За нова спортна зала в града ни

Гражданска позиция на родители на деца, играещи баскетбол в БК „Чавдар“ – Троян
Глас народен

ЧРЕЗ СТРАНИЦИТЕ на в-к „Троян 21“ ние, родителите на деца, играещи баскетбол в БК „Чавдар“ – Троян, искаме да изкажем мнението си по темата за нова спортна зала в града ни.

СМЯТАМЕ, че на базата на уменията, желанието, способностите и на ръководството и треньорския щаб на клуба е редно да бъде реализиран един проект по изграждането на нова спортна зала, отговаряща на съвременните стандарти.

ЩЕ СЕ РАДВАМЕ този въпрос да породи предложения и дискусии на страниците на вестника.
16 декември 2016 г., Троян

Подписали:
Ивайло Моев, Бойко Кръстев, Андрей Бажанов, Мирослав Бойнов, Радослав Джамбазов, Весела Хаджийска, Ст. Райковска, Евгени Гевезовски, Мария Минкова, Десислава Панкова, Илия Димитров, Красимир Станчев, Невена Руменова, Йоана Димчева, Пламен Лишев

Бележка на редакцията 

Подкрепяме и се присъединяваме към апела на родителите. Смятаме, че една модерна спортна зала е нужна, не – задължителна е, за Троян, ако искаме да бъдем модерен европейски град и талантливите ни деца да имат адекватната материална база за развитие. Готови сме да публикуваме в Т21 различни мнения по темата, като се надяваме говоренето да ускори действията.

32 коментара:

Анонимен каза...

Въпрос към подписалите гражданската позиция:
Уважаеми дами и господа, бихте ли изразили позицията си кой смятате в последствие да поддържа и да издържа тази спортна зала и от къде смятате да намерите необходимите финанси? Защото тук става дума за много сериозни пари за електричество, вода, отопление, заплати, данъци и такса смет, поддръжка и т.н.
Като всеки комунист и социалист и в името на личния си ПиАр, кмета Михайлова би могла да използва различни възможности да построи тази зала. Разбира се - без проучване и маркетинг и без изобщо да я е грижа какво следва и кой и как ще поддържа и стопанисва тази зала в бъдеще време. Въпросът не е толкова до парите за строителство. Нещо повече, "благодарение" на кмета Акимов, жителите на Троян изплащат и продължават да изплащат над 5 милиона лева до 2020 с които пари можеше да бъде построена тази зала. Имаше и възможност да се построи такава зала в района на Орешак по европейските програми, но кмета Акимов и умниците в ОбС Троян и това провалиха. С две думи - не е проблем строителството на една спортна зала, а е проблем издръжката за функционирането на тази зала.
ИмаШЕ вариант от къде да дойдат пари за издръжката както на една бъдеща спортна зала, така и на други спортни съоръжения, но, умниците в община Троян и това ликвидираха и не си мръднаха пръста нещо да направят. Единственото което направиха е да измислят една социалистическа/комунистическа наредба, където от бюджета на общината да раздават пари на калпак по спортните клубове.
Да, хубаво е да имаме една модерна спортна зала. Хубаво е да имаме и други спортни съоръжения за спортуване на гражданите. Само че нямаме. Имахме една спортна площадка с два тенис-корта до Църквата, но и нея я взеха другарите комуняги Ангел Балев и Николай Тодоров за свои си лични нужди. През по-миналия мандат председателят на ОбС Троян Ангел Балев дори в работното си време стоеше на тези "лични" нему кортове и събираше пари от гражданите да спортуват без да им издава никакъв документ, а си прибираше парите в джоба.
Това е Троян. Свърталище на малоумни комуняги, които за 28 години НИЩО не създадоха, а само грабеха, разпродаваха и плюскаха. Било за спорта, било за всичко останало.
*
Дано не бъда разбран погрешно - аз искам да има спортна зала в Троян, но се страхувам, че до какво=то са се докоснали тъпите троянски комунистически управници - всичко са съсипали и потрошили парите. За тези тъпи троянски управници без капка въображение не важат никакви закони и правила на пазарната икономика. Затова и бюджета на общината е един и същ от над 10 години като всяка година прехвърлят едни от 3 до 4 милиона мъртви пари /излишъци/. Нещо, което тези смешници смятат за голям успех и постижение. Но, никой не знае какво има в един пилешки комунистически мозък.

Анонимен каза...

Както разбирам от гореизложеното Вие сте доста ерудиран и разбираш от всичко.С риск да Ви обидя искам да Ви кажа че до гуша ми дойде от псевдополитици който не се изморихте да намесвате бъдещето на нашите деца с вашите виждания за бъдещето на града ни. Защо не поситите на един децки турнир да видите страста в очите на децата и любовта им към спорта а после да развивате вашите теории ако не Ви е срам поредните политически интриги - не се ли уморихте вече.Благодарение на такива като Вас децата ни напускат България. Моля Ви най-учтиво пазете си коментарите за Вас не се намесвайте в бъдещето на децата и спорта в Троян.

Анонимен каза...

Както разбирам от гореизложеното в коментар 2-ри, господинът или госпожата си няма ни най-малка предства кой, как и от къде ще се подсигурят средства за издръжка на тази спортна зала.
Очевидно 2-ри си е въобразил, че с общински пари ще бъде изградена многомилионна зала за една нищожна част от населението на община Троян, след което ще се хвърлят годишно стотици хиляди лева бюджетни пари, за да може да се подсигури комфорта на тази една шепа хора.
Само дето не сте познали. Това може да си го позволите, ама в Северна Корея, а може би и в Куба.
Вместо да се замислите и да направим дискусия за възможностите за подсигуряване на пари за издръжка - този/тази наглец 2-ри се нахвърля с цялата си посредственост и невежество, че и хвърля безумни обвинения.
Както и да е. Чупете си главите. Бъдещето е на невежите. Няма да им пречим!

Анонимен каза...

До 3-ти (1-ви):"...не поситите на един децки ...". Като чета това си мисля, че 2-ри няма как да разбере за какво му говориш ;)

Анонимен каза...

Чувствам се покварен и крайно обиден от коментиращ под №1 и №2. Нямам деца, не живея постоянно в гр. Троян, не се занимавам с Баскетбол, но знам, че подобна зала е първо необходима, второ стъпка към развитието на спорта, обществения живот и култура в гр. Троян. Подобна зала може да бъде използвана за големи спортни събития, волейболни, баскетболни, джудо, карате. Може да пропускам, но има още много възможности. Дори вътрешен градски басейн, СПА център. Възможности има, позволете на троянци да се почувстват като граждани и хора на 21в. Стига вече цепене на дърва, топлене на въглища и хвърляне на пясък по улиците, Големи културни мероприятия, концерти, пленери, киноложки изложби и още много други. Подобна зала би могла да бъде притегателен център за туризма в гр. Троян. Имаме красива природа и се намираме на удобно място. Градът ни криво, ляво е чист с изключение на това, че улиците не се мият, хвърля се пясък и този прах после се вдишва от гражданите и децата на града, но това е съвсем друга тема. Човек, който смята, че няма нужда от подобна зала не е политик, не е гражданин, не е спортист, не е турист, не е трезвомислещ индивид, а подобие на човечец. Зала трябва да има и някой най- накрая трябва да се заеме с този въпрос!!! Децата, спорта, културата са бъдещето. Другото е популизъм, деградация и пошлост.

В гр. Сливница е направена уникална спортна зала, а знаете ли колко е населението на града? ПО данни на ГРАО от 2015г. Населението на гр. Сливница е 7 186 души!!!!!!!!!
Ето ви и малко за залата: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

гр. Троян се нуждае СПЕШНО от нещо различно, нещо ново. Не може да украсиш улици, които са разбити, мръсни и неподдържани. Не може да облечеш новия си костюм върху нечисоплътната си кожа. НЕ може да си политик, преди да си човек. НЕ може да си човек, когато си социално- обществено изключен.
Направете официална подписка на няколко места в града за да се съберем и да подкрепим тази идея!!!

Анонимен каза...

Тук и сега се изисква да се обсъдят възможностите за построяването на спортна зала, която е крайно необходима (две мнения няма). На по- късен етап ще се разисква и поддръжката и. Но не от родителите, а от компетентни лица. Начини има много... Едно по едно- терена вече е осигурен :)

Анонимен каза...

Какво е това ЗАЛА , става ли за ядене ?

Анонимен каза...

7-ми става и за прости хора, и за умни. И за интелигентни,образовани, за простаци. За бедни, богати. Нещастни, щастливи. Може да ядеш от залата ако я направят, но ще те болат зъбите.

Анонимен каза...

5-ти, ами построи я ти!

С. Илиев каза...

Троянци, може да се чешете езиците по темата колкото можете и искате, но Общинското ръководство трябва да се съдере гъза и да я построи най-сетне тая зала...Има нужда от такава зала, не се съмнявайте !!!

Анонимен каза...

Каква зала ни трябва па на нас. В тоя умрял град. То няма кой да те вдигне, ако се пльоснеш по "очистените" улици, след 18:00 няма кой една майна даже да ти тегли. В болницата най-младите сестри са над 40 години, за докторите да не говорим. Обаче ний ша прайм NBA. Карайте като пакистанчето с торбата "Меси", скоро и пакистанци ще имаме, бол.
Гробища ни трябват, че и новите се напълниха, поп, че и те мрат. Това ни трябва, поне засега.
А, и един от ЧЕЗ да спре тока накрая.

Анонимен каза...

Значи идеята за нова спортна зала е породена от желанието и убеждението,че тя ще се превърне в притегателен център за болшинството от децата на града.Все пак не са много местата в града ни където децата да спортуват и да се занимават с нещо хубаво и полезно.Не вярвам да има човек,който да мисли лошо на децата си.За 26г. преход не съм видял да е направено нещо по-мащабно в каквато и да е сфера на живота ни.Все някога трябва да се започне отнякъде

Ивайло Моев каза...

Първи като съм невежа Вие за какъв се определяте ??? Пита първия подписал се родител

Анонимен каза...

Браво Пеевски! Разгроми ги тия зали и спортни разни драскачи. Разбий ги! Пък и пари искат?! Бой!!!!

Анонимен каза...

Пак изпълзя отнякъде това квазимодо...по отвратителен човек от него не съм срещал.Затова го изхвърлиха от всякъде,дори от Атака където лумпените като него за болшинство.В устата са му само комунисти(а той е от такова семейство),М.Акимов,Д.Михайлова и само грабежи,злоупотреби и други простотий с които трови атмосферата в сайта.

Анонимен каза...

Тя пък една атмосфера....Начи, за да не са тровиш, ти препоръчвам преди да ВЛЕЗЕШ в сайта, да си сложиш противогаз,или направо ЯХБЗ, за по-сигур!
Но най-добре е да не ВЛИЗАШ. Стой си в чистия,красив и подреден проспериращ Троян, и мечтай за спортна зала ,която ще те доразвие като личност, каквато ТИ неоспоримо си!

Анонимен каза...

Гледам че малоумната отрепка /коментар 15/ пак е изпълзяла да сее омраза и да хули и да лъже най-безобразно. Всичко това, когато се споменат некадърните и нагли троянски комуняги Енкин, Акимов и Михайлова, които буквално обезкостиха и съсипаха Троян.
От коментарите под тази статия се оказа нещо много интересно. Явно заразата от управлението на троянските комунистически номенклатури се е пренесла и върху голяма част от населението, което население си иска някакъв вариант на комунизЪма и социализЪма, където държавата и общините да се грижат за частните спортни клубове, да им строят спортни съоръжения, че и да им ги поддържат с много бюджетни пари, за да могат частните клубове да си живуркат, макар и за сметка на останалата огромна част от населението.
Такава простотия няма никъде по света. Ако един частен клуб има нужда от зала или стадион - ами да си ги построи! А след това да си ги издържа. Така е по белия свят!
Ако все пак една община или държава от гледна точка на определена социална политика построят едно скъпо спортно съоръжение - след построяването му то задължително се отдава на определен частен субект под различни форми, който да го стопанисва или се търси форма и начин по който чрез пазарни механизми да се подсигурят средства за издръжката. И всичко това се прави и предвижда преди, а не след построяването на спортното съоръжение под формата на сериозни проучвания и маркетинг.
Едно е сигурно - издръжката не може и не трябва да лежи на бюджета на държавата или на общината.
*
Това е причината да задам и то най-възпитано въпрос към гражданите с подписката - да изкажат мнението си за бъдещата издръжка на тази спортна зала. За да се предизвика все пак някаква смислена дискусия.
Да, ама не!
Оказва се, че друго мнение не се допуска, освен да се вдигат тъпи лозунги „Искаме зала“. А който поставя въпроси или пък е против /което също е нормално в една дискусия/, тези надъхани човечета веднага сипят обвинения или че са против Троян или че прогонвали децата на Троян. Тотална троянска идиотщина.
Оказа се също, че някакви полуграмотни човечета не стига, че са безпросветни и хабер си нямат от обществени финанси в демократичния свят с пазарна икономика, ами на всичко отгоре ми скачат и ми се нахвърлят с обиди и квалификации за да им лъсне цялото невежество.
И за да съм още по-точен и конкретен - я идете в съседен Ловеч и вижте тяхната спортна зала. Да, тя е построена отдавна, но и отдавна не се използва, защото не се намери кой да я стопанисва и да я издържа финансово.
*
Разбира се, има много варианти за строителството и издръжката на една спортна зала в Троян. Само че с лумпени като тази отрепка 15-ти и подобните му е излишно да се дискутира каквото и да било. А с комуниста кмет Михайлова и комунистическото и обкръжение е направо абсурдно да се дискутира каквото и да било. В края на краищата преди 27 години не съм бил по трибуните на антикомунистическите митинги, нито на Кръгла маса, нито в американския проект за Троян, че след 1995-та та до днес все бездарните и с липса на всякакво въображение тъпи троянски комунистически номенклатури да ме управляват. А до къде докараха Троян тези измамници и некадърници – само лумпените като 15-ти и останалите малоумници не могат да го видят.

Анонимен каза...

Ай да си допълня 11-тия пост в тоя сайт. Колко често и от кои се ползва залата в училище Свети Свети Кирил и брат му Методий (Димитър Благоев навремето, ремонтирана неотдавна, Акимов?)? Има ли в Троян футболен стадион (обеща ли ви ББ пейки, Акимов?), писта за мотокрос (най-добрата за MX3, тук вече е Дянков), стрелбище за биатлон с "трасе"(купете се ботуши, Донке тук ти барна марфата май), зала за незнамквоси в бившия китайски ресторант (тишина, идеална за шахматисти, а Донке), зала за второ незнамквоси в бившата Балканска звезда (упс Донке), идеална за танци, художествена гимнастика, тенис на маса, тенис кортове на стадиона (Анчо, Банчо и Ганчо). Да не забравя и залата в бившия пункт на СБА. Тия 16 родители отгоре - вместо телефон или кУмпютър, купете на децата по едно колело, заведете ги на ски, научете ги на криеница. Това е народния спорт. Не мама на фризьор, тати на работа или в хоремага.

Анонимен каза...

18, пропусна басейна в климента дето е построен пък нема пари да му стоплят водата....
а инък при санирането му туриха уж панели да се топли и познай дали им взеха парите на панелите и те го затоплиха... затоплиха им се само джобовете на пратените от гербаджийте фирми ....

Анонимен каза...

Браво Пеевски, БРАВО!!!

Липсва буйната ти същност на клетата българска земя!

Анонимен каза...

Прави ми впечатление злобата с която се коментира.Неможе ли просто нормално и интелигентно да се дискутира.Мисля че стилът който налага Анонимен 1 е излишен и архаичен.Нека не се подвеждаме по него,а просто с добър тон и нормален стил си изказваме мненията

С. Илиев каза...

11-и,що си толкоз черноглед и озлобен ? Че вземи и се гръмни накрая, все ще се намери едно място в новите гробища...Пък, ако не ти стиска - вдигай гълъбите и напусни Троян...

Анонимен каза...

Г-н Илиев, черният хумор не е черногледство. Видяхте ли по-горе линка за залата в Сливница? 6000 лева за 1 седящо място. Само да се изплати инвестицията трябват 600 мероприятия при билет 10 лв и запълваемост 100%. За по-скъп билет в Троян не може да се мисли. Сега дори читалището едвам запълваме. Ами издръжката на залата - персонал, отопление, осветление, почистване, охрана. Колко съоръжения има в Троян, и колко от тях се използват ефективно. Правят, взимат парите и ги зарязват. И да, 17-ти е много прав, така се прави по света. Нямам нищо против Калинел Арена, Рико Стил Арена, Велде Арена... И ако наистина има ефект, те ще построят. Населението в Троян намалява, разходите се увеличават. Как могат да се покрият - само с увеличение на данъците на всеки от нас.

Анонимен каза...

Казвате, че в Троян няма хора. Смотана работа бил тоя град, яко беднотия, безработица. А когато в града работеха всички фабрики, цехове и заводи нямаше работеща светофарна уредба. Нямаше кръгово. Не се налагаше улица Христо Ботев да бъде двупосочна за да поема трафика. А сега? Трафик, задръствания, шум, катастрофи. Интересно мъртъв град както се изразявате Вие, а навсякъде коли. Няма вече къде пешеходец да се движи от движение и паркирани автомобили.
Сега зацепвам какъв е проблема. Че тук коментиращите са на антидепресанти и за тях дори бялото е с черни точки.

Анонимен каза...

Бай 24-ти,
тогава и коли нямаше!
ха-ха-ха

Анонимен каза...

Ех тая издръжка, ех тая инвестиция. Колко да струва издръжката на нова зала като и сега се плаща за издръжката на старата, заради заплатата на една чистачка ли няма да се прави нова зала. Що се отнася за инвестицията и кога ще се избие, много скотско мислене е това, едно дете да спасим от алкохола и наркотиците е достатъчно, иначе да спрем всичко което не е на печалба в общината, читалището, музея, галерията. От нова зала има нужда не само баскетбола, в сегашната зала се провеждат много мероприятия на национално ниво, и докато залата е функционално задоволяваща (все още) за тези мероприятия то видът и структурата и не са. И колкото и да си говорим, че градът е западнал ако искаме да се развива и мероприятията на национално ниво да стват повече (и да стават международни) и да идват повече туристи в града ни трябва нова зала. А да се иска от Троянския бизнес да построи зала е смешно, тези хора дават доста за града, за някой е писано в този сайт, за други не, но такава инвестиция не е по силите на нито една Троянска фирма, и не е задължение.

Ивайло Моев каза...

Както разбирам проблема е с издръжката на нова зала. Дали е рентабилна инвестиция но защо тези въпроси се спускат анонимни никой ли няма доблест да застане за мнението си със собственото си име ? Първи нежелае да се каже кой е та да се допитаме по всички финансови въпроси до него като другите дето сме се подписали в тази петиция сме прости и неграмотни родители позволили се да го обидят. Съжалявам че съм прост и неук но това не ме лишава от позиция по въпроса.

Анонимен каза...

Г-н Моев, съветвам Ви да си закупите учебник по български за 2-ри клас и задълбочено да го прочетете няколко пъти. Не Ви отива на костюма да сте толкова неграмотен. Поне не се излагайте да коментирате, при условие, че на едно изречение правите по пет правописни грешки. Чак се чудя сак си пишете пълният лист на камиона.За какъв баскетбол ми говорите в Троян? Баси простотиите! Но все пак - не забравяйте за учебника. Умолявам Ви!

Ивайло Моев каза...

Като чета май и на Вас ви тръбва учебник ще получим отстъпка за два.

Анонимен каза...

Пеевски,
Кажи нещо на граматическа тема и засегни комунистическия принос по темата предвождан от Михайлова и злобният Акимов!
Моля те Пеевски! Моля те! И Генадий е граматик! И него разгроми - МОЛЯ ТЕ!

Анонимен каза...

30-ти, "граматическа тема" може да съществува само в пилешкия ти мозък. Изобщо не се опитвай да приписваш чужди коментари на Пеевски, след което да правиш тъпите си заключения и още по-тъпи въпроси.
*
Колкото до "комунистическия принос по темата“, а тя е за изграждане на спортна зала в Троян - в коментар 1-ви съм ви описал макар и една малка част от погромите, които нанесоха кметовете-комуняги на Троян след 1995-та, че и продължават в лицето на Михайлова. Минко Акимов ви ошушка с над 15 милиона лева за един мандат. Знаете ли колко зали биха могли да се построят с тези пари? Ама на кой ли му пука. Дори "граматика" Г.Маринов две думи не пожела да напише за този погром на Акимов, въпреки, че информацията му идваше на готово не от къде да е, а от трибуната на ОбС Троян.
*
Както и да е. Аз също искам да има една хубава спортна зала в Троян, но, проблема с издръжката е много сериозен. Пак ще кажа - самото строителство е по-малкия проблем и ако не бяха тези тъпи комуняги-кметове - Троян отдавна щеше да има такава зала, както и.... една чудесна форма за издръжката и, която нямаше да товари бюджета.
Съжалявам, че не се получи дискусия. Няколко индивида с цялата си наглост тръгнаха да обвиняват Анонимен 1, въпреки, че там най-учтиво бяха помолени авторите на изявлението да споделят виждането си за издръжката на тази зала. Къде видяхте обида към когото да било от авторите на подписката или към родителите на спортуващите деца? Пак да попитам - Къде видяхте каквато и да е обида? Колкото до квалификациите към кметовете-комуняги на Троян - това е най-малкото което заслужават. Да не говорим, че в една правова държава двама от тях отдавна щяха да са в затворът, а третия да е изритан от кметския стол!!!!
Но, щом пък ви харесват...... Остават още само някакви си 18 години, та отново да се запее „45 години стигат“, нов 10-ти ноември, старите комуняги отново преоблечени в демократични овчи одежди, пак ще ви яхнат и ще ви узурпират САМОуправлението.....и така.... докато ви видят сметката и на вас и на Троян тези бездарници и некадърници.

Анонимен каза...

Малко история за едно друго строителство на спортна зала в Троян.
Някъде в средата на 80-те М.Балев беше дал едно рамо на Троян и в държавния планов комитет бяха предвидени над един милион за строителство на спортна зала в Троян. По това време тъкмо беше изградена една модерна спортна зала в Шумен, на която бях един от проектантите. Уговорих колегите да предоставим БЕЗПЛАТНО проекта на община Троян, като се предвиждаха само 20% за преработка на нулевия цикъл поради различните терени. А терена бе до стадиона и над сегашните тенис-кортове, които А.Балев и Н.Тодоров си ги лапнаха за лично ползване.
Кмета Цоневски /Бог да го прости/ възприе идеята и бях изпратен в Белоградчик да договарям покривната структурна конструкция, както и да разговарям със строителни войски, които да поемат изпълнението, защото те построиха залата в Шумен.
Да, ама не. Оказа се, че в общината няколко чиновника и едно комунистическо величие работили зад гърба ни и се опитват да пробутат проекта за зала на един ловешки архитект и партиен другар. Те предлагаха една зала, която е аналог на тази в Угърчин, доста ниска като височина, с около 700 едностранно седящи места или малко по-голяма от сегашния училищен физкултурен салон, който в Троян наричат спортна зала.
Шуменската зала беше с 3000 седящи места, тристранно разположени, с максимална височина за абсолютно всички видове спорт, както и с няколко съпътстващи малки спортни зали и т.н.
В крайна сметка - нито едната, нито другата зала беше построена. Само заради едната простотия и тъп комунистически инат на тогавашните малоумни партийци във и извън общината.
п.п. По това време комуниста др.Минко Акимов бе Началник на Народната милиция и бе приет за член на бюрото на ГК на БКП /местното Политбюро/. По-малко от 30 години по-късно, вие си го избрахте за кмет, като другарите М.Станчев от ДСБ, А.Балев от /де да го помня тогава в коя партия беше/, д-р Добрев от ССД, П.Терзиев от ВМРО, д-р Гунешки от НДСВ, лидера на СДС и още няколко политически далавераджии обясняваха на цял Троян какъв демократ бил Акимов, а ченгето от ДС Й.Василев го изкара едва ли не дисидент. Сега плащате и ще продължавате да плащате цената на тази гнусна далавера от тези политически измамници.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |