На 28-ми отварят офертите за Малкия пазар

* Представените идейни проекти ще се оценяват от комисия, назначена от управителя на „Общински пазари“ ЕООД; следващата стъпка – изготвяне на работен проект * Два са възможните варианта – модулно застрояване или еднопространствен обем
Тема с продължение
Малкия пазар сега
НА 28 АПРИЛ изтича срокът за подаване на проектите за участие в конкурса за изработка на цялостен идеен проект за изграждане на новия Малък пазар (на мястото на сегашния т. нар. Малък пазар, най-популярния пазар за зеленчуци и плодове в Троян, намиращ се при кръстовището на ул. „Васил Левски“ с ул. „Стара планина“ в централната градска част). Конкурсът се организира от общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД, което (с подкрепата на Община Троян) ще трябва да изгради новия Малък пазар и да го администрира.

КОНКУРСЪТ за цялостния идеен проект бе обявен на 13 март, а амбициозната му цел, записана и в общата част на конкурсната документация, е Община Троян и в частност „Общински пазари“ ЕООД да получат „съвременна концепция за изграждане на градоустройствена и архитектурно-функционална структура с естетичен издържан съвременен дизайн, която да превърне комплекса (пазара) в знаково място за града не само като пазар, но и като социален, развлекателен и търговско обслужващ център за жителите на Троян“.

В ЗАДАНИЕТО са конкретизирани и двата основни варианта, към които трябва да насочат усилията си проектантите. Единият – модулно застрояване на един етаж с „равни по площ и обем модули, позволяващи сравнително лесен монтаж и демонтаж“ и целогодишно използване, т. е. модернизиране на сега съществуващия „барачен“ вариант. Другият – еднопространствен обем (сграда), в която да бъде организирана пазарната функцията, т. е. в нея да се разположат павилионите за продажба на плодове и зеленчуци и други. Фиксиран е и броят на търговските обекти – не повече от шест обекта, предлагащи плодове и зеленчуци, до два обекта за закуски и/или готови и полуготови храни; плюс заведение за хранене в северната част с обществена тоалетна до него и място за отдих (зелено пространство) и паркинг за минимум 30 автомобила. Друго важно изискване – да няма пресичане на функционални пътища или казано по-ясно, подходите за зареждане на търговските обекти и подходите на клиентите да са отделни и без конфликтни точки; както и максимално запазване на тротоара по главната улица (ул. „Васил Левски“) за клиенти и пешеходци, т. е. преодоляване на сегашната слабост сергиите да превземат тротоара.

УЧАСТНИЦИТЕ в конкурса трябва да представят идеен проект за новия Малък пазар и  3D визуализация, както и ценова оферта за изготвяне на цялостен работен проект, която заедно със съгласувателните процедури и авторския надзор не трябва да надвишава 25 хил. лв. с ДДС. Представените проекти ще бъдат оценявани от комисия, назначена от управителя на „Общински пазари“ ЕООД Николай Вълков (в комисията ще има представители на общинската администрация и на Общинския съвет плюс поне един правоспособен юрист и поне един правоспособен архитект). 

ОЦЕНЯВАНЕТО ще стане на закрито заседание/я на комисията и ще е по предварително обявените критерии. Резултатите ще бъдат обявени в сайта на Община Троян (ще ги публикуваме и ние – бел. Т21), като класираните на първите три места участници ще получат парични награди, съответно 3000 лв., 1500 лв., 1000 лв. Според регламента на конкурса с класирания на първо място може да се сключи договор за изготвянето на цялостния работен проект. И след приключването на този процес ще се пристъпи към изграждането на новия Малък пазар, желан и чакан от троянци от много време (все още няма яснота дали строителството ще може да се осъществи през тази година или ще стане през следващата - бел. Т21).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |