията че нещо не е наред с моста,до затварянето му е имало достатъчно време да се реагира за аварийно преминаване .
Само че така е по лесно.изсипват се 2 самосвала инертни материали и започваме работа.
И естествено се появяват привърженици и противници на ремонта.
А с малко акъл всичко може да мине тихо и мирно.

Анонимен каза...

За отворковците да поясня:Троянският проход е най-високият действащ старопланински проход. 1525,5 метра н.в.

Можеше да се помисли за временно пътно съоръжение,понтон,до като текат строителните работи.

Анонимен каза...

ЩЕ потърпим, няма как! Сигурно ще поставят информация на разклона за Троян,че проходът е затворен за товарни превози над 10 тона, а другите ще се поизмъчат малко!На туристите за празниците:ДОБРЕ ДОШЛИ! Нека видят,че в общината има и други села не по лощи от курортните ни!!Трябва веднага информация от Севлиево на двата пътя!!НАВРЕМЕНА ИНФОРМАЦИЯ ИЛИ ЩЕ СЕ СПОМЕНАВТ РОДНИНИТЕ НА АПИТАТА И НА ЛИЛИТО!!!Карловци и те да си сложат информация!!!!

Анонимен каза...

19-ти, поддържат се проходи и на над 2000 метра. Ама ти няма от къде да знаеш и чул недочул ръсиш "една жена каза на пазара". Да, днес много от високопланинските пътища са дублирани с тунели, но преди 30-40 години не беше така. Една богата държава може а си позволи да надупчи планините си като швейцарско сирене. В Бедна и все по-бедна България това е невъзможно. Ние дори не успяваме да поддържаме изграденото. Колкото до тунел под Беклемето - тази песен я припявай на други. Те не могат и не искат да изпълнят тунела под Шипка, който е най-къс, най-евтин и е част от европейския коридор номер 9, вие си чакайте тунел под Беклемето.
Понеже съдиш за хората от собствената си камбанарийка, ще ти кажа какво ще се случи. След изпълнението /все пак някога/ на магистрала Хемус /която доста се отдалечи от Троян/ както и на тунелът под Шипка - целият трафик и бизнес ще се съсредоточи на десетки километри от Троян. Движението на хора, стоки и капитали - на десетки километри от Троян. За Беклемето вече никой няма да си спомня дори и няма да си мръдне пръста ни за инженерни съоръжения, ни за тунел. Нищо чудно да затихне и да спре поддържането му. Тогава може да отидеш на Партизанския завой и да викаш Неволята.

Анонимен каза...

28-ми...не очаквах че си толкова прост,злобен и ограничен!

Анонимен каза...

29-ти, това са само факти и нищо повече. Естествено е, че не са смилаеми за малкото ти мозъче. Нищо не можеш да опровергаеш и ти остава само да ръсиш просташките си квалификации.

Анонимен каза...

28 е от тези които знаят всичко и не могат нощо. Велик пред компа.

Анонимен каза...

Напълно споделям написаното от господин Пеевски, и добавям, че чумата причинена от тоталното опростачване на държавата по всички етажи,вече дава резултат в Троян. Малкият и среден бизнес в сферата на услугите и търговията на дребно, умира ! Троян се отдалечава все по- назад ,в едно с най-новата му слава на дом на откраднатите пари от КТБ. Но иначе погледнато, времето се затопля, нека останем позитивни с програмата на бИтИвИтО напримерно !

Анонимен каза...

Само да Ви кажа, че военните нарочно са компрометирали височината на прохода.
Както се казва "за заблуда на врага"

Анонимен каза...

26-ти, ти понтон виждал ли си ?

Анонимен каза...

34-ти,26 сигурно не е виждал понтон.
Аз се включвам за втори път и ще се поясня.
Една или няколко тръби през които да се оттича реката и 10 камаза насип,могат да осигурят паралелен път докато се прави моста.това е най елементарното.
Има и други несложни решения.

Анонимен каза...

То добре, ама за срок на ремонта чува ли се нещо по вашия край, че тука нищо не се знаЙ. Башкъ сме в нормална държава и искаме да живеем нормално.

boko_75 каза...

На разклона на Абланица София-Варна-Ловеч-Троян има голямо светлинно табло на което съвсем ясно пише че прохода Троян-Кърнаре е затворен за движение така че не виждам каква е тази паника то е ясно че моста трябва да бъде ремонтиран.

Анонимен каза...

Боко ти знаеш ли че този надпис бе след дъжд качулка и се появи след като мостът и проходът вече бяха блокирани??????

Анонимен каза...

31-ви, благодаря за признанието. Знанието е най-голямата сила, отделно това, че те прави Свободен. А кой какво може - това е следствие и често въпрос на позиционни възможности.
В общество с доминация на простащината и посредствеността Знанието е опасно и голям враг, особено за "можещите", но и плачевно не знаещите ви управници, които с такава любов си ги избирате и преизбирате за да са ви лика прилика. Фактите и състоянието на днешната община Троян, да не говорим за перспективите - какъв по-добър аргумент за потресаващата липса на Знание и можене.
*
По темата
Къде смятате, че е възможно поставянето на понтон в дълбокото корито на река "Б.Осъм" и където да има съответните подходи? Между другото, има един черен път в района на м."Василевска" през "Попина лъка", който поне троянци могат да ползват с личните си автомобили в сухо време. Това трасе една прозорлива управа отдавна трябваше да го направи дублиращо шосе от пътната мрежа, защото при аварийни ситуации на този и на следващия в близост стари каменни мостове, това шосе изолира и двата моста като излиза в непосредствена близост зад втория мост.
Разбира се, аз не "мога" да го построя това шосе, което напълно подкрепя тезата на 31-ви :)
Знам обаче, че ако държавата се ангажира да построи инженерни съоръжения и да направи прохода Беклемето отворен и през зимата, увеличения трафик би довел до допълнителни държавни или европейски инвестиции за подобряване на пътната мрежа преди и след прохода с нови пътни участъци и нови мостове. Всичко останало е "мирновременен героизъм" и голямо пъшкане, съпроводено с отчаяни писъци за или против не знаещите, но иначе почти нищо не можещи управници и техния слугинаж - Made in Троян.

Анонимен каза...

Спрете с глупостите за пътя през "Попина лъка".До барата от Кнежки лъг може на определени места да се разминат две коли, но след нея практически е невъзможно. Двата километра до другата бара на Камен мост е натурален черен път. Насипването с чакъл няма да реши разминаването.Отделно при по-силен дъжд става абсолютно блато.

Анонимен каза...

Умнико 40-ти, от няколко дена хората ползват този път и не заобикалят като гламави. Ясно ти е написано по-горе, че пътя е черен и че може да се ползва в сухо време. Какво повтаряш като папагал. Заобикаляй през Терзийското и си свиркай. И от къде ти е ясно, че едно насипване с чакъл и след това валирането му няма да подобри пътя за да се ползва и в лошо време? Колко пътища си построил?

Анонимен каза...

А някой да се е сетил да провери мостовете към Горно Трапе? Единият е с изронени основи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |