Кметът призова троянци да дарят за честването

*  Напомнено бе, че през 1938 г. троянци вдигат войнишкия паметник изцяло с дарителски средства, обновяването му сега също трябва да стане с дарителство
100 години от Дойранската епопея Предстоящо

Донка Михайлова
МИНАЛИЯ четвъртък, 30 март, от трибуната на Общинския съвет кметът Донка Михайлова припомни за наближаващото честване на 100-годишнината от епопеята при Дойран през Първата световна война и призова всички присъстващи в залата за съпричастност и спомоществователство. „Уважаеми общински съветници, обърнахме се към вас с писмо молба да се ангажирате с една съвместна инициатива на Община Троян, Регионалния клон на дружество „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян) и Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните. Искам да припомня, че през м. април 2017 г. се навършват 100 години от най-тежките битки при Дойран, в които участва 34-ти пехотен Троянски полк. Троянци можем да се гордеем с това, което нашите предци направиха при Дойран, защото то има голям смисъл за България“, заяви г-жа Михайлова.

Паметникът на падналите за Майка България троянци днес е в градинката при Вила "Ванна"
СЛЕД КОЕТО градоначалникът припомни, че през 1938 г. троянци изцяло с дарителски средства са вдигнали войнишкия паметник (Паметникът на падналите за Майка България троянци), който сега се намира в градинката при Вила „Ванна“. И че за 100-годишнината има идея паметникът и районът около него да се обновят, което би трябвало също да стане с дарителството на троянци. „Обръщам се към вас и към гражданите на Троян да обединим усилията си и да предадем на паметника вида, който заслужава. И нека прегърнем тази идея изключително отговорно!“, призова Донка Михайлова.

ОБЯСНЕНО бе, че дарителската инициатива е наречена „Помним героите си!“ и със събраните средства ще се извършат няколко важни дейности – обновяване на монумента, озеленяване на терена, поставяне на нова паметна плоча (дарение от известния столичен лекар проф. д-р Иван Гаврилов, потомък на загинал на Дойран), ремонт на разрушените участъци от оградата и организиране на тържеството в края на м. април. Начините за даряването на средства са два – чрез откритата целева дарителска сметка и в дарителските кутии, поставени в Община Троян, Музея на занаятите и Информационно-културния център.

Т21
100 години от Дойранската епопея

Дарителска кампания „Помним героите си!“

През пролетта на 2017 г. се навършват 100 години от Дойранската епопея и героичните боеве на 34-ти пехотен Троянски полк. Троян помни своите герои и се гордее с тях. В памет на троянците, отдали младостта и живота си за обединението на България, Община Троян, НД „Традиция“ (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян) и Общинският съвет на Съюза ветераните от войните на България обявяват началото на дарителска кампания за набиране на средства под надслов „Помним героите си!“.

Откриването на Войнишкия паметник на площада в Троян, 2 юни 1938 г.
Събраните средства ще бъдат вложени в:
     • обновяване на Паметника на загиналите във войните;
     • озеленяване на терена;
     • монтиране на нови паметни плочи;
     • ремонт на разрушената част от оградата и плочите;
     • тържествено отбелязване на годишнината.

Актуална информация за хода на кампанията може да откриете на официалната страница на Община Троян в интернет и във фейсбук страниците „100 години Дойранска епопея“ и „Донка Михайлова - кмет на община Троян“. Средства могат да бъдат дарявани както чрез откритата дарителска сметка, така и чрез дарителски кутии, поставени в Музея на занаятите - Троян, Информационно-културния център – Троян и Центъра за обслужване на гражданите в Община Троян (ет. 1).

За съблюдаване на коректността на разходване на средствата ще бъде създадена комисия в състав Катя Пенчева (главен счетоводител на Община Троян), Христо Калистерски (председател (РК „34-ти пехотен Троянски полк“, НД „Традиция“); Румен Тодоров (председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните в Троян).

Дарителска сметка за набиране на средства:

Община Троян
Сметка за дарения
„Общинска банка“ АД
BIC: SOMBBGSF
IBAN: BG16SOMB91308433730544
Код за вид плащане: 445100


Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Ще даря само ако върнат паметника на мястото му където през 1938г. троянци са го издигнали. Сегашното му място не отговаря на значението му и всякакво "облагородяване" на района няма да промени нищо! Кой турист в дошъл в Троян е видял този красив паметник? А на неговото оригинално място какво има?

Анонимен каза...

Ти ша ми кажеш,Доцке!

Анонимен каза...

"обновяването му сега също трябва да стане с дарителство" - баш ТРЯБВА ме издразни доста! Мислех, че актът на даряване е по желание!

Анонимен каза...

Това "трябва" е дразнещо, а и далеч от демокрацията!
Хората ще се отзоват. Дано се извърши качествено обновяване на паметника, а се помисли и за мястото му! Истина е, че е близо да центъра на града, но посещаващите града ни не го виждат!

Анонимен каза...

Утре ще поиска да даряваме и за пътищата в общината.Особено до Г.Желязна.

Анонимен каза...

Браво инициативата е хубава, аз ще даря.
Но дано ремонта е качествен този път, че предния нещо бързо падна каменната облицовка на градинката.

Анонимен каза...

Po dobre da darqvam parite si za bolni deca ot kolkoto za nqkakav kamak!!!!!
Obshtinata da poemi razhodite na pametnika...!!!

Анонимен каза...

Това е!!! От детските градини искат дарение , че базата остаряла, от училищата също дарение, сега и кметицата. Циганите си чакат социала и имат само ПРАВА.
Нали по схемата с ДАРЕНИЯТА махнаха г-н Ичев от полицията, а тука публично го искат. !!!

Анонимен каза...

Колко пъти правят ремонт на довара на градинката? Кой плаща? Всички ние. Сега пък дарение! Тия комунисти срам нямат.

Нов, от вчера каза...

ПАМЕТНИКЪТ ДА СЕ ВЪРНЕ ТАМ,КЪДЕТО Е БИЛ - НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД,А НЕ НА ТАЯ "ТЕРАСА",ПРЕМЕСТЕН ТАМ ОТ КОМУНИСТИТЕ

Анонимен каза...

Подкрепям идеята за преместване на паметника в центъра...Като бивш троянец,признавам,вече бях забравил,че в Троян има такъв хубав паметник...

Анонимен каза...

Мястото на този паметник е на централния площад, там са го поставили дедите ни !

Анонимен каза...

Г-жа Михайлова призовава за дарение.
Ичев е друго. Там си беше изнудване - плати си
и няма да те закачаме.

Анонимен каза...

Чудесна идея. Браво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |